Furagyümölcs-kalauz: kókuszdió

Bármelyik nagyobb boltban beszerezhető a kókuszdió, ahogyan az avokádó is, amiről előző cikkünkben olvashatott. Bár attól még, hogy úton-útfélen belebotlik a gyümölcsbe, nyilván nem fog megjönni a kedve hozzá. Hogy miért? Mert mindenkinek a fűrész, és az órákig tartó szenvedéssel egybekötött pucolás jut róla eszébe. De van megoldás!

Ennek is van trükkje, ráadásul szuperjó ételek is készíthetőek belőle, sósak és édesek egyaránt. És ugye sokkal jobb a friss gyümölcsöt felhasználni, mint a konzerves, vagy az előre darált, kókuszreszelék változatot.

DSCN1307
divany

A csonthéjas kókuszdiót kívülről zöld réteg fedi. A boltokba már  enélkül érkezik, mázlista az, aki még egyben láthatja ezt a finom érdekességet. A gyümölcs húsa hófehér, tulajdonképpen nem erőteljes az íze, és egyszerre lédús és száraz. A belsejében van a tejes színű kókuszlé, ami viszont édeskés és sajnos elég kevés is. Egy dióban körülbelül 4-8 centiliter folyadék van.

Melyik a jó?

Ezt nagyon egyszerű eldönteni! Csak emelje a füléhez a kókuszdiót, rázza meg, és ha hallja, hogy lötyög benne a kókuszlé, akkor nyert ügye van. Azért nem árt minimum négy-öt darabot átnézni, sokszor előfordul, hogy az egyik gyümölcsben sokkal több a lé, mint a többi társában, válassza azt, amiben a legtöbb lötyög. Ha egyáltalán nem hall semmilyen folyadékot a kókuszban, semmiképpen se vegye meg, mert akkor vagy kilyukadt és kifolyt a leve, vagy már túlérett, és ilyenkor elég szappanos az íze.

Ha megtalálta azt, amelyikben a legtöbb a lé, nézze meg, hogy nem sérült-e sehol a gyümölcs héja. Ha repedt, vagy talán lyukas, szintén ne vegye meg. Ellenőrizze, hogy a három sötét „szem” is ép és sértetlen legyen, és nem árt ezeket is óvatosan megnyomkodni. Ha mindhármat puhának találja, ne vegye meg. Ha csak egy puhább és a maradék kettő kemény, akkor nincs semmi baj, megveheti. (Egyébként, ha sok a folyadék benne, kicsi az esélye annak, hogy lukas legyen a gyümölcs, bár repedt attól még simán lehet!) Amit még fontos nézni az a súlya. Az egészséges kókuszdió méretéhez képest nehéz. Csekkolja le a többit is, érezni fogja a különbséget!

Egész évben árulják

Hiperben, piacon, zöldségesnél és kisebb boltokban is megvásárolható. Az ára változó, darabra árulják, 250-650 forint között.

Nagyon egyszerű megpucolni

A kókusz pucolásának számos módja van. Ami mindegyikben közös, hogy először ki kell belőle nyerni a levet. Ennek mindig a "szemeknél" (a tetején lévő három luknál) érdemes nekilátni. Van, aki egy éles késsel is elboldogul, más ollót, csavarhúzót, fúrógépet használ, de például jó lehet bármilyen hegyes szerszám+kalapács kombinációja is. Nagyon vigyázzon, hogy ne szúrja magába a kést, vagy más szerszámot, ugyanis könnyen előfordulhat hogy az megcsúszik. Úgyhogy csak óvatosan!

Egy véletlen folytán jöttem rá, hogy a kellő sokkot még a nem beépített mosogatógépem is produkálni tudja, mivel nem volt időm nekiesni, és pár napig a gép tetején pihent. (Naponta egyszer elindítom a mosogatógépet 70 fokon).) Aztán amikor végre erőt vettem magamon, észrevettem, hogy a külső kemény burok már magától megrepedt, míg a belső még ép volt. Így csak annyi volt a dolgom, hogy kifolyattam a levét, majd leszedegettem a héjat és kimetszettem a belét egy éles késsel.

Akárhogy is járt el, miután kiszúrta az egyik szemét, folyassa ki, vagy szívja ki szívószállal a benne lévő kókuszvizet.

DSCN1338
divany

Különböző módszerek

Ha már megszabadult a létől, több utat is választhat. A külső kemény héj és a gyümölcs elválasztását bármilyen hőhatás segíti, akár a hideg, akár a meleg. Válassza az alábbi listából, amelyik módszer szimpatikus.

  1. Tegye a fűtőtestre pár napra a gyümölcsöt, amíg meg nem reped a héja. Ezután szedje szét a megrepedt héjat (ha kézzel nem megy, ütögesse a földhöz vagy csapjon rá egyet kalapáccsal) és késsel óvatosan válja ki a húst. Ennek a módszernek az a veszélye, hogy a többnapos állás miatt a húsa kiszáradhat.
  2. Ütögesse végig a közepét kalapáccsal, hogy szétpattanjon a héja. Ezt úgy is teheti, hogy belecsavarja egy konyharuhába. Nagyjából a harmadik-negyedik ütésnél meg fog repedni.
  3. Ha nincs otthon kalapácsa, csak ütögesse a földhöz a becsavart gyümölcsöt, így is meg fog törni.
  4. Állítsa a mikrót/sütőt körülbelül 90 ºC-ra és helyezze be a kókuszt 15 percre. Nemcsak, hogy szétpattan így a burok, de a húst is könnyebben ki tudja majd szedni.
  5. Hasonló a helyzet, ha a mélyhűtőbe teszi 15 percre, garantált, hogy a hús és a kemény héj gyorsan kettéválik egy kis rásegítéssel! Jó módszer, próbálja ki!

Miután megpucolta a kókuszt, reszelheti vagy felkockázhatja.

Tipp:

  • Ne feledje, minden esetben először a levet kell eltávolítani a kókuszból!
  • Ha sikerült kettészednie a kemény héjat, a kókuszt tegye a sütőbe 180ºC-ra körülbelül 15 percre, így lazán el tudja majd távolítani a húst a héjtól. Arra azért ügyeljen, hogy 15 percnél tovább ne legyen a sütőben, mert kiszáradhat.
  • Ha az előbbi praktikát alkalmazza, fogyasztás előtt hagyja lehűlni a gyümölcsöt.
  • Mindig alaposan mossa meg a megpucolt kókuszt.

Kókusztej házilag

A kókusztej a kókuszdió húsából kinyert lé. A kókuszhúst vágja kisebb darabokra és egy kevés vízzel tegye turmixgépbe. (A víz mennyisége befolyásolja az elkészülő kókusztej sűrűségét, amit később tud hígítani.) Ezt a masszát tegye pelenkába, kösse fel egy fakanálra, amit egy edényen tegyen keresztbe. Így simán ki tud csepegni egy éjszaka alatt a folyadék. Sajnos ezt a tejet csak 2-3 napig tudja felhasználni, viszont adagokban lefagyasztható.


Így tárolja a kókuszt

Az érett kókusz felbontás nélkül szobahőmérsékleten három hétig is simán eltartható. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a megpucolt gyümölcs igen hamar megszikkad, ezért nem árt légmentesen, esetleg vízben, hideg helyen tárolni. ez utóbbi több szempontból is remek: a kókusz nem romlik meg és a vizet amiben meg tárolja, hozzáadhatja ételekhez, italokhoz. Így vízben körülbelül egy hétig áll el. Fagyasztva 8-10 hónapot is kibír. Felengedve nem annyira ropogós, könnyebb vágni és turmixolni.
 

Mire használják fel

A népgyógyászatban a kókuszdiót a trópusi tapasztalatok alapján számos betegségre alkalmazzák. A kókuszvizet lázcsillapításra, fejfájásra, gyomorégésre, szíverősítőnek, illetve terhesség alatti erősítőnek fogyasztják. A dió fehér húsát pedig fertőzések esetén adják. A fenti hatások tudományos módszerekkel mindez idáig nem bizonyítottak. - írja Dr. Gáspár Róbert.

DSCN1352
divany

A kókusznak minden részét fel lehet használni: leveleiből csónakot, zsúpfedelet lehet készíteni, rostjából szőnyeget/kosarat/lábtörlőt fonnak, szőnek. Ahogyan az avokádófából textilfestéket, a kókusz héjának hamujából is lehet festéket előállítani, sőt még fűteni is lehet vele. Na persze nem itthon, ahol nem terem.

Magyarországon leginkább a kókuszreszeléket ismerjük, és talán már a kókuszzsírt, kísérletező hajlamúak a húsát különböző ételek elkészítésénél használhatják fel.

Íme két kókuszos recept, amit nagyon szeretünk

Gyömbéres, kókuszos répaleves

5-6 sárgarépa,
2 burgonya,
egy mogyorónyi friss gyömbér,
egy friss kókusz fele,
só, bors.

A sárgarépát, burgonyát és a kókuszt pucolja meg és tegye fel annyi vízben főni amennyi ellepi. Amikor a répa megpuhult, adja hozzá a gyömbért, sózza, borsozza és turmixolja össze az egészet. Ha krémesebben szereti a leveseket, tegyen bele tejfölt, vagy tejszínt.

Mascarponés kókusztorta

A piskótához kell:

4 tojás, 
10 dkg nádcukor,
16 dkg félfogós liszt,
4 evőkanál víz,
vaj/kókuszzsír a forma kikenéséhez

A tojásokat szét kell választani és a fehérjéből kemény habot verni. A többi hozzávalót ki kell keverni, és óvatosan a kemény habhoz forgatni. Öntse a masszát a kivajazott tepsibe (tetszés szerinti formába) és tegye az előmelegített sütőbe. Állítsa 160 fokra a sütési hőmérsékletet, és 20-30 perc alatt süsse készre a sütit. Villával ellenőrizze, hogy elkészült-e.

Töltelék:

fél kókuszdió
50 dkg mascarpone

Bevonáshoz ezek összefőzve:

2,5 ek porcukor
4 ek  sötét kakaópor
1 ek kókuszzsír
2 ek víz

Amíg a süti sül, készítse el a tölteléket: reszeljen le egy fél kókuszdiót (persze ez lehet több és kevesebb is, attól függ mennyire szereti kókuszosan) és keverje bele egy dobozos mascarponéba. A kihűlt torta belsejét kenje meg a krémmel, kívülről meg vonja be csokoládéval. A még meg nem sziládrult csokoládéra reszeljen a nagyobb lukon friss kókuszt. Egyszerűen isteni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek