90 évesen elhunyt a Cosmo legendás főszerkesztőasszonya

90 évesen, New Yorkban hunyt el Helen Gurley Brown, aki 32 éven át volt az amerikai Cosmopolitan magazin szerkesztője. A reklám-szövegíróként dolgozó Brown 1962-ben vált ismertté Szex és a szingli lány című könyvével, melyben leírta, hogy attól, hogy egyedül van egy nő, nem kell szex nélkül élnie. Három évvel a könyv megjelenése után felvették a Hearst magazinvállalathoz, és onnantól a Cosmón keresztül 32 éven át küzdött a nők szexuális felszabadításáért.

110105225
John Lamparski / Europress / Getty

Gurley 1997-ben hagyta ott a lapot, mellyel mindig az volt a célja, hogy segítsen az olvasóknak – őket manapság Cosmo-lányként emlegetjük –, akik mindent el akarnak érni az életben: pénzt, megbecsülést, tökéletes párkapcsolatot, függetlenséget, sikert. „Mindig úgy éreztem, hogy az olvasóink meg akarják ismerni önmagukat” – mondta Brown, aki olyan szavakat emelt a köztudatba, mint a szexi, a vidám és a szingli. A női Hugh Hefner mindig dús hajú, életteli nőket tett címlapra, a magazin hívószava általában a szex volt és a nők szexuális igényei. A 70-es években meztelen pasikat is szerepeltetett – Burt Raynold 1972-es pucér képe igazi siker volt –, de a 90-es években eltűntek a meztelen férfiak.

A feministák persze mindig kivoltak Brown-ra, szerintük a magazin mindössze annyit üzent, hogy „hódítsd meg a főnököd, aztán menj hozzá”, mások szerint csak tinédzsereknek való szexuális fantáziákkal volt tele – írja a Daily Mail. Minden hurrogás ellenére az eladások már Brown regnálásnak elején megugrottak, annak ellenére, hogy a 35 centes ár hamar 60-ra emelkedett. A kezdeti 800 ezer olvasóból 1983-ra 3 millió lett, majd Brown távozása után visszaesett az eladás 2,5 millióra. Igaz, ekkor már egy újság 2,95 dollárba került.

Brown világéletében csontsovány volt, hatvanadik születésnapján is azt vallotta: „Nem lehetsz szexi 60 évesen, ha kövér vagy”. Mostanság – a plus size modellek idejében – biztos kapna ezért hideget-meleget, akárcsak azért, mert nyíltan pártolta a plasztikázást. Megcsináltatta orrát, rendszeresen botoxoztatott és felvarratta az arcát is.

De nem volt mindig jó csaj Brown, sőt: pattanásos bőrével, gyenge fizikumával inkább rút kiskacsának számított az 1922-es születésű szerkesztő. Titkárnőként kezdett egy Los Angeles-i reklámirodában, ahol a Mad Men-be illő karriert futott be, hamar az egyik legjobban fizetett női szövegíró lett tehetségének köszönhetően. „Sosem dolgoztam sehol úgy, hogy ne lett volna szexuális kapcsolatom az irodában. És miért kéne a főnököt diszkriminálni?” – mondta a New York magazinnak 1982-ben Brown, aki 37 évesen házasodott és férje 2010-es haláláig együtt is maradt David Brownnal. Saját döntése volt, hogy nem vállalt gyereket, viszont írt hét könyvet – több is foglalkozott a női szerepek változásával, a női egyenjogúsággal –, és azt állította: ha szexelsz, akkor fiatal vagy, ha már nem, akkor megöregedtél.

Michael Bloomberg, New York polgármestere is elbúcsúztatta a szerkesztőasszonyt: méltatásában hangsúlyozta, hogy a város egy olyan úttörő egyéniséget veszített el távozásával, aki nemcsak az egész médiaipart formálta át, hanem az ország kultúráját is. "Ezzel tényleg véget ért egy korszak" – twitterezte a gyászhírrel kapcsolatban Candace Bushnell, a Szex és New York szerzője. A Cosmopolitant megjelentető Hearst Corp. vezetője, Frank Bennack jr. a magazin dolgozóinak írt feljegyzésében a világ egyik legelismertebb magazinszerkesztőjének és írójának nevezte Gurley Brownt – írja az MTI.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek