Mézeskalács párbaj, eredményhirdetés

Zanza!

Mint az már kiderült, elhatároztuk, hogy igazságot teszünk végre, kell-e, vagy tilos pihentetni az igazán jó mézeskalácsot. Kerestünk két megbízható versenyzőt, megsütöttük mindkét receptet. Ezekről részletesen be is számoltunk, a pihentetős Limara recept tapasztalataitól itt, az azonnal sütős, Wise Lady verzióról pedig itt.

Világossal Limara pihentetett, sötéttel Wise Lady azonnal sütött mézese
Világossal Limara pihentetett, sötéttel Wise Lady azonnal sütött mézese

Hogy ezt a bonyolult, a háziasszonyokat végletesen megosztó kérdést megnyugtatóan elrendezhessük, igen alapos tesztelésnek vetettük alá mindkét receptet. Mindkét változatból sütöttünk vékonyra (egy miliméteres) és vastagra (2-3 miliméteres) nyújtott változatot. Mindkét tésztát kipróbáltuk 8 és 10 perces sütési idővel. Az elkészült sütik egy részét napokig a konyhapulton hagytuk egy tálcán, más részüket viszont fajtánként, légmentesen záródó dobozban tartottuk. A sütiket megkóstoltuk frissen, egy-két-három és többnaposan is.

Mostanra pedig nem maradt más hátra, mint az eredményhirdetés.

Annak, aki mostanra lerágta a körmét, vajon a pihentetett, vagy az azonnal sütött mézeskalács lesz az igazi, most végre elárulhatjuk: nem ettől függ. Talán szemétség, hogy ennyi feszültségkeltés után döntetlenre hozzuk a meccset, de sajnos tényleg azt tapasztaltuk, a mézeskalács finomsága és puhasága nem a pihentetés-nem pihentetés tengelyen dől el.

Hanem azon, milyen vastag a tészta nyújtás után, és mennyi ideig sütjük. A nem túl vékony, nem túlsütött darabok egyik tésztából sem lettek kemények, még napok múltán, a pulton hagyva sem.

Azzal együtt, hogy a túl vékony darabokat leszámítva mindegyik puha, a két recept összes változata közül a legpuhább Limara vastagra nyújtott, 8 percig sütött verziója lett. És, hogy egy kicsit a másik irányba is billentsük a mérleget, Wise Lady sütijének viszont sokkal határozottabban mézíze van, mint a Limara változatnak.

Lássuk tehát a két recept összehasonlítását.

Amiben egyformák:

  • Mindkét recept teljesen jó, az eredmény finom, azonnal és napok múlva is puha mézeskalács
  • Mindkét tésztával könnyen lehetett dolgozni, egyikhez sem kellett liszt a nyújtáshoz, még a sokadik menet is könnyen ment
  • Mindkét tésztánál kiszáradtak azok a darabok, amiket túl vékonyra, egy miliméteresre nyújtottunk
  • A normál vastagságú, nem túlsütött darabok viszont mindkettőnél puhák maradtak, még a konyhapulton három napig állva is.

Amiben különböznek

  • Limara receptjénél (a világos sütik) kicsit puhábbak maradtak a 8 percig sütött darabok, mint a 10 percesek. Wise Lady receptjénél (a sötét sütik) nem volt érezhető különbség a 8 és a 10 percig sütött mézesek puhaságában.
  • Wise Lady sütije mézízűbb, viszont az abszolút puhasági versenyt Limara 8 percese nyerte
mézeskvegyes2
Blogmustra