no

Így költekeztek anno a dallasi olajmágnás-feleségek

A nagy karácsonyi ajándékvásárlási szezonban kicsit nehéz elképzelni, hogy alig 60-70 évvel ezelőtt a shoppingolás még egy egészen más kategóriába tartozó tevékenységnek számított. A dailymail.co.uk szerkesztői a Life magazin 1945-ös példánya alapján készítettek egy összeállítást arról, hogy hogyan és mire költötték pénzüket a dallasi olajmágnás-feleségek Neiman Marcus szalonjában, amit abban az időben a divat metropoliszaként volt szokás emlegetni Amerikában.

Amerika aranykorában Texasban annyira dübörgött a gazdaság, hogy az unatkozó milliomosfeleségek néha előbb jutottak hozzá a divatházak legújabb kollekciójához, mint a Fifth Avenue-n vagy a Los Angeles-i Wilshire Boulevardon. A szalonokban a vásárlás is exkluzívan zajlott, az érdeklődők nem egy katalógusból választották ki outfitjeiket, hanem közömbös tekintettel egy fotelből heverészve választhatták ki a nekik tetsző darabokat, melyeket az előttük akár többször is elsétáló modellek mutattak be nekik.

Ilyen tükrökkel körberakott luxus üzlete volt például a Texasban 1907 óta piacon lévő Neiman Marcusnak is, aki személyre szabott ékszer, szőrmebunda, kalap bemutatókkal illetve mindig kéznél lévő varrónőkkel színesítette kínálatát. A makulátlan frizurával rendelkező milliomosfeleségeknek egy lépést sem kellett tenni az áruért, ugyanis a kesztyűtől a cipőn át a fejdíszekig mindent eléjük hordott a patinás üzlet személyzete. A szigorú boltvezetők annyira komolyan vették, hogy Dallas a divat Mekkája, hogy rendszeresen járták a megye Neiman Marcus üzleteit és ellenőrizték saját eladóik külsejét és magatartását.

Bár annak ellenére, hogy Dallas tipikusan meleg éghajlattal rendelkezik, a Life Magazin szerint meglepően jól fogytak az ottani a szalonokban a szőrmék és a bundák is. Egy átlagos nagybevásárlás pedig az ékszerektől függően körülbelül 85- 6000 dollárba, azaz 18400–1,3 millió forintba fájt az olajmágnásoknak. Egy coboly prémből készült nyakmelegítő például 750 dollárba került a negyvenes években Neiman Marcusnál.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek