OFFLINE

Heti kedvenc: barokk ruhák

2012. december 12., szerda 19:34

Miután az Alexander McQueen divatház kollekciójában megjelentek a barokk kor túlzásait felidéző ruhadarabok, kétség sem férhetett hozzá, hogy elterjedjen ez a stílus. Idén őszre már egyértelművé vált, hogy nem ússzuk meg a barokk stílusú ruhák vásárlását.

Jellemzően a fekete és az arany jelenik meg a ruhákon. A túldíszítettséget általában a hímzés jeleníti meg, de az egyszerűbb (akár egyszínű) daraboknál a merész anyagválasztással és szabással is látványos hatást érnek el. Elég a csipkeszoknyákra, a fűzőkre gondolni, melyeket például a Dolce & Gabbana kollekciójában láttunk. Míg Salvatore Ferragamo a szalagok használatával ér el hasonló hatást.

A trend természetesen nem korlátozódik a ruhákra, a kiegészítőkről is visszaköszön. Elég megemlíteni a hímzett táskákat vagy éppen cipőket.

A barokk eredetileg

A barokk a XVII. században terjedt el, XIV. Lajos uralkodása alatt Franciaországban. A nemesek viseletét erősen befolyásolta a politika és az ország gazdasága. Miután korábban rendelet (Richelieu bíboros nevéhez köthető) tiltotta a csipke, a hímzés, a szalag viseletét, várható volt, hogy a tiltás feloldása után, aki tehette, viselni kezdte őket. Ráadásként, ha ez sem lett volna elég, a nők és férfiak egyaránt flitterekkel, arany-és ezüst drótokkal díszítették ruháikat.

Ez az időszak rövid volt, újabb tiltást vezettek be ezekre a luxusnak számító termékekre. Ezután jelentek meg a szalagok, és néha 600 darabot is felerősítettek egy-egy ruhára. XIV. Lajos ezután egymás után alapítja a textil manufaktúrákat, és mivel az ő viseletei diktálták a divatot, aszerint választotta meg ruházatát, hogy az elősegítse a francia textil- és ruhaipar fejlődését.

A kor sajátossága, hogy a férfiak sok esetben többet költöttek az öltözködésre, akárcsak a nők, előszeretettel viseltek nehéz selyemből és bársonyból készült öltözéket. Nem vetették meg a csipkét és a hímzést sem. Ekkoriban fordult elő hosszú idő után először, hogy újra érvényesül a felsőtest természetes formája. (Forrás: divattortenet.hu)


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta