OFFLINE

A punkok miatt népszerű a sztreccsfarmer

2013. január 27., vasárnap 14:38

A legnépszerűbb trendek közé sorolható skinny farmer évek óta nem megy ki a divatból. Az ikonikus nadrág egyik titka, hogy popsztároktól a politikusokig előszeretettel viseli szinte minden generáció és népcsoport. A guardian.co.uk szerkesztő utánajártak, vajon mi lehet a szűk nadrág töretlen sikerének a titka, olvassa el a folytatásban!

A minden nő ruhatárában alapdarabnak tartott sztreccs-farmer egyik nagy előnye, hogy a nap bármely napszakában hordható, és a munkahelytől az esti randevún át a hétvégi kirándulásig minden alkalomhoz passzol. Viselhetjük edzőcipővel, csizmával és magassarkúval is.

Mindenkin jól áll

A nem csak vékony embereken előnyös, kellemesen rugalmas nadrág meglepően demokratikus is, hiszen társadalmi csoportoktól függetlenül hordják punkok, hippik, rapperek, divatikonok, sztárséfek és elnökfeleségek is, jól áll a karcsúnak nem mondható Nigella Lawsonon és a stílusikonként tündöklő Michelle Obamán is. A kortalan skinny farmerben akarta megváltani a világot nemrég a polgárpukkasztó orosz feminista punk banda, a Pussy Riot is.

„Nincs alsó korhatár, a Gapnél a legkisebb méret a 0 hónapos babáknál kezdődik. Ronnie Wood 65 évesen nem váltotta le szűk nadrágját, ahogy a 79 éves Karl Lagerfeld és a konzervatívnak mondható Teresa Gorman sem hajlandó megválni skinny farmerétől” – mondta egy divatszakértő a Guardiannak.

A punkok tehetnek róla?

Hasonlóképpen gondolkodik a Whistles vezérigazgatója, Jane Shepherdson is, aki a punkok megjelenéséhez köti az ikonikus nadrág elterjedését. A Clash rajongó igazgató elmondta, hogy az együttes megalakulásakor szerezte be első skinny farmerét, ami azóta megtalálható a Whistles márka kínálatában is. „Mikor a taxiból figyelem az embereket, legtöbbjükön, férfiakon és nőkön egyaránt a mai napig ilyen szűk farmer van a Euston Road-on” – mondja Shepherdson, aki 2005 augusztusában a Topshop igazgatójaként is piacra dobta a klasszikus fazont, melyből akkor 18000 darabot adtak el az első kilenc hónapban. A kilencvenes évek közepén pedig Alexander McQueen is elkészítte a maga skinny farmer kollekcióját.

Shepherdson elméletét, miszerint a punk-kapcsolattal magyarázható a skinny farmer elterjedése, megcáfolja Sarah Niblock, a Brunel Egyetem vizuális kultúrára specializálódott professzora, aki szerint már a 18. század közepén jártak hasonló fazonú szűk nadrágban, méghozzá a 'Macaronis' nevű csoport. „Ők voltak az első olyan brit mozgalom tagjai, mely felforgatta a divatot. Nagyon vékony anyagból készült, szűk ruhákat viseltek” – állítja Niblock.

„A skinny farmer kényelmes, fiatalos és lázadó” – mondja Rod Stanley, a Dazed & Confused egykori szerkesztője, aki nagy rajongója Hedi Slimane 10 évvel ezelőtti Dior Homme kollekciójának, mellyel a tervező megújította a férfidivatot. A szerkesztő állítása szerint egy évtizeddel ezelőtt egész Kelet-London ilyen nadrágban járt, többek között Kate Moss és Pete Doherty is.

1000 ember 1 óra alatt Camdenben

Stella McCartney 2002-es őszi-téli kollekciójába vette bele a legendás formát, melyet később piacra dobott a Versus és a MaxMara is. 2002 decemberében a Ramones rajongó Lucy Pinter megalapította Superfine nevű cégét, aminek sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy pár hónappal a cégalapítás után mindenki a Kate Mosson látott fakószürke skinny farmert akarta beszerezni Angliában.

A Vogue-nál egészen 2003 közepéig szitokszónak számított a skinny farmer, ami ott az amerikai indie rock együttes, a The Strokes szinonimájának felelt meg. „Minden kulturális körben elterjedt a skinny farmer. Meg vagyok lepve, hogy ilyen sokáig fenn tudott maradni. Angliában már hosszú ideje népszerű, ott a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó skinny farmeresek száma” – mondja Sarah Harris, a Vogue egyik divatszerkesztője, aki szerint Camden a skinny farmer fővárosa az Egyesült Királyságban. Harris állítását igazolja az is, hogy nemrég átlagosan ezer ilyen nadrágban járó embert számoltak össze egy óra alatt Camden bevásárló negyedében.

A társadalom meg van törve, a farmer összetartja

Ez a divatba és a mindennapi életünkbe láthatatlanul beszivárgó darab napjainkban is tökéletes ellenpontja egy extrán kiszegecselt kézitáskának, egy trendi zakónak, de skinny farmer nélkül a peplum sem lenne szupermenő az idei szezonban. A szűk forma, ami alapjaiban változtatta meg a divathoz való hozzáállást, maga mögé utasította a magas derekú farmert, a szakadt, a díszített, a kivágott, a mintás és színes farmert is, továbbá a kordbársony és a bőr nadrágokat.

„Ez egy kicsit olyan, mint a háború. A nehéz időkben az emberek hajlamosak a közös identitásra. A skinny farmert nem lehet társítani kifejezetten a fehérekhez, a feketékhez, a fiatalokhoz, az öregekhez, a melegekhez, de még a divathoz sem. A farmer nagyon demokratikus, mindig is népszerű volt olyan időszakokban, amikor társadalom megtörve érezte magát” – mondja a modern élet egyik legnagyobb szimbólumáról Niblock. Ön szerint kinek van igaza?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta