OFFLINE

Mary Katrantzou kikel az ASOS ellen

2012. július 5., csütörtök 15:39

A Londoni székhelyű görög tervezőnő, Mary Katrantzou a közelmúltban beszélt az angol Telegraph-nak a divatiparban elburjánzó másolások és szellemi lopások előfordulásáról.

„Mindenki másolható, de nekem nincs pénzem pereskedni. Amikor beírod a Google-ba a 'búraszoknya' szót, a Google az ASOS-t dobja ki és ez annyira igazságtalan!” – panaszolja a tervezőnő.

A nemrég a Topshop-pal kollaboráló Katranzou csak egy a sok tervező közül, aki hasonlóan károsnak ítélte meg a tervekkel való kalózkodást. Azonban az ő esetében egy vitathatatlanul új grafikai designról, innovatív formatervezésről van szó, amit a kalózkodás megelőzésére alkotott törvény értelmében meg kellene védeni. Ráadásul a megfizethető fast-fashion cégek nagyon is jól tudják, hogy a búraszoknya ötlete és a 2012-es tavaszi-nyári kollekció vonalvezetései és tarkabarka mintái Katrantzoutól származik, de mivel jogilag nincsen levédve, nem tisztességes ugyan, de büntetés nélkül másolható. A vásárlók pedig örülnek, hogy nem kell 800-3500 dollárt, 175600-768500 forintot kiadniuk egy ruhadarabért, mivel hasonlóhoz jóval kevesebb pénzért is hozzájutnak. Az Asosnál a szezon előtt elkezdődött leárazáson például egy kék vagy kanárisárga búraszoknya 40 euró, azaz 11200 forint helyett mindössze 16 euróba, 4500 forintba kerül.

Mary Katranzou búraszoknya a Londoni Divathéten
Mary Katranzou búraszoknya a Londoni Divathéten

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta