Penész, gomba, fekália a sminktesztereken

Amerika második legnézettebb reggeli showja, a Good Morning America című műsor riporterei inkognitóban, beépített kamera segítségével mintákat vettek két amerikai állam tíz kozmetikai üzletének sminktesztereiből, majd a steril vattával begyűjtött mintákat a New York-i Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén vizsgálták.

Veszélyes baktériumokat rejtenek a smink teszterek
Veszélyes baktériumokat rejtenek a smink teszterek

Az eredmények kimutatták, milyen baktériumokat rejtenek az üzletekben évente egyszer cserélt teszter rúzsok, szemhéjpúderek és szempillaspirálok, melyeket több száz, de akár több ezer ember próbál ki.

„Számomra a sminktesztelők olyanok, mint a petri-csésze, melyet mikrobiológiai sejtkultúrák tenyésztésére használnak. Nem akarok közel kerülni hozzájuk. Vannak erre jobb módszerek is” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Linda Wells, az Allure magazin főszerkesztője.

stockfresh 1287118 excited-girl-cosmetics-eyeshadow-colour-palet

A szupermarketben megmarkolt bevásárlókocsi fogójához, vécékilincshez, lépcsőkorláthoz és számítógép billentyűzethez hasonlóan a minták többsége tele volt baktériumokkal és penésszel, továbbá minden ötödik minta, tehát a bevizsgált kozmetikumok 20 százaléka jelentős mértékben tartalmazott élesztőt, gombát, penészt és fekáliát – írja a dailymail.co.uk.

Philip Tierno, a New York-i Langone Medical Center mikrobiológiai igazgatója szerint már néhány tesztelő is elég, hogy a baktériumok megtelepedjenek a terméken, de a legveszélyesebb, ha olyan alany próbálja ki a tesztert, akinek az adott felületen valamilyen nyílt sebe van.

Ön használ smink tesztereket?

Az elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb baktérium az ecsetes kozmetikumok tesztereiben, illetve az alapozókban és azok szivacsaiban található, de a mintaként kitett szemceruzák és rúzsok sem sokkal higiénikusabbak. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az arcunkon lehetőleg ne használjunk tesztereket, elég, ha a kézfejünkön vagy a nyakunkon próbáljuk ki az adott terméket.

Érdekesség, hogy a Good Morning America által tesztelt üzletek közül az előkelő áruházakban is ugyanannyi baktériumot találtak, mint az átlagos drogériákban, ahol több ember fordul meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek