A bajuszbeültetés a közel-keleti férfiak legújabb dilije

Van, aki szereti, és van, aki visszataszítónak találja az ajkak felett növesztet szőrzetet. Azonban egyes országokban ez egyfajta státuszszimbólum, így az ott élők mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél erősebb és sűrűbb bajusszal büszkélkedhessenek. Míg nyugaton leginkább a haj ritkulása okoz gondot, addig a Közel-Keleten élő férfiak azért nyúlnak mélyen a pénztárcájukba, hogy a bajszukat tegyék vastagabbá és férfiasabbá. Itt ugyanis ez a szőrzet az adott ember bölcsességét, valamint érettségét jelképezi. Azonban vannak olyanok, akiknek nem adatott meg a tökéletes példány, így napjainkban egyre többen fekszenek kés alá, hogy elérjék a vágyott külsőt – írja a cnn.com.

A török plasztikai sebész, Selahattin Tulunay állítása szerint az elmúlt néhány évben igen megugrott azoknak a száma, akik bajuszbeültetést kérnek. Egy hónapban közel 50-60 beavatkozást végez olyan turistákon, akik kizárólag amiatt utaznak Törökországba, hogy fő ékességüket helyreállítsák. A Közel-Keleten sokkal többre tartják az idősebbeket, és ha vékony, jelentéktelen a szőrzetük, az lényegesen fiatalítja őket, ezért úgy gondolják, ha bajszuk vastagabb és sűrűbb lesz, akkor azzal méltóságteljesebbé, bölcsebb kinézetűvé válnak.

Christa Salamandra, a New York Egyetem antropológia docense szerint a bajusz olyannyira státuszszimbólum volt – és még most is az – az arab világban, hogy régen büntetésként alkalmazták azt, hogy leborotválták ezt az ékességét a bűnös férfiaknak. Sőt, ha valaki külföldiként be akar illeszkedni közéjük, akkor is érdemes vastag bajuszt növesztenie, mivel akkor sokkal nagyobb eséllyel fogják egyenrangú félként kezelni.

Törökországban ennek az arcszőrzetnek nem csupán társadalmi jelentősége van, hanem formája azt is mutatja, ki milyen politikai nézeteket vall: azok, akiknek a bajsza vége lekonyul, a konzervatívakhoz, a Sztálin-típusúval rendelkezőek a nacionalistákhoz tartoznak, míg a vallásosabbak gondosan ápolt és karbantartott szőrzettel büszkélkednek.

Bármennyire is érdekes, a férfiak nem csupán Törökországba mennek ilyen beavatkozásra, hanem Európába is. A párizsi Pierre Bouhanna sebész rendelőjét is egyre többen keresik fel az Egyesült Arab Emírségekből és Libanonból származó turisták csak azért, hogy figyelemreméltóbb bajuszra tehessenek szert.

A FUE nevezetű eljárás lényege, hogy a sűrű hajból átültetik a növekedésben lévő szálakat az adott területre, természetesen helyi érzéstelenítésben. A paciensek nagy része 30 és 50 év közötti, és a 7000 dolláros (1,75 millió forintos) műtét utáni nap már haza is mehetnek. Másnap már bátran megmoshatják az arcukat, azonban a borotválkozást 15 napig mellőzniük kell. Amennyiben minden előírást betartanak, akkor a végleges eredmény kb. hat hónap után lesz látható.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek