no

Tél, hideg, forralt bor

Hideg, korcsolyapálya, karácsonyi vásárok - indul a forraltbor-szezon. Könnyű csinálni, és csak néhány dolgora kell odafigyelni, hogy a végeredmény jó is legyen. Először is: rossz borból sosem lesz jó forralt bor. Persze nem kell hozzá 5-10 ezer forintos palackokat nyitni, de érdemes valami olyat, amit azért magában sem szenvedés meginni.

stockfresh 624069 pretty-girl-drinking-hot-tea-in-winter-eyes-cl

És, hogy vörösből vagy fehérből készüljön-e? Szerintem mindkettőből születhet jó végeredmény, de tudom, sokak szerint a fehérbor szentségtörés. Szóval igyák, amiből kedvük tartja!

Hozzávalók:

1 üveg vállalható bor
ugyanannyi víz+ kevés jó fekete tea
2-3 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
3-4 szem csillagánizs
3-4 szem szegfűbors
3 szép narancs, alaposan megmosva, felkarikázva
ízlés szerint cukor, bele, vagy a bögrékbe utólag
(erősítésnek esetleg rum vagy konyak)

A teának szánt vizet tegyük fel a fűszerekkel, forraljuk föl, kis lángon főzzük tíz percig. Ha már elég illatos, zárjuk el a lángot, és tegyük bele a teatojást/teafiltert. Szándékosan gyenge teát kell csinálni, nem cél, hogy erős teaíze legyen, 7 deci vízbe egy teáskanál/1 filter jó fekete tea elég, áztassuk 3-5 percig, aztán vegyük ki belőle.

Öntsük bele a bort, és karikázzuk bele nem túl vékonyan a narancsokat. Tegyük vissza a tűzhelyre, és kezdjük óvatosan melegíteni, arra figyeljünk, hogy legyen jó forró, de a borral együtt már ne forrjon fel.

stockfresh 426278 mulled-wine sizeM

Ha elég meleg, megcukrozhatjuk a lábosban. Ha a társaság ízlése nagyon eltér, porciózhatjuk édesítés nélkül is, akkor adjunk kockacukrot/kandiscukrot a bögrék mellé, hogy mindenki magának ízesíthesse. Ha a helyzet megkívánja, kevés rummal, esetleg konyakkal lehet férfiasítani.

Ha cifrázná is

Ha nem állna meg a forraltbor ilyen puritán értelmezésénél, a lábos alját jól szórja tele mazsolával, aszalt áfonyával és meggyel, dióval, gránátalma-magokkal, meg, ami még az eszébe jut. Ezeket a fűszerekkel együtt hosszan áztassa meg a borban, aztán forrósítsa fel az egészet, édesítse, és a bögrékbe úgy szedje ki, hogy minden adag aljára jusson a csipegetnivalóból. Finom, de veszélyes üzem!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek