OFFLINE

Furagyümölcs-kalauz: kókuszdió

2012. december 11., kedd 06:54

Bármelyik nagyobb boltban beszerezhető a kókuszdió, ahogyan az avokádó is, amiről előző cikkünkben olvashatott. Bár attól még, hogy úton-útfélen belebotlik a gyümölcsbe, nyilván nem fog megjönni a kedve hozzá. Hogy miért? Mert mindenkinek a fűrész, és az órákig tartó szenvedéssel egybekötött pucolás jut róla eszébe. De van megoldás!

Ennek is van trükkje, ráadásul szuperjó ételek is készíthetőek belőle, sósak és édesek egyaránt. És ugye sokkal jobb a friss gyümölcsöt felhasználni, mint a konzerves, vagy az előre darált, kókuszreszelék változatot.

DSCN1307
Fotó: divany

A csonthéjas kókuszdiót kívülről zöld réteg fedi. A boltokba már  enélkül érkezik, mázlista az, aki még egyben láthatja ezt a finom érdekességet. A gyümölcs húsa hófehér, tulajdonképpen nem erőteljes az íze, és egyszerre lédús és száraz. A belsejében van a tejes színű kókuszlé, ami viszont édeskés és sajnos elég kevés is. Egy dióban körülbelül 4-8 centiliter folyadék van.

Melyik a jó?

Ezt nagyon egyszerű eldönteni! Csak emelje a füléhez a kókuszdiót, rázza meg, és ha hallja, hogy lötyög benne a kókuszlé, akkor nyert ügye van. Azért nem árt minimum négy-öt darabot átnézni, sokszor előfordul, hogy az egyik gyümölcsben sokkal több a lé, mint a többi társában, válassza azt, amiben a legtöbb lötyög. Ha egyáltalán nem hall semmilyen folyadékot a kókuszban, semmiképpen se vegye meg, mert akkor vagy kilyukadt és kifolyt a leve, vagy már túlérett, és ilyenkor elég szappanos az íze.

Ha megtalálta azt, amelyikben a legtöbb a lé, nézze meg, hogy nem sérült-e sehol a gyümölcs héja. Ha repedt, vagy talán lyukas, szintén ne vegye meg. Ellenőrizze, hogy a három sötét „szem” is ép és sértetlen legyen, és nem árt ezeket is óvatosan megnyomkodni. Ha mindhármat puhának találja, ne vegye meg. Ha csak egy puhább és a maradék kettő kemény, akkor nincs semmi baj, megveheti. (Egyébként, ha sok a folyadék benne, kicsi az esélye annak, hogy lukas legyen a gyümölcs, bár repedt attól még simán lehet!) Amit még fontos nézni az a súlya. Az egészséges kókuszdió méretéhez képest nehéz. Csekkolja le a többit is, érezni fogja a különbséget!

Egész évben árulják

Hiperben, piacon, zöldségesnél és kisebb boltokban is megvásárolható. Az ára változó, darabra árulják, 250-650 forint között.

Nagyon egyszerű megpucolni

A kókusz pucolásának számos módja van. Ami mindegyikben közös, hogy először ki kell belőle nyerni a levet. Ennek mindig a "szemeknél" (a tetején lévő három luknál) érdemes nekilátni. Van, aki egy éles késsel is elboldogul, más ollót, csavarhúzót, fúrógépet használ, de például jó lehet bármilyen hegyes szerszám+kalapács kombinációja is. Nagyon vigyázzon, hogy ne szúrja magába a kést, vagy más szerszámot, ugyanis könnyen előfordulhat hogy az megcsúszik. Úgyhogy csak óvatosan!

Egy véletlen folytán jöttem rá, hogy a kellő sokkot még a nem beépített mosogatógépem is produkálni tudja, mivel nem volt időm nekiesni, és pár napig a gép tetején pihent. (Naponta egyszer elindítom a mosogatógépet 70 fokon).) Aztán amikor végre erőt vettem magamon, észrevettem, hogy a külső kemény burok már magától megrepedt, míg a belső még ép volt. Így csak annyi volt a dolgom, hogy kifolyattam a levét, majd leszedegettem a héjat és kimetszettem a belét egy éles késsel.

Akárhogy is járt el, miután kiszúrta az egyik szemét, folyassa ki, vagy szívja ki szívószállal a benne lévő kókuszvizet.

DSCN1338
Fotó: divany

Különböző módszerek

Ha már megszabadult a létől, több utat is választhat. A külső kemény héj és a gyümölcs elválasztását bármilyen hőhatás segíti, akár a hideg, akár a meleg. Válassza az alábbi listából, amelyik módszer szimpatikus.

  1. Tegye a fűtőtestre pár napra a gyümölcsöt, amíg meg nem reped a héja. Ezután szedje szét a megrepedt héjat (ha kézzel nem megy, ütögesse a földhöz vagy csapjon rá egyet kalapáccsal) és késsel óvatosan válja ki a húst. Ennek a módszernek az a veszélye, hogy a többnapos állás miatt a húsa kiszáradhat.
  2. Ütögesse végig a közepét kalapáccsal, hogy szétpattanjon a héja. Ezt úgy is teheti, hogy belecsavarja egy konyharuhába. Nagyjából a harmadik-negyedik ütésnél meg fog repedni.
  3. Ha nincs otthon kalapácsa, csak ütögesse a földhöz a becsavart gyümölcsöt, így is meg fog törni.
  4. Állítsa a mikrót/sütőt körülbelül 90 ºC-ra és helyezze be a kókuszt 15 percre. Nemcsak, hogy szétpattan így a burok, de a húst is könnyebben ki tudja majd szedni.
  5. Hasonló a helyzet, ha a mélyhűtőbe teszi 15 percre, garantált, hogy a hús és a kemény héj gyorsan kettéválik egy kis rásegítéssel! Jó módszer, próbálja ki!

Miután megpucolta a kókuszt, reszelheti vagy felkockázhatja.

Tipp:

  • Ne feledje, minden esetben először a levet kell eltávolítani a kókuszból!
  • Ha sikerült kettészednie a kemény héjat, a kókuszt tegye a sütőbe 180ºC-ra körülbelül 15 percre, így lazán el tudja majd távolítani a húst a héjtól. Arra azért ügyeljen, hogy 15 percnél tovább ne legyen a sütőben, mert kiszáradhat.
  • Ha az előbbi praktikát alkalmazza, fogyasztás előtt hagyja lehűlni a gyümölcsöt.
  • Mindig alaposan mossa meg a megpucolt kókuszt.

Kókusztej házilag

A kókusztej a kókuszdió húsából kinyert lé. A kókuszhúst vágja kisebb darabokra és egy kevés vízzel tegye turmixgépbe. (A víz mennyisége befolyásolja az elkészülő kókusztej sűrűségét, amit később tud hígítani.) Ezt a masszát tegye pelenkába, kösse fel egy fakanálra, amit egy edényen tegyen keresztbe. Így simán ki tud csepegni egy éjszaka alatt a folyadék. Sajnos ezt a tejet csak 2-3 napig tudja felhasználni, viszont adagokban lefagyasztható.


Így tárolja a kókuszt

Az érett kókusz felbontás nélkül szobahőmérsékleten három hétig is simán eltartható. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a megpucolt gyümölcs igen hamar megszikkad, ezért nem árt légmentesen, esetleg vízben, hideg helyen tárolni. ez utóbbi több szempontból is remek: a kókusz nem romlik meg és a vizet amiben meg tárolja, hozzáadhatja ételekhez, italokhoz. Így vízben körülbelül egy hétig áll el. Fagyasztva 8-10 hónapot is kibír. Felengedve nem annyira ropogós, könnyebb vágni és turmixolni.
 

Mire használják fel

A népgyógyászatban a kókuszdiót a trópusi tapasztalatok alapján számos betegségre alkalmazzák. A kókuszvizet lázcsillapításra, fejfájásra, gyomorégésre, szíverősítőnek, illetve terhesség alatti erősítőnek fogyasztják. A dió fehér húsát pedig fertőzések esetén adják. A fenti hatások tudományos módszerekkel mindez idáig nem bizonyítottak. - írja Dr. Gáspár Róbert.

DSCN1352
Fotó: divany

A kókusznak minden részét fel lehet használni: leveleiből csónakot, zsúpfedelet lehet készíteni, rostjából szőnyeget/kosarat/lábtörlőt fonnak, szőnek. Ahogyan az avokádófából textilfestéket, a kókusz héjának hamujából is lehet festéket előállítani, sőt még fűteni is lehet vele. Na persze nem itthon, ahol nem terem.

Magyarországon leginkább a kókuszreszeléket ismerjük, és talán már a kókuszzsírt, kísérletező hajlamúak a húsát különböző ételek elkészítésénél használhatják fel.

Íme két kókuszos recept, amit nagyon szeretünk

Gyömbéres, kókuszos répaleves

5-6 sárgarépa,
2 burgonya,
egy mogyorónyi friss gyömbér,
egy friss kókusz fele,
só, bors.

A sárgarépát, burgonyát és a kókuszt pucolja meg és tegye fel annyi vízben főni amennyi ellepi. Amikor a répa megpuhult, adja hozzá a gyömbért, sózza, borsozza és turmixolja össze az egészet. Ha krémesebben szereti a leveseket, tegyen bele tejfölt, vagy tejszínt.

Mascarponés kókusztorta

A piskótához kell:

4 tojás, 
10 dkg nádcukor,
16 dkg félfogós liszt,
4 evőkanál víz,
vaj/kókuszzsír a forma kikenéséhez

A tojásokat szét kell választani és a fehérjéből kemény habot verni. A többi hozzávalót ki kell keverni, és óvatosan a kemény habhoz forgatni. Öntse a masszát a kivajazott tepsibe (tetszés szerinti formába) és tegye az előmelegített sütőbe. Állítsa 160 fokra a sütési hőmérsékletet, és 20-30 perc alatt süsse készre a sütit. Villával ellenőrizze, hogy elkészült-e.

Töltelék:

fél kókuszdió
50 dkg mascarpone

Bevonáshoz ezek összefőzve:

2,5 ek porcukor
4 ek  sötét kakaópor
1 ek kókuszzsír
2 ek víz

Amíg a süti sül, készítse el a tölteléket: reszeljen le egy fél kókuszdiót (persze ez lehet több és kevesebb is, attól függ mennyire szereti kókuszosan) és keverje bele egy dobozos mascarponéba. A kihűlt torta belsejét kenje meg a krémmel, kívülről meg vonja be csokoládéval. A még meg nem sziládrult csokoládéra reszeljen a nagyobb lukon friss kókuszt. Egyszerűen isteni!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta