OFFLINE

Újrahasznosított csipkék Sármán Nóra kapszulakollekciójában

2012. június 30., szombat 18:23 |

Sármán Nóra az Ecseriről megmentett függönycsipkékből és biopamutból készített jól hordható, könnyű nyári darabokat. A kollekció indítópartiján az ártatlannak tűnő romantikának finom kontrasztot adtak Ternovszky Zita enyhén szadomazo hangulatú ékszerei, melyek szintén most mutatkoztak be a Printa kávézóban és concept store-ban, ahol tényleg minden az újrahasznosítás és az ökodizájn körül forog.

A fiatal divattervező minikollekciójában a menyasszonyi ruhák egyik kötelező eleme, a csipke dominál: fekete, csipkebetétes bő pólók, kánikulai éjszakákon ideális pamut maxiruhák és ujjatlan, lenge topok születtek. Az anyagválasztás nem meglepő azoknak, akik ismerik Sármán Nórát: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett divattervező diplomamunkájában vad és formabontó menyasszonyi ruhákat tervezett, megfordult a híres párizsi Cymbeline esküvői divatháznál és előző kollekcióját is a csipkére építette – ezt többek között a legutóbbi Room magazin divatanyagában lehetett megcsodálni. A mostani együttműködést is a csipkére lehet visszavezetni: a Printától keresték meg, hogy készítsen számukra kollekciót régi csipkék felhasználásával, ő pedig boldogan mondott igent.

Az újrahasznosítás persze mostanában divatos dolog, de Sármán Nórát az öko-vonal mellett leginkább az izgatja, milyen történetek adódnak össze ezáltal. „Ezt nagyon izgalmasnak tartom, és a legutóbbi kollekciómban is ezzel foglalkoztam: összeszedtem különböző csipkéket, menyasszonyi fátylat, nagymama csipkéit - mindegyik egy külön történet. Ezekből csináltam patchwork-takaró szerű ruhákat. Azt gondoltam, hogy ezt sokkal egyszerűbben, hordhatóbban is meg lehet valósítani, így megmaradnak a történetek, izgalmas, de egyszerű formában” – mondta Sármán.

Sármán Nóra a jövőben a menyasszonyi ruhák világát a hordható kollekcióihoz szeretné közelíteni és szívesen tervezne nyitottabb, kísérletezőbb kedvű menyasszonyok számára. „Ez egy nagy projekt, mert a menyasszonyi ruha drága dolog. Magyarországon nem lehet kapni olyan menyasszonyi ruhát, ami szép és különleges. Azok a fiatal lányok, akik a mai szempontok szerint gondolkodnak az öltözködésről, nem nagyon találják meg a számukra megfelelőt” – véli a tervező, aki egyébként a családból hozza a szenvedélyt, hiszen már a nagymamája is esküvői ruhaszalont vezetett és édesanyja jelenleg is ezzel foglalkozik. „A menyasszonyi ruha nem könnyű terep, mert nehéz kísérletezni, nagyon tradicionális, megkötött dolog és nem a divatról szól. Sokáig azt gondoltam, hogy majd én megmutatom, milyen új és izgalmas menyasszonyi ruhákat lehet tervezni, de rájöttem, hogy sokkal mélyebben rögzült a fehér ruha tradíciója, mint hogy én megmondjam, hogy mi a divatos. Ma már máshogyan gondolkodom, nem akarom forradalmasítani a menyasszonyi viseletet, nem ez a célja a tervezésnek. Az apró részletekbe szeretném belecsempészni a mai kort” – meséli.

A Printa is új kollekcióval jött ki, amelyben régi farmerekből összeillesztett bő nadrágok, eukaliptuszból készült textilekből szabott pólók és sárgás-kékes-szürkés színátmenetes tunikák találhatóak, a Printára jellemző nyomott mintákkal megspékelve. Sajnos az est másik újdonsága, Ternovszky Zita nem volt jelen a bemutatónak nem nevezhető indítópartin, de a zsinórokból és különböző fémkarikákból készült, enyhén szadomazo beütésű, nyakörvre emlékeztető ékszerei igen - és mint kiderült, nagyon jól működnek a romantikus csipkékkel.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta