OFFLINE

Közalkalmazottaknak tilos a tetoválás Japánban

2012. július 15., vasárnap 10:09

Japán harmadik legnagyobb városában, Oszakában a nemrégiben megválasztott polgármester, a 42 éves Toru Hashimoto keresztes hadjáratot indított a tetoválások ellen és betiltotta a közalkalmazottaknak, hogy bármilyen tetoválással a testükön dolgozzanak. A Japán gasztronómiai fővárosának is nevezett Oszakában bárkire, aki iskolákban, katonaságnál, tömegközlekedésben vagy állami vállalatoknál dolgozik lesújthat a tiltó szabályzat. Az ABC felmérése szerint a 32 ezer, városban dolgozó megkérdezett közül mindössze 113 közalkalmazott ismerte el, hogy van tetoválása, közülük csak 10 tanár. A látható tetoválások miatt növekvő szigor egész Japánban jelen van, a Guardian beszámolója szerint már a vendéglátóegységekben, tornatermekben, vízi parkokban, nagyobb vállalatoknál, valamint az ország két legnagyobb légitársaságánál, a JAL-nál és az ANA-nál is tilos a dolgozóknak tetoválást viselniük.


A város még nem hozott átfogó politikai döntést az ügyben, de az ABC értesülései szerint a tanároktól egészen biztos, hogy megkövetelik minden látható helyen lévő testfesték eltávolítását, ami nem kis feladat, de kirúgás fenyegeti őket.Továbbá az ügyfelekkel rendszeresen személyes kapcsolatot fenntartó dolgozókkal szemben is hasonló szigorítások várhatóak.

Tetovált japánok Tokióban
Tetovált japánok Tokióban
Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert


„Ha ragaszkodnak a tetoválásaikhoz, jobban teszik, ha elhagyják a közalkalmazotti szférát és átmennek a magánszektorba” – mondta a feltörekvő, konzervatív, populista politikus hírében álló új polgármester. Többek között Hashimoto vezette be idén azt az újdonságot is, hogy a tanároknak is énekelniük kell a nemzeti himnuszt az iskolai ünnepségeken. A polgármesteri kampány idején a helyi bulvárlapok azt is állították Hashimotóról, hogy döntését nagyban befolyásolhatta neveltetése, mert elhunyt édesapja és nagybátyja is gengszter volt, bár az nem köztudott, hogy lettek volna tetoválásaik.


Legtöbben a tetoválásokat, különösen a nagy, bonyolult mintásakat hagyományosan a japán alvilági élethez és annak egyik szervezetéhez, a jakuzákhoz kötik. A jakuzák védjegye a gyakran egész testüket beborító tetoválás, amit kihegyezett bambusszal és fémtűkkel készítenek. Az egyre több helyen tiltólistára kerülő tetoválásokat a fiatalabb generáció egyre jobban elfogadja és inkább divatnak, úgynevezett body art-nak tekinti.


Az Asahi Shimbun nevű napilap felmérése megállapította, hogy 98 tetovált dolgozó közül 12-nek rejtett helyen vannak tetoválásai, 16-nak jól látható helyen, a többinek pedig látható és fedett testrészén is van tetoválása. A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbb tetoválás tengeri teknőst, delfint vagy holdat ábrázol.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta