OFFLINE

Süssön fánkot, itt a farsang!

2013. január 30., szerda 11:17

Jön a farsang és vele együtt a fánkszezon, tehát ha az év többi részében sikerül is ellenállni, ilyenkor végre ér fánkot enni. És sütni is. Főleg szalagosat, mert az a klasszik. Melós ugyan, de 2-3 röpke óra alatt “össze lehet ütni”, és tényleg ez az igazi. Ha ennyi időnk/türelmünk nincs, de már rápörögtünk a fánktémára, akkor a félórás fánkkal lehet ügyeskedni, ami nem olyan macerás, de nem is szalagos, viszont cserébe finom, és orvosolja a kóros fánkhiányt.

fank 01

Hagyománykövető, példamutató háziasszonyoknak tehát íme itt a szalagos fánk receptje:

Hozzávalók, 15-20 db lesz belőle.

3,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 kávéskanál
cukor
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
2 evőkanál rum
késhegynyi só
5 dkg puha vaj
0,5 kg liszt + 3 evőkanál az élesztő felfuttatásához

Sütéshez: 1 l olaj

1. Három deci langyos tejbe beleteszünk egy kávéskanál kristálycukrot, 3 evőkanál lisztet, majd összekavarás után belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk.

2. Közben a tojások sárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a rumot, késhegynyi sót, a maradék fél deci tejet, és kikeverjük.

3. Kimérjük a fél kg lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgás keveréket, és az olvasztott, de nem meleg vajat, és jól összekeverjük. Lágy, ragacsos tésztát kapunk.

4. A tésztát dagasztjuk pár percig, majd megszórjuk a tetejét liszttel és letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.

5. A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat a lisztezett táblán tiszta konyharuhával letakarva újabb fél óráig hagyjuk kelni.

6.  Az olajat egy nagyobb lábasban közepes lángon felhevítjük. A fánkok közepébe pici mélyedést nyomunk, és az olajba tesszük. Fedő alatt sütjük az alsó oldalát, majd ha az szép piros, akkor megfordítjuk, és a fedőt levéve a másik oldalát is pirosra sütjük.

fank 02

Lekvárral, porcukorral az igazi, de igazi hedonisták akár olvasztott csokiba is márthatják a kész fánkokat.

Doctor Pepper

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta