OFFLINE

Védje késeit étolajjal és citromlével!

2012. október 3., szerda 13:08

A konyhafelszereléseket forgalmazó üzletekben számtalan formájú, méretű és anyagú késsel találkozhatunk. Azt már tudjuk, milyen kések számítanak alapfelszerelésnek egy konyhában, és miért érdemes jó minőségű vágóeszközt vásárolnunk. Most arra térünk ki, hogyan tartsuk őket karban.

Míg a rozsdamentes pengék esetében nincs szükség nagy karbantartásra, a nem rozsdamentes pengékkel más a helyzet. A rozsdamentes pengék esetében az alacsonyabb kopásállóságú pengéket könnyebb élezni, de az élesség nem tart majd soká. A magas kopásállóságú pengék élezése már nehezebb feladat, de cserébe az éltartásuk jobb.

A nem rozsdamentes pengék élezése (jó minőségű penge esetében) nagy kopásállóság esetén is könnyen megoldható, mivel ezeknek a pengéknek az anyagában nincs meg a rozsdamentességhez szükséges krómtartalom. A házi élezés helyett azonban érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtapasztaljuk, milyen is a valóban éles kés. Itt szeretnénk ismét megemlíteni, hogy az éles kés fogalmától nem szabad megijednünk. Az életlen kés sokkal balesetveszélyesebb, hiszen erőből próbáljuk megoldani azt, amit egy éles késsel könnyedén elvághatnánk.

Bár a nem rozsdamentes pengék éltartása sokkal jobb, mint a rozsdamenteseké, ennek a tartósságnak ára van. Ezek a pengék nagyobb odafigyelést igényelnek, legalábbis, ha nem akarunk rozsdás késeket használni a konyhánkban. Éppen ezért fontos arra odafigyelni, hogy milyen felületen használjuk ezeket. Nagyon divatosak mostanában az üvegből készült vágódeszkák, de tovább marad éles a kés, ha puha felületen vágunk vele, ezért érdemes inkább fa vagy műanyag vágódeszkát használni.

A késeket - alapanyagtól függetlenül - használat után a lehető legrövidebb időn belül mossuk el, és célszerű őket rögtön szárazra is törölni. Természetesen mosogatógépben is tisztíthatók, de ha a minőségük megőrzése a cél, nem érdemes a könnyebb utat választani. Ha mégis emellett a megoldás mellett maradunk, figyeljünk oda, hogy a kések ne érjenek más konyhai eszközökhöz.

A gépi mosogatás másik veszélye a rozsda elterjedése, amit okozhat a mosogatógép és a benne tisztított eszközök egyaránt. Ennek elkerülésében segít, ha a program lejárta után kinyitjuk a gép ajtaját, hogy a gőz eltávozzon.

Arra az esetre, ha a ritkán használunk egy kést, a szakemberek vékony olajréteg felvitelét javasolják. Erre a célra a tiszta étolaj az egyik legcélszerűbb anyag (a használt olaj az esetleges sótartalma miatt már nem megfelelő), hiszen a kések étellel érintkeznek majd.

Az olajréteg következtében a késeken ezután szürkés elszíneződés jelenik meg, ez a vékony oxidréteg javítja a penge felületi védettségét. Ezt a védelmet tovább is lehet fokozni: a zsírtalanított pengét többször átkenhetjük citromlével. A kívánt hatás elérése után lúgos mosogatószerrel kell letisztítani a pengét. Majd ezután még egyszer olajozzuk a pengét, de ezt az olajréteget használat után töröljük le.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta