Nézzen szervezett túrán designerboltokat a belvárosban!

Akik idén a karácsonyi vásárokon található szokásos ajándékok helyett valami különlegesebbet, egyedibbet szeretnének tenni a fa alá, azoknak nyújthat alternatívát a Budapest Underguide és a Design Terminál közös karácsonyi sétája. A körülbelül két órás túra alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a kortárs hazai divattervezők, képző- és iparművészek munkáival és a divatszféra legmeghatározóbb budapesti helyszíneivel is. Munkatársunk megkísérelte végigjárni a szervezett túra állomásait, amit sajnos megnehezített egy stáb karácsonyi forgatása, így több, mint három óra elteltével a felénél feladta.

Bár nem minden tekintetben értjük a Design Túrában rejlő lehetőségeket, (amit idegen nyelven is kínálnak a szervezők) azért összeszedtük azoknak a design boltoknak a kínálatát, melyek szerepelnek az egyébként ingyenes, de pénzért is igénybe vehető programban (az ingyenes max. 30 fős, a fizetős lehet akár egyéni túra is). Szerintünk sem idegenvezető, sem térkép nem kell ahhoz, hogy Budapest belvárosában sétálva ráleljünk a város legmenőbb üzleteire, de nem rossz program a szervezett üzletjárás.

Rododendron Art&Design Shop

Az Astoriához közeli Semmelweis utcában található üzlet tudatosan készült a karácsonyi szezonra, tulajdonosai december 1. és 24. között minden nap feltesznek egy ajándékot Facebook oldalukra, melyeket december 25-én sorsolnak ki a lájkolók és képmegosztók között. Az üzletben a rengeteg ízléses apróság mellett Fluor Tomi = Karácson Tamás című kiállítást is megnézhetik az érdeklődök, miközben túlméretezett robot formájú fülbevalókat, bicikligumiból varrt pénztárcákat, vagy karácsonyi képeslapokat vásárolnak az ünnepekre. Ajándékot a Rododendronban átlagosan 1990 és 8600 forint között lehet beszerezni.

Holló Műhely

A túra következő állomása a Semmelweis utcától fél percnyi sétára lévő Holló Műhely volt Budapest egyik legrégebbi épületében a Vitkovics Mihály utcában. Az 1926-ban alapított üzlet az előző helyiséggel ellentétben nem kortárs designban, hanem népművészeti ajándéktárgyakban és festett népi bútorokban utazik. Ha nagyszülőknek, szülőknek vennénk valami apróságot karácsonyra, itt tojás formájú karácsonyfa díszt 1200 – 2500 forint között találunk, egy betyár formájú borosdugó 1000 forintba, egy piros karácsonyfa gyertya 4000 forintba kerül.

Eventuell Galéria

A Nyári Pál utcában található galéria 1994 óta foglalkozik pályakezdő magyar és külföldi tervezők, illetve iparművészek bemutatásával. Az egyedi és limitált szériás lakástextilekben erős üzletben található többek között a magyar denimként is emlegetett Blue Paprika kollekciója is, melyből egy színes műanyag népi motívummal díszített fülbevaló, vagy egy kis nyaklánc 3200 forintba, egy nagyobb méretű nyaklánc 4900 forintba kerül. Kedvenceink a skandináv vonalat képviselő színes párnák voltak, amikért 15000 forintot kérnek a galériában.

Flatlab

A Baross utca 3. szám alatt található lakásműhely nemcsak üzletként, hanem műhelyként és irodaként is funkciónál a fiatal tervezőknek, Szőke Gergelynek (NØD), Kasza Emesének (MEI KAWA), Gergely Lindának (NeonEdge), Geréby Zsófinak, Erdei Ildikó Virágnak (UrbanLegend) és Bordács Andreának (Kniff). Az első emeleti showroomban egy design képeslap 500 forintba, egy jelvény 900 forintba, egy állatmintás füzet 2190 forintban került. Egy látszólag puha és meleg kötött sálért viszont 12900 forintot kérnek a tervezők.

Cukorka

A mindössze egy éves múlttal rendelkező Múzeum körúti Cukorka bolt a gyakori workshopoknak és látványos édességeiknek köszönhetően hamar belopta magát a fővárosiak szívébe. A cukorka- és nyalókakészítő csapat marcipános-csokoládés és csokis-epres cukorka különlegességekkel készült a karácsonyi szezonra, melyek mindegyikéhez ajándékdobozt is metszettek az üzletben. Egy mesébe illő nyalóka 400-600 forintba kerül, egy zacskó cukornak pedig 650 forint az ára.

Printa

A Sármán Nóra kapszula kollekciójának is otthont adó Printában, ahol az üzlet mellett kávézó, szitanyomó műhely és galéria működik, külön készítettek személyre szabott ajándékokat nőknek, férfiaknak és gyerekeknek is. Egy Kertész utcás póló például 6500 forintba kerül, egy bőrkabátokból újrahasznosított pénztárcáért pedig 6000 forintot kérnek. Az árak átlagosan 3000 és 15000 forint között mozognak a Printában.

Design Terminál

A Design Terminál az ünnepi szezonra Ajándék Terminállá alakul, amely december 8. és 23. között körülbelül száz magyar tervező ruháit, ékszereit, bútorait és használati tárgyait mutatja be az érdeklődőknek egy exkluzív kiállítás és vásár keretein belül. December 15-én például Családi Karácsonyi Designműhelyt tartanak a szervezők, ahol kortárs alkotókkal közösen lehet készíteni többek között Betlehemet is a belvárosban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek