OFFLINE

Fitnesztermek kizárólag plus-size méretűeknek

2012. július 2., hétfő 18:15

Egy új és egyre népszerűbb mánia van kialakulóban az Egyesült Államokban: olyan fitnesztermek nyílnak szerte az államokban, melyek elsősorban a súlyfelesleggel küszködő ügyfeleknek kívánnak segítséget nyújtani. Például azzal, hogy nem engedik be a vékony testalkatú kuncsaftokat, hogy a plus-size méretűek bátrabban bemenjenek edzőtermeikbe és ne érezzék kellemetlenül magukat a tökéletesen kidolgozott testalkatú vendégek miatt.

Plus-size méretű modell
Plus-size méretű modell
Fotó: Stockfresh

A Chigacóban található Downsize Fitnessben például annyira szigorúak a belépési feltételek, hogy 25 kiló súlyfelesleg alatt be sem lehet lépni a klubba, de az utóbbi hónapokban sorra nyíltak hasonló, 99 dolláros, 21700 forintos havi bérletet kínáló, moletteket váró konditerem-láncok a tengerentúlon. A kanadai Body Exchange nevű helyre még férfiakat sem engednek be, hogy a fogyni vágyó nők ne érezzék magukat kínosan és lehangolva testedzés közben. „Régebben szorongtam, ha eszembe jutott az edzés, most viszont remekül érzem magam a többi súlyfelesleggel küzdő nő között!” – mondta egy amerikai magazinnak a fitneszterem egyik vendége, akit ösztönöz a hasonló problémával rendelkező bajtársai jelenléte.

„Bár elsőre kicsit diszkriminatívnak és szélsőségesnek hangzik cégünk új profilja, célunk, hogy azokat az embereket ösztönözzük, akiknek ténylegesen szükségük van rendszeres mozgásra és testsúlyuk csökkentésére. Tornatermünkkel menedéket kívánunk nyújtani a plus-size mérettel rendelkező vendégeinknek” – nyilatkozta a Body Exchange alapítója és vezérigazgatója, Louise Green a TheProvince.com-nak.

A DailyNews szerint hasonló elvekkel működik a New Yorkban alapított Buddha Body Yoga, ami aktív molett vendégeinek nyitott edzőtermet Las Vegasban, Chicagóban és Dallasban is. Marty Wolff, az NBC-n vetített The Biggest Loser realityshow harmadik évadjának egyik finalistája pedig Nebraskában nyitott fitnesztermet azok számára, akik 50 fontnál, azaz körülbelül 25 kilónál nagyobb súlytól kell, hogy megszabaduljanak, vagy táplálkozási zavaroktól és élelmiszer-függőségtől szenvednek.

stockfresh 1352982 woman-wearing-swimming-costume sizeS
Fotó: Stockfresh

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.02 20:15:37d'agneau

  És ha egy fitnessteremből mondjuk kitiltanák a 35 fölötti testtömeg-indexel rendelkezőket, akkor vajon a kövér jogvédők mennyit nyernének abban a perben, amit a fitnessterem tulaja ellen indítanának?

 • 2012.07.02 22:35:301bambi

  Mi történik, ha - a teremben végzett edzéseknek köszönhetően - valaki végre leadja a túlsúlyát? Kitiltják? :)

 • 2012.07.02 22:42:57Advanced Flight

  d'agneau: megelőztél! :-) pont ezt akartam én is kérdezni.

 • 2012.07.02 22:45:28TGabi

  Ez mondjuk nem hülyeség - ha öltözékből lehet XL, akkor edzőteremből miért is ne lehetne ???

 • 2012.07.02 22:48:42TGabi

  Ez mondjuk nem hülyeség - ha öltözékből lehet XL, akkor edzőteremből miért is ne lehetne ???

 • 2012.07.02 23:04:58Cinkapanka

  Szerintem sokan azért nem merünk lemenni az edzőterembe, mert egyrészt a rosszalló tekintetektől félünk, másrészt attól, hogy nem bírjuk végigcsinálni a gyakorlatokat, harmadrészt pedig rettenetesen szégyelljük magunkat. Látjuk a vékony vagy legalábbis átlagos testalkatú nőket/férfiakat és az a kis hang azt mondja a fejünkben, hogy hogy süllyedhettünk ilyen mélyre.

 • 2012.07.02 23:06:28Cinkapanka

  Pont ezek miatt könnyebben rászánnánk magunkat lemenni egy olyan edzőterembe ahol szintén ilyen problémával küzdők vannak, mert azt látjuk, hogy igen ő is hibázott, nem vagyok egyedül és itt nem kell szégyellnem magam. Végtére is azért vagyok ott, hogy változtassak.

 • 2012.07.02 23:07:33Mahi-mahi

  Persze, nehogy meglássanak egy vékony, egészséges embert, mert meghibbannak a sokktól...
  Mekkora hülyeség. És ha az utcán látják meg a sportos nőket? Vagy a médiában? Vagy az egészségesek már hordjanak csadort, hogy nehogy megbántsák a hájasakat?
  Szép világ!

  A kövéreket ki kellene tiltani mindenhonnan, minden közösségből, az lenne az igazi motiváció, hogy lefogyjanak. Nem pátyolgatni őket. A "politikai korrektség" már szitokszóvá vált az értelmesebb emberek számára.
  Persze az én verziómban nincs sokszor 99 dolláros üzlet.

 • 2012.07.02 23:11:34Mahi-mahi

  aki csak lihegő kövéreket lát maga körül, az nem lesz motiválva a változásra, jön az alibizés, mint a plus size modellek esetén is: rajta is milyen jól áll a ruha, végülis egy kövér nő is lehet szexi, sőt a milói vénusz az igazi nő...
  gyártják az önigazolást, erre rárepül a divatipar és minden más iparág (joghurt, üdítő, smink, ruha, konditerem, társkeresők stb.)

  önbecsapás, önnyugtatás, magyarázkodás, másokban hiba keresés (mert nyilván a vékony a hibás mindenért, azért is, hogy én nem bírok lefutni 3 kilométert jó tempóban)
  és jól megél a sok hájasból és okos üzletember

 • 2012.07.02 23:40:50Haloperidol

  @mahi: ez biztos, h a sulyfelesleg bombauzlet: nem veletlenul hizlal szinte az osszes dietas elelmiszer.

  A sok marha light kolat iszik, ahelyett, hogy vizet innanak. Mar gyerekkorban raszoktatjak a gyereket a cukros lottyokre, aztan meg csodalkoznak, hogy dagadtak, es felnottkorban csak rosszabbodik ez.

 • 2012.07.03 06:24:33MissX

  egy normalis komditeremben az emberek sajat magukkal torodnek es nem a masikat lesik. ha segitseget ker, segitenek egymasnak. aki eddig is tenni akart az egeszsegeert, az lement es edzett, aki meg kifogasokat gyartott, az a kifejezetten nekik fentartott helyre sem fog elmenni. egy ugyanolyan plottyedt test, mint amilyen az illetonek van, hogyan motivalna?

 • 2012.07.03 07:52:21parrre

  a címet esetleg át lehetne írni érthetőre

 • 2012.07.03 08:30:31plüsskooglee

  Mahi-mahi:
  Neked is igazad van, de megmondom őszintén, én már többször próbáltam leadni a súlyomból. Csak olyan fitnesztermekbe jutottam el, ahol ha nem is tökéletes testű, de nálam mindenképpen jobban kinéző emberek mozogtak.
  Nagyon frusztrált a dolog, bénának és nyomorultnak éreztem magam.
  Én a magam részéről szívesebben mozognék olyanokkal, akiket hozzám hasonló testi adottságokkal vert meg az ég.

 • 2012.07.03 08:52:01franc0

  plüsskooglee

  Gyenge szar ember vagy. Sohasem fogsz lefogyni, akárhova mész.

 • 2012.07.03 08:58:23Monyó

  Az itt megszólalók többségének halvány lila dunsztja sincs, hogy milyen is egy kövér nő élete. Sokan vannak, akik nem azért lettek kövérek, mert halálra zabálták magukat, hanem azért, mert valami szervi, hormonális esetleg más problémájuk van!!! Ezeket a normál testű emberek hajlamosak elelejteni. Tudom, hogy sok erős testalkatú nő szívesen járna konditerembe, mozogni, de igenis visszafogja őket a kibeszélés, újjal mutogatás, és kiröhögés lehetősége. Noha ez nem csak egy konditeremben van így, hanem az élet minden területén...Szóval, szerintem nagyon jó ötlet!

 • 2012.07.03 09:02:59Virtusblog

  "Az itt megszólalók többségének halvány lila dunsztja sincs, hogy milyen is egy kövér nő élete."

  Az itt megszólalók többségének - az átlagmagyaroknak - fogalma sincs az empátiáról.

 • 2012.07.03 09:21:36hidewatch

  Kövérként mentem életemben először konditerembe, nem én voltam az egyetlen, de tény, hogy az állandó közönség a normál súlycsoport volt. Formás seggű csajok, szépen kidolgozott pasik, de soha senki nem bánult meg, nem tett megjegyzést, egyáltalán senkit sem érdekelt, hogy ott vagyok, mindenki a maga dolgával volt elfoglalva. Én meg arra gondoltam, hogy bakker, itt vagyok ebben a puccos teremben, ha valaki megszól a súlyom miatt, hát mi a fenét tehetnék még? Ha jobban belegondolunk tény, hogy az utcán ugyanígy megbámulhat egy duci embert bárki, aki éppen unatkozik. Az edzőteremben meg azt pont nem szoktak.

  A másik: valaki írta, hogy azért nem tud lefogyni, mert csak vékony lányok voltak körülötte a teremben. Körülöttem is az esetek többségében csak vékony lányok voltak. Aztán ahogy jártam, mindig figyeltem, hogy mit csinálnak a vékony lányok a kardio gépeken, mert arra gondoltam, hogy nem véletlenül van olyan jó alakjuk, és próbáltam utánuk csinálni, ellesni, hogy melyik gépen mennyit vannak, milyen fokozaton (így jöttem rá egyébként, hogy én addig viszonylag kevés időt töltöttem a kardio gépeken). Ez annyira jó taktika volt, hogy le is fogytam bő 23 kg-ot, ezzel együtt gyakorlatilag kiléptem a túlsúlyos táborból.

  Most már én is a normál, sőt a ducik szerint akár a jótestű kategória is lehetek, de sosem gondolnék semmi olyat egy kondizó duci csajról, amitől félnek. Sőt, jár a terembe egy duci fiú, és tök jó látni, ahogy hónapról hónapra fogy és alakul.

  Szóval a személyes véleményem szerint ez az egész csak a kifogásdömping része.

 • 2012.07.03 09:49:55franc0

  hidewatch

  Jól látod, kifogáskeresés az egész.

  Ráadásul pont kurvaszar kifogás, ugyanis pont hogy örülnek az emberek, ha túlsúlyos embert látnak edzeni. Jó érzés látni, hogy tesz az állapota ellen, és lehetőleg pár hónap múlva egyel kevesebb dagadék lesz az utcán. Én mindig bíztatom azt, akiben látom az eltökéltséget, de a kifogáskeresős senkiháziakat alázom ahol érem.

 • 2012.07.03 10:30:07megkeseredett

  Én ugyan nem aláznék meg senkit emiatt, de én is azt tapasztaltam, hogy nemcsak edzőteremben, más mozgásformák között sem szóltak be senkinek. Én is ilyen helyzetből indultam, szintén teremben kezdtem (ráadásul a törzsközönség jelentős részének nem sok más dolga volt, mint a testét edzeni, tehát vélhetően az átlagnál kidolgozottabb/suttyóbb :) populáció volt), sosem tett rám senki megjegyzést, pedig lett volna miért.
  Én magam is pozitívnak látom, ha egy "sorstársam" végre feladja az önsajnálatot és elkezd dolgozni saját magáért, sőt ha olyan a helyzet és az ember, szívesen elbeszélgetek vele, elmesélem azt is, hogy én hogyan kezdtem, mit tapasztaltam, mi vált be, stb.
  Ettől még lehet olyan akibe a média és a környezete sikeresen belenevelte, hogy kövéren inkább ki se menj a lakásból, mert mindenki ujjal mutogat majd rád + ezt a szolgáltatás értelemszerűen egy nagyon jó biznisz a kitalálóinak, de én is úgy vélem, hogy valóban, tartósan lefogyni csak az fog, aki fejben eljut odáig, hogy ne bénítsa meg kövérsége és valóban tenni akar ellene.
  Valóban inspirálóbb egy "átlagos" terembe járni, de ha segít elkezdeni a mozgást egy ilyen duciterem, hát próbálja ki, de ettől még sem kitartóbb, sem tudatosabb nem lesz. Ezek nélkül pedig fogyni sem fog, mert az bizony a híresztelésekkel ellentétben bizony igencsak fárasztó és kényelmetlen mulatság.

 • 2012.07.03 11:07:28TGabi

  Az a baj kilók kapcsán kirobbant számháborúval, hogy nagy az aránytévesztés. Sokan már az ideális testsúlyához képest 6-7 plusz kg-mal rendelkező embert is le "dagadt disznóznak." És nem ő látja irreálisan kevésnek magát. Ráadásul a sok plusz kilogrammnak is oka van...mi van, ha valakinek komolyabb egészségügyi problémái voltak, ha nemrég volt beteg, stb?

 • 2012.07.03 11:20:22EZsL

  Én duciként (kb. 20 kg plusz) kezdtem anno konditerembe járni 16 évesen. És fogytam tőle, de - mivel alkatilag az a típus vagyok - egy 5-7 kg rajtam maradt. Ezzel a pluszal jártam évekig konditerembe, elvileg azzal, hogy ledjam, gyakorlatilag csak a megtartásra volt elég... Aztán magánéleti- majd pénzügyi válság, és visszanyertem a leadott kilókat: pár hete 22 kg plusszal kezdtem edzeni. És sok év után ELŐSZÖR , de megértem, hogy egy kedves tökéletes testű edzőtársam beszólt, hogy milyen kövéren edzek!!! Mondjuk én leszarom, röhögtem az egészen, de tudom, hogy van olyan barátnőm, aki ilyesmi miatt abbahagyta az edzést, míg eg másik ettől félve nem meri elkezdeni. :( (Bár most lehet, elcsalom.)

 • 2012.07.03 11:47:09babraba

  franc0, Te egy igazi szar ember vagy... Mondom ezt vékonyan!

 • 2012.07.03 11:51:59hidewatch

  EzsL, sajnálom, hogy ez történt. Egyébként ha már ilyen nagy tudású, megkérdezhetted volna tőle, hogy szerinte mégis mit kellene csinálnod. Szerintem az ilyen beszólások nagy része valami belső konfliktus eredménye, egy olyané, amin nem tud túllépni, komplexusa van, talán valaki pont beszólt neki, hogy lötyi a segge. Ez kivetült, itt most valószínűleg pont rád, mert te voltál ott, hát beléd rúgott egyet. Egy egészséges önbizalmú és lelki világú ember egész egyszerűen nem jut el odáig, hogy kijöjjön a száján egy ilyen mondat, mert mégis miért mondaná, ha nem direkt azért, hogy beléd rúgjon? És egy vadidegen miért akarna beléd rúgni, ha nem a saját önös nyomorúsága kompenzálása érdekében? Mindig gondolj erre.

 • 2012.07.03 11:54:01Nűnű

  Az tény, hogy itthon, Egerben legalábbis, a konditermekben csak kifejezetten jóalakú lányokat látok, az elmúlt tíz évben alig-alig futottam bele teltebb, kövérebb nőkbe.

 • 2012.07.03 12:49:40Perillustris

  Elfogadom, ha valaki emiatt nem mer lemenni, s mivel van igény erre az újításra, miért ne használná ki egy üzletember?

  Persze a sor folytatható: lehetne egy konditerem azoknak is, akik még nem pakoltak elég izmot magukra, hiszen milyen ciki, ha valakinek fekvenyomáskor éppen elég csak a rúddal emelni, nemhogy +100, vagy még több kilóval. 40-es kar alatt balra, afölött jobbra...

  Egy a lényeg - is itt jön a képbe a kifogáskeresés - hogy EL KELL KEZDENI MOZOGNI.

  Ma.

 • 2012.07.03 12:54:41Kuruttya

  Nemtom milyen parasztok vannak világszerte, de ahova én járok el sem tudom képzelni, hogy valaki beszóljon egy kövérnek... inkább segítenének neki. Nem is értem, pont az edzőteremben nem jogos a beszólás, mert akkor már legalább elhatározta magát. Ha a mekiben szólnak be, az teljesen rendben van. :D

 • 2012.07.03 14:25:33powerpuff

  franc0: Olvasva a kommentjeidet, simán el tudom képzelni, hogy te vagy az a görény, aki beszól egy túlsúlyosnak az edzőteremben, de minimum nagy szemeket mereget. Túlsúlyost ledagadékozol. Szép! A dohányosokat is bizonyára leköpöd, igaz?
  Adok még tippeket:
  - a mozgássérülteket ki lehet röhögni,
  - a soványakat lehet csontinak hívni,
  - a melegeket lebuzizni,
  - és persze mindenkit aki önbizalomhiányos és fél. gyenge, szar embernek hívni.

 • 2012.07.03 15:18:25Theodoro

  franc0-nak igaza van, a sok kövér ember olyan könnyen vérig sértődik, ha ledagadtozzák, pedig 90%-a csak saját magának köszönheti, és nem annak, hogy "jajj hormonális betegségem van, azért van rajtam pár kiló plussz". sportolni kell, és rendesen kajálni, nem bőgni a fotelben, hogy kicsúfolt az a szemét, soha többet nem megyek le az edzőterembe..

 • 2012.07.03 15:44:32EZsL

  Hidewatch, semmi gond, nem viselt meg. Igazából az jutott eszembe, mivel nem volt fiatalka a hölgy, hogy válaszoljak, hogy igen, most ez van, de remélem lefogyok, és még az ő korában is ilyen jó kondiban leszek mint ő. :))) De aztán inkább hallgattam. Szóavl mondom, nekem np, de van aki ezért nem kezd elm edzeni. :(

 • 2012.07.03 16:02:27belekotyogok

  Sok helyen már most is van külön ducitorna. (Sőt, Magyarországon is van már ilyen edzőterem, csak duci nőknek, legalábbis pár éve biztosan volt.)

  SZerintem azért jó ötlet, mert egy 20 kilós többlettel rendelkező az esetek többségében nem képes végigcsinálni egy átlag aerobikórát, mert már a bemelegítésnél kidöglik, nem olyan fürge, mint a többiek + a külsőségek miatt érzett frusztrációról nem is beszélve. (Ráadásul a túlsúlyhoz ebből fakadó mozgásszervi problémák is társulhatnak, ami szintén megnehezíti a "normál" órákon való részvételt.)

  Személy szerint értetlenül hallgatom az edzésfan nők beszélgetését az öltözőben, hogy ki mit szed, milyen karcsúsítót ken magára, mit nem eszik, a heti 10 edzés részletes leírását, ilyesmik, őrület...meg megy a bizalmaskodás az edzőkkel...Bár valszeg azért nem értem, mert én nem társasági élet céljából megyek ilyen helyre.
  Mondjuk hálistennek nincs 20 kiló feleslegem, de így is rohadt nehéz elkezdeni a rendszeres edzést.

 • 2012.07.04 11:21:32hidewatch

  Akkor egy tipp, hogy ha valaki nagyon fél beiratkozni egy konditerembe, mert súlyfeleslege van, és ismeretlen hely, ismeretlen emberek, ismeretlen eszközök, stb:

  Első lépésként kérj pár órát egy helyi személyi edzővel. Be fogja mutatni a gépek működését egyesével, mutat gyakorlatokat, elindít az edzés útján, nem leszel úgy elanyátlanodva. Ő általában mindenkit ismer, és ha órát veszel tőle, akkor óra alatt akinek odaköszön, gyakorlatilag látásból már ismerni fog a személyi edzőn keresztül. Vagyis tudni fogja, hogy ja az a csaj/srác, akit a Laci edz. Ha véletlenül még beszédbe is elegyedtek, akkor legközelebb már lesz egy ismerős arc, akinek köszönhetsz. Így szépen fokozatosan "bemelegszel" a helyen, megszokod, téged is megszoknak (főleg ha nagyjából azonos időben jársz, csomó ismerős arc lesz, aki ugyanakkor jár, mint te). Amíg az edzővel vagy, biztos lehetsz benne, hogy nem fognak beszólni, utána meg azért, mert az edzőkkel mindenki szeret jóban lenni és spanoskodni, nem fogják frusztrálni az "edzettjét".

  Tudom, hogy nem olcsó a személyi edzés, de az elején annak aki sosem járt konditeremben óriási löket. Ezzel tényleg elkerülheted a kezdeti frusztrációt, mivel egy profi mondja meg, hogy mit csinálj, gyakolratilag nem fogod azt érezni, hogy jaj, most biztos mindenki engem néz, mert valamit rosszul csinálok, ráadásul nem is kell sok óra ehhez. Szóval csak bátran!

  U.i.: Azért az edzőtermet érdemes jóóól megválasztani.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta