Konyhai tipplista, Kitchen Aid nélkül

Minden főzéssel foglalkozó oldal minden karácsonykor összeállít egy listát, amin minden évben ugyanazok szerepelnek. Persze, mi is nagyon szeretnénk KitchenAidet, öntöttvas lábost, de most arra gondoltunk, megpróbálunk olyan ötleteket összeszedni, amikről nem olvastunk már száz helyen. Itt egy lista vicces, hasznos vagy érdekes gasztronómiai kötődésű tárgyakkal és szolgáltatásokkal, ha másnak nem, ötletadónak jó lehet.

Havi kávéadag-előfizetés

craft cofee

Válogatott kávécsomagok, havonta postán - ezt kínálja igazi kávéínyenceknek ez a csomag, ahol minden hónapban érkezik a friss szállítmány, méghozzá havonta 3 különböző kézműves kávépörkölőüzemből, mindegyikből körülbelül bő 10 deka (4 uncia).

A szállítmány mellé a főzésre vonatkozó javaslatokat is mellékelnek, és minden csomagban található a kóstolást segítő irodalom is, amely azt tárja fel, melyik csomagban milyen ízeket érdemes felfedezn. A tökéletes élmény érdekében a legmenőbbek természetesen szemes formában rendelik, de különféle kávéfőzőkhöz más és más őrlési metódussal is kérhető. Európába rendelve havonta körülbelül 33 dollárba kerül az éves előfizetés, ezért havonta 12 uncia, vagyis nagyjából 35 deka kávét kapunk. Nagyfogyasztóknak édeskevés, fegyelmezett ínyenceknek jó lehet, mert a cég szerint ez körülbelül 42 csésze kávé.

Italosüveg, többször

square bottom-detail- medium

Számtalan jobbnál jobb ötlet várja azokat, akik szeretnének végre megszabadulni az eldobható műanyag palackoktól. Ha a gyerekünket (vagy más ismerőst) szeretnék rászoktatni arra, hogy így is védje a környezetet, rendelhetünk neki személyre szabott, tetszőleges fotóval ékesített, BPA mentes műanyagból készült italospalackot, amit elveszteni, összekeverni is nehezebb.

Ha szeretjük a kulacsot, de elegünk van abból, hogy nehéz tisztítani, és egy idő után hülye íze lesz, erre a problémára két megoldást is találhatunk. Egyfelől, rendelhetünk kétfedelű kulacsot egy csomó színben. A felső, kis nyílás arra szolgál, hogy igyunk belőle, míg az alsó lyuk elég nagy ahhoz, hogy a kezünk is beleférjen az üvegbe, amikor el akarjuk mosni azt. Ugyanerre a gondra nyújt megoldást az alul-felül nyíló szögletes vízespalack, amelynek ráadásul minden eleme mosogatógépben is mosható. A formája miatt akkor sem gurul el, ha leejtettük, és semmilyen lerakódásnak nincs esélye, így az ital íze hosszú használat után sem lesz undorító.

Kés a késben rendszer

deglon-meeting-knife-set

Erősen helyhiánnyal küzdő, ám dizájnfüggő, főzni szerető barátainknak lehet tökéletes ajándék a négy darabos Déglon Meeting Knife set. A négy, professzionális minőségű kés formája olyan, hogy egymásba tehetőek, így tárolásnál összesen egy késnyi helyet foglalnak el. Rozsdamentes acélból készültek, és Európai dizájndíjat is nyertek. A szett nem olcsó, körülbelül 700 dollárba kerül a négy darab, ami azt jelenti, hogy a különleges forma és kialakítás miatt a hasonló minőségű kések árának nagyjából a dupláját fizetjük ki.

Ha abból indulunk ki, hogy mennyien hajlandóak egy citromfacsaróért körülbelül tízszeres árat fizetni csak azért, mert Philippe Stark tervezte, akkor ez a dizájnfelár szinte visszafogott. Ennyi pénzért kapunk egy filézőkést, egy nagykést, egy általános szakácskést és egy zöldséghámozókést.

Csinos a formája, sok a funkciója

cattle

Vízforralója szinte mindenkinek van, de van, aki nem elégszik meg egy alapdarabbal. Ez a hattyúnyakú, a régimódi kannák formáját idéző darab nem csak szép, de ráadásul hőfokszabályzós is, ami teamániás vagy más szempontból mániás személynek lehet ideális ajándék. Nem csak beállíthatjuk rajta a víz hőfokát 60 és 100 fok között, de a kanna egy órán keresztül tartja is az általunk kiválasztott hőmérsékletet. Feltörekvő, de még nem teljesen felkészült teafüggők különböző italaik elkészítéséhez előre beállított hőmérsékletek közül is választhatnak. Egyedül azt róhatjuk fel neki, hogy csak 1 literes kivitelben létezik, ami egy kétszemélyes háztartásban még elmegy, de nagyobb családnál már egyértelműen túl kicsi.

Vágódeszka, mérőpohár, jégkockatartó mániásoknak

obsessive chef

Igazán precíz, vagy mániás ismerőseinket lephetjük meg ezzel a vágódeszkával, amin a világon minden előre be van jelölve. Használatával soha többé nem fordulhat elő, hogy nem lesznek tökéletesen egyforma vastagok a sárgarépacsíkok. A deszkán minden, a konyhában elképzelhető tipikus vágási formához találunk segédletet, legyen az közepes, vagy pici kocka, széles metélt, de akár gyufaszálnyi, fine julienne hasábocskák, vagy miliméteres kis kockák. Szintén mániás hajlamú, a preczséget túlzásbavivő ismerőseinknek jöhet jól ez a mérőpohárkészlet, amellyel icipici mennyiségeket is precízen adagolhatunk. Ha ismer olyat, akinek okozott már fejfájást, hogyan kell pontosan egynegyed teáskanálnyi ételfeséket kimérni, akkor megtalálta a termék tökéletes célcsoportját. Ugyanezen cég terméke a szilikonfedeles jégkockatartó, ami viszont a mélyhűtőben krónikus helyhiánnyal küzdő, a természetvédelem iránt elkötelezett fogyasztóknak jöhet jól. Ha valaki nem szereti az eldobható zacskós jégkockákat, mert bántja a lelkiismeret, használjon nem egyszer használatos tárolót. Igen ám, csakhogy ezeket sokkal nehezebb elhelyezni a telepakolt mélyhűtőben anélkül, hogy kiborulna belőlük a víz. Nyilván tömegek problémája lehetett ez, ami életrehívta ezt a terméket. Környezetvédő is, akár oldalára állítva sem borul ki belőle a víz, és a bónusz, hogy még a jégnek sem lesz hűtőíze a fedél alatt.

Mint az emberek a sót!

salt chest

Úgy szeretlek, mint az emberek a sót - mondta a mesében az egyszeri királylány, akinek fogalma sem volt róla, milyen végtelenül leegyszerűsítette ezzel a világot.

Egy magára valamit is adó gasztroguru ma már nem egyszerűen csak sót használ, hanem annak számtalan fajtájából válogat, hogy ízében, állagában mindig a fogáshoz tökéletes passzolót használja.Bármilyen viccesnek hangzik is, a különböző sófajták íze között egyébként tényleg van különbség.

Ha ismerünk sófüggőt, vagy a gasztrosznobizmus lejtőjén éppen elindult lelkes fogyasztót, ideális ajándék lehet neki ez a világ sói kóstolósorozat. Ha ennél is súlyosabbak a tünetek, ugyanerre a variációra itt egy sokkal nagyobb válogatás is, amiben fehértől a feketéig, pehelytől a sóvirágig mindent megtalálhatunk.

Szájban robbanó céklagömbök

molecular

A nagyvilágban ugyan kicsit már lecsengőben van a habosítás és szferizálás (ez a minden ételből apró, a kaviárra emlékeztető gömbök előállítását jelenti) fénykora, de a konyhai kísérletezést kedvelő ismerőseinknek azért még nagyon jó kis ajándék lehet egy ilyen molekuláris gasztronómia kezdőkészlet, amiben a hozzávalókon kívül recepteket, sőt, még egy dvd-t is találunk.

Kémia, kísérletezgetés iránt érdeklődő fiataloknak is bejöhet. Ha valakit inkább a molekuláris koktélok érdekelnének, mondjuk egy a szájunkban robbanó buborékokkal turbózott mojito, annak szánták ezt a készletet. A két csomag együtt, ajándék robbanócukkorral, kedvezőbb áron itt.

Gomba, otthon

61dEzu0iBoL

A helyi termények iránt rajongó, hipermarketekkel nem szimpatizáló barátainkat lephetjük meg ezzel a nálunk kaphatónál jóval dizájnosabb gombanövesztő készlettel, mielőtt valakinek felcsillanna a szeme, az amazonon nem a varázsgombás verziót árulják.

A kávézaccal töltött kis dobozokból a képen látható módon nő ki a termés, a bal oldali az egynapos, a jobbszélen a tíznapos állapot látható. Csak időnként kell megspriccelnünk egy kevés vízzel, és már drukkolhatunk is a termésért, egy csomagtól körülbelül 3-4 szüret várható.

Persze nem kell megállnunk egyféle gombánál, ha valaki például shitaki rajongó, az válasszon egy ilyet. Nagyobb mennyiségű gombát termeszthetünk ezzel,  a hagyományosabb gombafajták kedvelői pedig választhatják a portobello vagy a csiperkenövesztő csomagot is.

Egyetemistáknak, elegáns zugivóknak

wine sack

Műszaki szakos egyetemistáknak biztosan tetszeni fog egy ilyen borretikül, milyen kár, hogy a bag-in-box tárolás nálunk még egyáltalán nem elterjedt, pedig a világ más részein minőségi borokat is csapolnak így vendéglátóhelyeken. Ha valakinek mégis sikerül ilyen háromliteres, bezacskózott bort szereznie, biztos sikert arathat ezzel a kis táskával, aminek mérete a bor fogyásával párhuzamosan szabályozható.

Ha ismernek olyan zugalkoholistát, akinek a munkája miatt állandóan elegánsan kell megjelennie, rá is gondolhatnak ezzel a termékkel. És ha már a bornál tartunk, van itt még egy nagyon hasznos kis apróság!

Ha ismernek valakit, akinek az életét beárnyékolja, hogy sosem tudja, milyen ételhez milyen bort adjon, szánják meg őt egy ilyen bor-étel párosító konyharuhával, amivel minden ilyen kérdést azonnal rendezni lehet.

Csillagok Háborúja!

c50f star wars chop sabers handles

Egyszerűen nem tehettük meg, hogy ne emlékezzünk meg a konyha és a Csillagok Háborúja iránt egyszerre rajongó tömegekről, akik annyi, de annyi remek ereklye közül válogathatnak. Itt van mindjárt a halálcsillag teatojás. Aztán a jégkockakészítők, például, ez, amellyel Han Solo szénbe fagyasztott változatát állíthatjuk elő jégből, de ugyanezen az oldalon nézelődve találunk R2-D2, Darth Vader, Ezeréves Sólyom és halálcsillag alakú formákat. Vehetünk Darth Vader alakú süteményesformát, csinos Millenium Falcon sörnyitót, és fénykardos evőpálcikát, aminél felhívják a figyelmet arra, hogy sajnos nem világít, és az emberi testet sem vágja át erőfeszítés nélkül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek