OFFLINE

Rasszizmussal vádolják a kozmetikai cég karácsonyi kampányát

2012. december 4., kedd 18:05

Világszerte nagy botrányt kavart karácsonyi kampányával az 1920-as évek provokatív, teátrális világából ihletet merítő márka, az Illamasqua. A korunk városi, bevállalós nőit megszólító kozmetikai cég ünnepi hirdetésére a márka sminkmestere ugyanazt a modellt festette feketére majd fehérre is.

A 'Not Dreaming, White Christmas' szlogennel kampányoló brit márkát a feltűnő plakát miatt rasszizmussal vádolják, amire az Illamasqua azzal reagált, hogy őket a 19. században elterjedt színházi világ, az úgynevezett blackface minstrel show, illetve a fekete sminkben színpadra lépő előadók inspirálták. (Az előadás lényege akkor az volt, hogy fehér színészek fekete sminkben rasszista sztereotípiákat testesítettek meg, azóta a 'blackface' elsősorban Amerikában a rasszizmus szinonimájává vált – írja a kitekintő.hu)

„A legkellemetlenebb az egészben, hogy a borzasztó képeken nemcsak a modell arca sötétült el, hanem az ajkát is túlzóan rózsaszínre festették, akárcsak a modellhez hasonló, cilinderes, csokornyakkendős Bert Williamsét a 19.században” – írta a Facebookra egy felháborodott kommentelő, aki többedmagával "faji érzéketlenséggel" vádolja a márkát.

480799 562711953745602 2030708088 n-640x458.png

Az Illamasqua kreatív igazgatója, Alex Box is reagált az őket ért vádakra, hangsúlyozta, hogy ez a kampány a bőrre felvitt színről szól és nem a bőrszínről. ”Nyilvánvaló, hogy soha nem állt szándékunkban megbántani senkit, a márka mindig is nagy hangsúlyt fektetett az önkifejezésre, a kreatívitásra és a művészi határok feszegetésére” – magyarázta a hirdetést a jezebel.com-nak Alex Box.

Ön mit gondol a kozmetikai cég karácsonyi hirdetéséről? Önt is zavarja a fekete és fehér bőrszín ilyen jellegű megkülönböztetése, vagy nem lát mást a kampányképekben, csupán a termék elfuserált bemutatását, amivel korábban már felsült a L'Officiel Paris divatmagazin is?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta