OFFLINE

Így készítsen marcipános szaloncukrot

2012. december 7., péntek 10:35

Pár nappal ezelőtt marcipános szaloncukrokat kóstoltunk, és bár az eredmény nem volt annyira lelombozó, mégis a több ezres szaloncukrok kerültek a rivaldafénybe. Ezért úgy döntöttünk, megcsináljuk a saját változatunkat. Az ötlet jónak bizonyult, alig maradt pár szem amit be tudtam csomagolni, a többi még „melegen” elfogyott.

A szaloncukrok elkészítésére nagyjából ezer forintot költöttem, és ezért még jó tíz szemmel több is lett belőle, mint amennyit a méregdrága, tesztnyertes csomagokban találunk.

Nem csak azért jó házilag elkészíteni a szaloncukrot, mert olcsóbb mint a bolti, hanem így legalább tisztában van azzal, hogy mit aggat a karácsonyfára. Ami még pozitívum: bármilyen színbe csomagolhatja, így nem kell vadászni finom, és a karácsonyfa színéhez illő édesség után. Nem mondanám, hogy elképesztően macerás az elkészítése, de egy kicsit azért körülményes. Mondjuk azt soha nem gondoltam volna, hogy a töltelékhez vízen, mandulán és cukron kívül semmi másra nincsen szükség. De hát az is igaz, hogy eddig még nem is készítettem szaloncukrot...

Amire szüksége lesz a szaloncukorhoz

  • 200 gramm darált mandula (Az Aldiban vettük)
  • 100 gramm porcukor
  • pár csepp mandulaesszencia, vagy végszükség esetén aroma
  • néhány csepp víz
A mandulát a porcukrot és a mandulaaromát keverje össze és fokozatosan annyi vízzel csepegtessen bele, amennyit felvesz. Én körülbelül 4-6 centilitert használtam. A lényeg, hogy jó sűrű legyen a massza és az sem baj, ha a kezéhez tapad. Formáljon a keverékből egy kis cipót, csomagolja folpackba és tegye a hűtőbe/teraszra pár órára.
 
Amikor jól lehűlt, vegye ki a hűtőből az alapot és gyúrjon szaloncukor formákat belőle. Én lecsíptem egy cseresznye nagyságú darabot, majd gömböt formáztam belőle a két tenyerem között. Utána kicsit kukacszerűre formáztam, kicsit meglapogattam a tetejét és kész is volt a tökéletes szaloncukor forma. Miután az összeset elkészítettem, mindbe szúrtam egy fogpiszkálót, hogy majd annak segítségével tudjam a csokiba mártani a cukrokat.
 
A bevonót értelemszerűen csak akkor kezdje megcsinálni, miután már megformázta a kis szaloncukorbelsőket. Ellenkező esetben a csokoládé meg fog dermedni és már nem fogja tudni belemártani a mandulát.
 

A bevonóhoz

  • 2,5- 3,5 ek porcukor (ízlés szerint, én nem szeretem nagyon édesen ezért 2,5 kanál cukrot tettem bele)
  • 4 ek  sötét kakaópor
  • 1 ek kókuszzsír
  • 2 ek víz

Vagy: Olvasztott étcsokoládé (ez sokkal hamarabb dermed, mint a fenti massza)

Ha a saját bevonó mellett dönt, tegye egy nyeles lábasba a kakaóport, porcukrot, két evőkanál vizet és a kókuszzsírt, majd lassú tűzön folyamatos keverés mellett készítse el a csokikrémet. Ha nagyon sűrű a massza, kevés vízzel hígíthatja. (A galériában talál fotót arról, hogy az enyémnek milyen volt az állaga.) Fogja meg az egyik kezébe a lábast (ez azért kell, mert félre kell dönteni a lábast), a másik kezével a fogpiszkálóra szúrt édességet és mártsa bele a csokoládéba úgy, hogy az ellepje. Folytassa ezt a műveletet addig, amíg el nem fogynak a csupasz szaloncukik.

Sütőpapírra tegye a felszúrt csokis darabkákat és várja meg amíg a csokoládé megszilárdul. Ez akár több óra is lehet, segíthet a dolgon ha hűtőbe, mélyhűtőbe teszi. Miután a már meg tudja fogni anélkül a szaloncukrot, hogy tiszta csokoládé legyen az ujja, csomagolja be tetszés szerint. A galériában megnézheti, én hogyan csináltam.

Én ebből a mennyiségből 48 darab szaloncukrot tudtam formázni. Ez, körülbelül 10 darabbal több, mint amennyi a méregdrága Szamos vagy Stühmer dobozában van. Az íze verhetetlen és persze az ára sem utolsó szempont: nagyjából ezer forintból jött ki ez az adag. Igaz, hogy karácsonykor rengeteg pénzt kiad az ember, de a házi szaloncukor simán leveri bármelyik gyárit és csakis kizárólag mandulából és kakaóporból áll.

Tippek

  • Sajnos a fogpiszkáló miatt lesz egy apró lyuk a szaloncukron, ha ezt szeretné elkerülni, szilárdulás után a lukra is csöppentsen egy csepp csokit, és azt is dermessze meg
  • A marcipán színén is tud változtatni ha hozzáad egy kis meggylevet, ráadásul az íze is érdekesebb lesz tőle.
  • Nem kell feltétlenül étcsokival bevonni a szaloncukrot, nyugodtan használhat tejcsokit is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta