10 elavult divatszabály, amit már nem kell betartani

Az utóbbi években a legrangosabb divatházak kifutóin egymást érik az elavult divatszabályok megszegésére buzdító bemutatók, melyek nemcsak a formavilágban és színekben hoznak újdonságot, hanem az öltözködési szabályokat is alaposan felforgatják. Nem kell azonnal a kukába vágni a divatlexikont, elég, ha kicsit a saját ízlésünkre formálva fellazítjuk az előírásokat. Hiszen a szabályok tulajdonképp arra vannak, hogy megszegjék őket, és ez alól a divat sem kivétel.

”A modern divat a stílus és a személyiség kifejezéséről szól. Nem kell száműzni a rég bevált stílusokat, az egész a kísérletezésről szól. Minél többet aggódunk a szabályokon annál unalmasabb lesz az öltözékünk” – állítja Nicky Hambleton Jones, a hírességek stylistja. Íme, 10 olyan divatparancsolat, amely eléggé elavult már, és illik megszegni.

Első szabály – Ne keverd a mintákat!

Sok esetben a szemnek kellemesebb, ha nem párosítjuk a különböző mintájú darabokat – ám az idei és a következő szezonban a designerek arra buzdítanak, hogy nyugodtan legyünk bohémek, párosítsuk a kockásat az állatmintával, a pöttyöset a virágmintás ruhákkal. Hasonló trendi mintakavalkádot láthattunk Peter Pilotto vagy Mary Katrantzou 2012-es tavaszi/nyári kollekciójának bemutatóján is. Diane Kruger pedig a 62. Berlini Filmfesztivál vörös szőnyegén jelent meg egy Derek Lam által tervezett hosszú, virágos ingruhában, melyre egy valamivel rövidebb, csíkos szoknyát húzott. A merész kombináció azért válhatott be Krugernek, mert a ruhához már nem választott semmilyen feltűnő ékszert vagy sminket. Egy dologra mindenképpen figyeljünk oda: ha karcsúbbnak szeretnénk tűnni, ne döntsünk a nagy mintákkal nyomott ruhadarabok mellett, mert azok optikailag szélesítik a csípőt és a derekat.

Második szabály- Ne párosítsd a kéket a zölddel!

A dominikai származású amerikai színésznő, Zoe Saldana nagy szenzációt keltett New Yorkban zöld nadrágjával, amihez a színpalettán igencsak közel álló türkizkék és limezöld színekben pompázó felsőrészt választott. Az összhatás nem lett rossz, de ügyelni kell arra, hogy ne keverjük túl sokat az árnyalatokat, mert könnyen átmehet az aznapi outfit nevetségesbe.

Harmadik szabály – Az életkorral a szoknya hosszának is nőnie kell!

Berögzült szabály, hogy a szoknya hosszúsága elsősorban életkor és alkat kérdése. Állítólag 25 év felett már nem nagyon illik rövid szoknyát venni, bár mi ezt sosem hittük el, ahogy Joan Collins sem, aki így értelmezi az életkor jelentőségét: „Az életkor csak egy szám. Teljesen lényegtelen, kivéve persze, ha egy üveg borról van szó.” A 66 éves Helen Mirren is hasonlóképpen gondolhatja, mert általában térd felett végződő ruhákban szokott megjelenni filmpremiereken és társasági eseményeken.

Negyedik szabály – Vörös hajúak soha ne viseljenek piros ruhát!

A vörös hajúak meglehetősen korlátozva vannak a színválasztásnál, legtöbben általában a krémszínek és az olívazöldek felé hajlanak. Szerencsére a Szex és New York Mirandája és a Született feleségek vörös Bree-je mutatott kreatívabb ötleteket is a vörös hajú nők számára. Christina Hendricks színésznő nem egyszer jelent meg díjátadón vörös hajával megegyező árnyalatú, vagy skarlátvörösbe hajló piros ruhában, amit a kritikusok már kicsit túl soknak találtak.

Ötödik szabály –Ne párosítsd a barnát a kékkel!

Akárcsak a kék és a zöld, a kék és barna is túlságosan közel van egymáshoz a tonális színskálán, de a mai technológia elég fejlett ahhoz, hogy kontrasztba hozza a színeket. Kék árnyalatból több féle közül lehet választani, a kobalt kéktől egészen a tengerkékig, barnából is találunk sárbarna, csokoládé és kávébarna árnyalatokat is. Így tudja összhangba hozni a két színt a Sienna Miller és Barbie sajátos keverékére emlékeztető angol énekesnő, Mollie King is, akit már többször lencsevégre kaptak kék és barna összeállításokban.

Hatodik szabály -  A cipő mindig harmonizáljon a táskával!

A cipő és más kiegészítők (elsősorban táska) egymáshoz igazítása talán a legrégibb és legelavultabb szabály, ami az ötvenes-hatvanas évek óta folyamatosan megy ki a divatból. A Jackie Kennedy által felkapott divathullámnak többek között Patricia Field kitartó munkája tett be. De az unalmas trend ellen lázad a stílusáról elhíresült Olivia Palermo is, aki legkülönfélébb élénk színeket és textúrákat párosítja úgy, hogy azok mégse keltsenek giccses hatást.

Hetedik szabály – Nyáron ne viselj bőrt!

A bőr örök klasszikus számít a divatvilágban, ám nyáron nem feltétlenül kellemes bőrszerelést viselni. Az elmúlt években a Versace, a Dolce & Gabbana és a Lanvin is olyan szövetet varázsolt a hőszigetelő bőranyagokba, hogy könnyű, kényelmes és hordható viselet lett a bőrruhából még a legforróbb napokon is. A hetedik szabályt Claire Danes is megszegte, mikor a Time 100 estélyére ezt a rövid, meggyszínű Lanvin ruhát választotta, bár a nyaklánc kérdést átgondolhatta volna még egyszer. Hozzá hasonlóan a Teen Choice Awards díjkiosztóján jelent meg Blake Lively egy körömvirág sárga Gucci bőrruhában, amelyhez leopárdmintás Christian Louboutint és cseppformájú türkiz fülbevalót választott .

Nyolcadik szabály -  Ne használd az ellentétes színskálát!

A sokat szidott ellentétes színhasználat, mint például a zöld és a piros párosítása nekünk sem a szívünk csücske. A veszélyes színkombinációt azonban a Zombieland sztárja, Emma Stone stílusosan ötvözte a Spiderman premierjén. A piros helyett bordót választott, a zöldet pedig kékeszöldre cserélte, ami lehetővé tette a bordó dominálását és új értelmet adott a nyolcadik szabály megszegésének. Stone trükkje világosabb, salsa és a guacamole színek párosításánál működhet.

Kilencedik szabály – Nyitott orrú cipőt ne hordjunk harisnyával!

Egymást érik a divatházak kifutóin a nyitott orrú szandált zoknival, harisnyával viselő modellek. Az első ránézésre furcsa párosítás kizárólag magas sarkú cipőhöz, miniszoknyához, vagy lengébb ruhákhoz illik, elsősorban sötét színű harisnyával. Kényelmesnek találja a viseletet az angol tévés műsorvezető és modell, Alexa Chung is, akit évek óta sokat látni fekete harisnyában. Testszínű harisnyával viszont megbocsáthatatlan bűn szandált hordani!

Tizedik szabály – Ne villanjon ki a fehérneműd!

A viktoriánus korban még egy kivillanó melltartópánt vagy egy kombiné látványa is sokkot okozott, mára mind gondolkodásban, mind ízlésben sokat változott a helyzet. A szép és egyre kifinomultabb fehérneműknek hála, ha belefér a dresscode-ba, akár egy puccosabb rendezvényre is elmehetünk úgy, hogy láttatni hagyjuk makulátlanul tiszta, selyem vagy csipke fehérneműnket. Így tett Sarah Jessica Parker is Párizsban, amikor fehér, csipke felsőrészes Louis Vuitton ruhában mutatta meg fekete melltartóját. Bár mi a helyében a Mickey egér kesztyűt otthont hagytuk volna.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek