Közel negyedmillió forintot hagytak ott a licitálók a Design Aukción

Néhány héttel azután, hogy a Kiscelli Múzeumban megnyílt az Utcai divat egykor és ma Magyarországon kiállítás, a helyszínen designer aukciót rendeztek az érdeklődőknek.

A negyvennégy tételes listára természetesen főként magyar tervezők ruhái és kiegészítői kerültek fel, de például Lakatos Márknak köszönhetően Nina Ricci szmokingingre is lehetett licitálni, és még az eseményt támogató Fashion Days is megörvendeztette az érdeklődőket pár márkás darabbal.

A darabok többségét ugyan nem lehetett felpróbálni, de az aukció kezdete előtt azért közelebbről is megtekinthették az árverésre felkínált tárgyakat. Akit ez annyira nem kötött le, villámtalálka keretében tanácsokat kérhetett a fogadóórát tartó stylistoktól vagy részt vehetett egy tárlatvezetésen. A kezdésre mindenesetre szép számmal gyűltünk össze, de hamar kiderült, hogy az érdeklődőknek csak egy része fogja szorgosan emelgetni a székre helyezett számokat. A tömeg ennek ellenére folyton morajlott, az aukciót vezető Simonovics Ildikónak többször is rá kellett szólni a vendégekre.

A kikiáltási ár egyébként tervezőtől, mérettől, anyagtól, kivitelezéstől függetlenül 1000 forint volt, és tárgyanként különbözött, hogy 500 vagy 200 forinttal emelkedett a tét. Eleinte elég lassan kúsztak fel az árak, viszont a pár bátor jelentkező meglehetősen hosszasan licitált, így a második tárgy, egy fekete Anh Tuan táska 14500 forintért talált új gazdára. Ezt csak a Je Suis Belle új kollekciójának egyik darabjával sikerült túlszárnyalni, a nyomott mintás ruha ugyanis 17500 forintért került új tulajdonosához. Pedig azt hittük, hogy a USE szegecses mídere, amit Zséda számára készítettek, jobban megmozgatja majd az embereket. Hiába, korábban még soha nem jártunk ilyen aukción, és az árverés elején feltett körkérdés alapján a gyűjtők helyett inkább egyszerű érdeklődőkből álló közönség többsége ugyanígy volt ezzel.

Némi noszogatás után persze mindegyik tárgynál beindult az ajánlattétel, de így is volt, ami csak 2000 forintért kelt el (lásd a MIMM egyik testékszere vagy egy Manier derékmíder és tülltop). Igaz, ekkor már a nyakunkon volt a vihar. Persze előfordult, hogy amikor már egy-egy licitáló a magáénak érzett valamit, egy másik személy pont a kalapácsütés előtt emelte a tétet. Egy gyors, hozzávetőleges számolás után egyébként közel negyedmillió forint gyűlt össze az estén, és ahogy azt még az aukció elején kiemelték, a befolyt összeget arra fordítják majd, hogy további kortárs ruhadarabokat vásároljanak a múzeum gyűjteményébe.

Mivel az aukció alaposan elhúzódott, és az elemek tombolása miatt inkább mindenki hazafelé vette az irányt, az utolsó programpont kimaradt, így sajnos nem tudtuk meg, hogy Nicolas N. Jovanovic sminkmester szerint „hogyan lehetünk hétköznap is olyan ragyogók, mint a filmsztárok”. Pedig a bemutató szöveg szerint a Nicolas Make-up Academy oktatója tudja mitől döglik a légy, hiszen Monica Bellucci és Catherine Deneuve privát sminkese és a Cinecittà Filmstúdió egykori sminkszakértője. Így jártunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek