Elhunyt Anna Piaggi: a nő, aki feltalálta a divatot

Az olasz divatújságírónő és divattörténész, Anna Piaggi - akinek évtizedek óta foglalt helye van minden bemutató első sorában, kedden, 81 éves korában elhunyt. A Vivienne Westwood olasz megfelelőjének is emlegetett Piaggi a Vogue állandó publicistája volt. A legendás írónő a Mondadori kiadónál kezdte pályafutását fordítóként, majd a hetvenes évek elején arról lett híres, hogy egy élénk piros Olivetti Valentine típusú manuális írógépen írta cikkeit – még a divathét alatt is. Az ösztönös tehetségéről ismert publicista Vogue Italia-ban megjelent Double Pages, vagy egyszerűen csak D.P. oldalai az aktuális, korszakalkotó trendeket bemutató divatmontázsairól lettek világszerte ismertek.

„23 évig dolgoztunk együtt, több millió DP-t (Double Pages) együtt készítettünk. Örökké emlékezni fogok rád Anna” – írta ki oldalára az olasz Vogue szerkesztője, Franca Sozzani.

A kalapjaival, színes hajával és színházi sminkjével mindig feltűnést keltő, extravagáns Piaggi a Vogue-on kívül publikált a Vanity Fairnek illetve közös könyvet adott ki jó barátjával, Karl Lagerfelddel. A Chanel tervezője ezt írta közzétett vázlatfüzetében: „Anna feltalálta a divatot”.

Baráti társaságába tartozott még férje, Alfa Castaldi fotós, Stella McCartney, Stefano Gabbana, az angol királyi családnak is dolgozó Phillip Treacy kalaptervező, a punk designer Vivienne Westwood, Bill Cunninghan New York-i divatfotós, akinek dokumentumfilmjében is szerepet kapott. Egyik legközelibb barátja, Manolo Blahnik szerint Vogue-ot csakis Anna miatt érdemes olvasni, gyakran pedig a divattörténelem utolsó élő előkelőségének nevezte Piaggit.

A nagy ruhagyűjtő hírében álló különc és utánozhatatlan stílusú Anna sohasem jelent meg kétszer ugyanabban a ruhában, 2865 egyedi és eklektikus ruháját és 265 pár cipőjét és kalapjait 2006-ban ki is állították a Victoria and Albert Museumban – írja a dailymail.co.uk.

„Szomorúan hallom Anna Piaggi halálhírét. Anna az utolsó divatikonok egyike. Elbűvölően különc teremtés volt” – írta ki a Twittere a hetvenes évesen is vetkőzni kívánó Dita Von Teese, aki jó kapcsolatot ápolt az újságírónővel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek