OFFLINE

Tavi Gevinson médiabirodalmat épít

2012. augusztus 8., szerda 10:37

A The Style Rookie nevű blogjával 13 évesen gyors karriert befutott Tavi Gevinson az elmúlt három évben kamaszlánnyá cseperedett, New York-i kávéházakba jár üzleti találkozókra és a Met-ben tart előadásokat. Már nem kezdődik el úgy divathét, hogy ne ülne a közönség első sorában. „A New York Times divatkritikusának, Horyn Cathynek egyik kedvenc divatpillanata például az volt, amikor 2010-ben a párizsi divathéten a gazdag hölgyek nem tudtak rájönni, hogy én minek vagyok ott, de én egyáltalán nem vettem róluk tudomást” – mesélte a Bust Magazinnak Tavi.

Tavi Gevinson, aki felkerült a Pop és a Love Magazin címlapjára, szókimondóan bírálja egyik legnagyobb konkurenciáját, a Seventeen magazint, de ír a Teen Vogue-nak és a Harper's Bazaarnak is. Az utánozhatatlan és meghökkentő stílusával betört Chicago-i bloggerrel olyan hírességek pózolnak egy képen, mint Anna Wintour, Marc Jacobs, Galliano, a Rodarte tervezőpáros, Gwen Stefani vagy a rasszista cipőjével sokkoló Jeremy Scott.

2008-ban a New York magazin divatblogjának egyik szerkesztője és más magazinok divatszerkesztői is csalással vádolták meg a The Style Rookiet, miszerint egy felnőttekből álló  csapat dolgozik az oldalon és képtelenség, hogy 12 éves fiatalok ilyen jól írnának. Gevinson ekkor el is szomorodott, sőt még  az oldal leállítása is megfordult a fejében. 2010-ben mégis elindította új projectjét, egy kilencvenes évek nosztalgikus hangulatát idéző online tini-központú magazint, ami hat napon belül  egymillió oldalletöltést generált.

A hétköznaponként háromszor frissülő weboldalhoz Tavi minden hónapban kiválaszt egy aktuális témát, ami köré felépíti a tartalmat és a címlap hangulatát, júliusi témája például a szabadság volt. A lassan médiabirodalmat építő 16 éves csodagyerek a napokban jelentette be, hogy kinyomtatja blogját, amit szeptembertől Rookie Yearbook One címmel 29,95 dollárért (6800 forintért) bárki megvehet a kijelölt könyvesboltokban, kávézókban és online üzletekben. A magazinban többek között Tavi kedvenc karikatúrái, művészei és legnépszerűbb ruhái kapnak helyet, például Marisa Meltzer popkultúráról és feminizmusról szóló könyve, a Girl Power, Sady Doyle blogja, a Tiger Beatdown, vagy Sofia Coppola filmjei.

„Régóta szerettem volna Tavival dolgozni, mert mióta olvasom a blogját nagy rajongója vagyok. Az egyik legérdekesebb dolognak tartom, hogy egy chicagói külvárosban élő 12 éves gyerek ül egyedül a hálószobájában és ontja a viccesebbnél viccesebb elgondolkodtató elemzéseket stílusokról, divatról, kultúráról és kamaszkorról. Hűséges követője vagyok a több mint  50.000 napi látogatóval együtt” – mondja a 42 éves Anaheed Alani, aki már másfél éve dolgozik együtt a kamaszlánnyal.

A kicsit feminista hangvételű The Style Rookie-ban ma már komolyabb témák is megtalálhatóak, mint a szexuális zaklatás, mentális betegségek. Az oldalon olyan hírességek adnak tanácsokat és segítenek eligazodni a középiskolai szivatások és kínzások terén, mint mint Paul Rudd, Lena Dunham, Miranda July, Joss Whedon,a vicces és intelligens pasikat favorizáló Zooey Deschanel, Jon Hamm vagy Sarah Silvermann.

„Anna Wintour mellett ültem a Band of Outsiders bemutatón és megkérdezte tőlem: mikor mész iskolába? Mire én elgondolkodtam, hogy vajon a modellek mikor járnak iskolába?" – emlékszik vissza egyik legkedvesebb történetére a sok szupermodellel egykorú Tavi.

Tavi arra a kérdésre, hogy mik a tervei a jövőre nézve, így válaszolt: „ Szeretem a filmeket, szívesen elmennék filmes, vagy képzőművészeti irányba. Középiskola után, azt hiszem egy évre Los Angelesbe költözöm, mert nagyon tetszik. Nem folytatom azonnal a tanulmányaimat, legalább egy évet kihagyok, mert azt akarom, hogy képes legyek összpontosítani magamra és el tudjam dönteni, hogy az életet vagy az iskolát válasszam-e."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta