no

Menő vagy ciki valódi bundát venni?

Hatalmas divat az eredeti bunda, a legtöbb külföldi celeb hordja is, hiába anyázik a PETA. A trend ráadásul egyre erősödik, egyre több designer tervez télire bundát, szőrmestólát, az idei egyik fő vonulat a színes szőrme lesz. Már annak, aki megengedheti magának. A hazai plázaboltokat megint elárasztják a műszőrök (azokért legalább nem nyírtak ki egy állatot se), de rákerestünk a neten pár hazai szőrmeboltra is: kínálatuk elég ízléstelen és fantáziátlan.

A Northfoto sorra vette a hírességeket, akikkel a legtöbbször gyűlt meg a baja az állatvédő szervezetnek, mi pedig önt kérdezzük: ön szerint kegyetlenség eredeti bundát hordani, azaz ciki, vagy trendi dolog állatszőrben parádézni, azaz menő?

Lady Gagát például kifejezetten utálja a PETA, mert rendszeresen parádézik nyers húsban, vagy színes szőrmékben. Gaga állítólag magasról tesz rájuk, de a szervezet nem adja fel. A PETA másik nagy kedvence Kim Kardashian, akinek gardróbja tele van állati szőrökkel, de ő már annyira irritálja az álaltok jogait védő szervezetet, hogy lisztbombát is kapott a nyakába. Pasija, Kanye West is bunda-párti, meg is rappelte már, hogy a PETA bekaphatja, mert bundával törli a padlót. A szervezet azzal vágott vissza, hogy West épp saját hírnevével törli a padlót, mert nincs benne semmi empátia az állatok iránt. Az Olsen ikrek sem tett tanúságot túl sok empátiáról, amikor extraronda szőrhátizsákot terveztek kollekciójukba 17 ezer dollárért. Mondjuk, az ár legalább kicsit megnyugtathatná a PETA-t, mert nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy 3,7 millió forintnak megfelelő összegért vegyenek hátizsákot.

Jennifer Lopez is rendszeresen mutatkozik bundában, tavaly sarkiróka prémben pózolt a Vanity Fairnek is. Pedig nem is áll neki túl jól a bunda, ami minden normál méretű nőből medvét csinál, hiába van magyar bundája is az énekesnőnek. Rihanna strucctollakból készült, Antonio Berardi resort kollekciójából való szettjével verte ki a biztosítékot a PETA-nál, de őt egyelőre nem minősítette a szervezet arrogánsnak, csak tudatlannak: remélik, hogy lassan öntudatra ébred, és megérti a szenvedőket. Paris Hilton újabban egész eltűnt, de nem felejthetjük, hogy 2005-ben a PETA őt minősítette a legrosszabbul öltözött celebnek. Igen sok döglött állatot láthattunk már az örökösnőn, pedig az élőket is szereti. Az egyre jobban befutó Victoria Beckhamet azért is utálhatná a PETA, mert szívesen hord szőrmét (szerencsére egyre ritkábban), de az volt a fő ütközési pont, mikor a focistafeleség kígyóbőr táskát tervezett kollekciójába.

Azért vannak pozitív példák is: Justin Bieber állatmenhelyet hirdet, Ganxsta Zolee és Mészáros Dóra itthon tiltakozik a szőrmeviselés ellen, Iggy Pop és Kesha a bébifókákért kampányol, Pamela Anderson pedig elkötelezett PETA aktivista. Tiger Woods magából is viccet csinál az állatokért, sok celebnő feneket is mutat, az egykor nagy állatvédő hírében álló Naomi Campbell viszont újabban hajlandó bundát reklámozni.

Ha a celebek stílusa nincs is ránk hatással, a divathetek még lehetnek: sajnos idén a legtöbb tervezőnél felbukkant bunda, a Victor & Rolf színes dzsekivel készül a télre, Jean Paul Gaultier egész extrém szőrme-felöltőt vonultatott fel az haute couture divathéten, és a bemutatók első soraiban ülő divatszakembereken is impozáns szőrméket lehetett látni. Oscar De La Renta púderszín bundákat vizionált 2012 őszére, a Ralph Laurennél szőrmés kistáskákat láthattunk, Michael Kors pedig fehér óriásbundával készült.

A hazai megfizethető, mainstream kínálat szerencsére főként műszőrméből áll, úgyhogy senkit nem fog megdobálni az állatvédők, ha a Bershkában szőrmellényt vesz. A Zara viszont előállt egy 150 ezer forintos bundával, ami ára miatt meglepő egy fast fashion bolttól. Hogy milyen állatból készült a kabát, nem derül ki a honlapról, de szép példány. Nem úgy, mint a többi Inditex bolt tarka, hosszú szőrű mellénye, úgy néz ki, idén is sokat kell majd normális külsejű műszőrre vadászni. Igazi szőrt pedig nem a plázában kell keresni, hanem az erre szakosodott boltokban, amiknek hiába túrtunk utána a neten, honlapjuk ugyanis a legtöbb esetben egyáltalán nem informatív, de legalább ízléstelen.

Nem is tudjuk hirtelen eldönteni, hogy a Rubin Szőrme, vagy az Olga Szőrme honlapja viccesebb, a Buntnál pedig egész fantáziadús képekkel mutatják be a valaha élő állatokból készült pink, vörös, sárga és csíkos csodákat. Érdemes persze a Chrisand-nál is körülnézni, ha igazi régivágású honlapot szeretnénk látni, árakat úgyse találunk sehol. Nem akarunk ideológiai vitába belemenni, mindenki döntse el maga, hogy szereti-e a valódi bundát, vagy sem, és aki maga is bundát hord az nyomjon egy menőt, aki viszont sose venne fel valódi szőrmét, szavazzon a cikire!

Oszd meg másokkal is!
no
Menő! (2614) (2530) Ciki!
Mustra