OFFLINE

Így költekeztek anno a dallasi olajmágnás-feleségek

2012. december 25., kedd 16:04

A nagy karácsonyi ajándékvásárlási szezonban kicsit nehéz elképzelni, hogy alig 60-70 évvel ezelőtt a shoppingolás még egy egészen más kategóriába tartozó tevékenységnek számított. A dailymail.co.uk szerkesztői a Life magazin 1945-ös példánya alapján készítettek egy összeállítást arról, hogy hogyan és mire költötték pénzüket a dallasi olajmágnás-feleségek Neiman Marcus szalonjában, amit abban az időben a divat metropoliszaként volt szokás emlegetni Amerikában.

Amerika aranykorában Texasban annyira dübörgött a gazdaság, hogy az unatkozó milliomosfeleségek néha előbb jutottak hozzá a divatházak legújabb kollekciójához, mint a Fifth Avenue-n vagy a Los Angeles-i Wilshire Boulevardon. A szalonokban a vásárlás is exkluzívan zajlott, az érdeklődők nem egy katalógusból választották ki outfitjeiket, hanem közömbös tekintettel egy fotelből heverészve választhatták ki a nekik tetsző darabokat, melyeket az előttük akár többször is elsétáló modellek mutattak be nekik.

Ilyen tükrökkel körberakott luxus üzlete volt például a Texasban 1907 óta piacon lévő Neiman Marcusnak is, aki személyre szabott ékszer, szőrmebunda, kalap bemutatókkal illetve mindig kéznél lévő varrónőkkel színesítette kínálatát. A makulátlan frizurával rendelkező milliomosfeleségeknek egy lépést sem kellett tenni az áruért, ugyanis a kesztyűtől a cipőn át a fejdíszekig mindent eléjük hordott a patinás üzlet személyzete. A szigorú boltvezetők annyira komolyan vették, hogy Dallas a divat Mekkája, hogy rendszeresen járták a megye Neiman Marcus üzleteit és ellenőrizték saját eladóik külsejét és magatartását.

Bár annak ellenére, hogy Dallas tipikusan meleg éghajlattal rendelkezik, a Life Magazin szerint meglepően jól fogytak az ottani a szalonokban a szőrmék és a bundák is. Egy átlagos nagybevásárlás pedig az ékszerektől függően körülbelül 85- 6000 dollárba, azaz 18400–1,3 millió forintba fájt az olajmágnásoknak. Egy coboly prémből készült nyakmelegítő például 750 dollárba került a negyvenes években Neiman Marcusnál.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta