OFFLINE

Alakul a balhé a H&M-Margiela kollekció körül

2012. október 28., vasárnap 13:39

Minden tele van a H&M és Maison Martin Margiela kollaborációjának eredményeivel, a divatáldozatok már osztanak, szoroznak, mennyit kell félretenniük november 15-ére. De a reflektorfénybe kerüléssel nem csak előnyök járnak, hamar elkezdenek a rossz hírek is terjedni: egy svéd dokumentumfilmeket sugárzó műsorban, a Kalla Faktában egy olyan riport ment le, mely szerint a svéd H&M nem fizette meg rendesen az amúgy jó drága tervezői kollekciót elkészítő, megvarró kambodzsai munkásokat. A minimálbér a távol-keleti munkások számára mindössze 61 dollár havonta (13300 forint), amiből még Kambodzsában is bajosan lehet megélni.

A H&M közleményben válaszolt a WWD-nek hála az angolszász médiában gyorsan terjedő hírre. „Tartós változást akarunk, melyet a dolgozók és a munkáltatók tárgyalások útján állapítanak meg. Teljes körű egyetértésre van szükség, amiből az ország összes dolgozója profitálhat” – írja a cég, mely egyébként azt állítja, élen járnak az alulfizetett dolgozók helyzetének javításában.

A holland The Clean Clothes Campaign nevű szervezet, mely már nevében is a tisztességesebb áron megvarrt ruhákért küzd, azt mondja, a H&M igenis tehetne többet: a kambodzsai szakszervezetek nemrég 131 dollárra (28500 forint) emelt havi minimálbért kértek, és arra várnak, hogy a H&M is kiálljon mellettük. Még a havi 131 dollár sem valami sok, főleg, ha azt vesszük (baromi demagóg módon), hogy egy plexitalpú kiscsizma a Margiela kollekcióból 350 dollárba (76000 forint) kerül, tehát az azt elkészítő munkás több mint két havi bére elmenne rá. Alábbi videóban a H&M CEO-ja, Karl-Johan Persson válaszol a Kalla Fakta után felmerült kérdésekre:

De nem csak a gyártással vannak bajok: a kész termékek máris az eBayen landoltak. Teljesen érthetetlen, hogy kerültek oda, hisz épp csak pár napja tartottak celebbulit a Margiela kollekciónak, mai még több mint két hétig hivatalosan nem lesz elérhető.

Persze megkérik az árát a kiszivárgott daraboknak, például a bézs férfikabát, ami az üzletben majd 200 dollár (43,6 ezer forint) lesz, most 400 dollárról (87 ezer forint) indul, és 600-ért (131 ezer forint) lehet azonnal elvinni.

A fent említett 350 dolláros csizma 700 dollárról (152 ezer forint) indult – de már elkelt. A legelszálltabban a testszínű körömcipőt árazták be, az a bolti 299 dollár (65 ezer forint) helyett most 1000-ért (218 ezer forint) vihető. Ennyiért már Louboutint is kapni… A 100 darabos kollekcióból körülbelül 20 termék jelent meg online, több már el is fogyott. A cég gyanúja szerint a celebpartin szivároghattak ki a cuccok: „Arra kérjük vásárlóinkat, hogy az üzleteinkben vásárolják meg a koellkciót, hogy biztosak lehessenek eredetiségük felől” – mondja a H&M szóvivője, Jennifer Ward a Daily News-nak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta