OFFLINE

A kovászos uborka örök

2012. június 14., csütörtök 08:13

Kovászos ubi, az örök nyári kedvenc. Végre szép időt mondanak a következő napokra, neki lehet állni, és akkor hétvégén el is készül. Szoktatok uborkát kovászolni? Ha nem, most megmutatjuk, hogyan kell.

stockfresh 1778980 pickled-cucumbers sizeM

Maki Stevenson

Szereti a kovászos uborkát

A kovászos uborkáról szinte mindenkinek a nyár jut eszébe, nem véletlenül: meleg kell a készítéséhez. Az alaprecept nem bonyolult, kovászolni való uborka kell hozzá, kapor, sós víz, fehérkenyér meg egy jó nagy üveg. Családonként eltérő, hogy a minimálprogramon felül mi kerül még bele, vagy kerül-e bele még bármi egyáltalán.

Leggyakoribb extrája a fokhagyma, de sokan turbózzák még mustármaggal, borssal, babérlevéllel, koriandermaggal, vagy akár tormával. Ugyanolyan elszánt védelmezői vannak a teljesen natúr, és a fűszeres változatnak is, a koviubi ideális sótartalmáról pedig nagyobb vita van, mint a világ keletkezéséről.

Adunk egy középutas, szerintünk jó receptet, aztán kísérletezzetek kedvetekre. Egy ötliteres üvegbe kb. 2,5 kiló uborka fér el, nekem legalábbis ez a maximum, amit optimális esetben bele tudok passzírozni, néha csak 2 kiló, attól is függ, mennyire görbék, milyen magasak az uborkák, mennyire sikerül pont tökéletes magasságig tölteni velük az üveget. Ez biztos jobban megy azoknak, akik ügyesek térben építkezős játékokban. Ekkora mennyiséghez 3 liter vizet érdemes forralni, ha felforrt, hozzáadni 3 inkább púpos, mint csapott ek sót, majd melegig visszahűteni, a végén ebből is meg fog maradni fél-egy liter, de az a jobbik eset.

Ha valakit érdekelnek az óbudai árak: a piacon 180 forint volt az uborka kilója, a gigantikus kaprot 200-ért vettem, a kisboltban pedig megkaptam ajándékba egy előző napról maradt, fél kovászos  kenyeret.

A minimálrecept

kovászolni való uborka
víz
kapor (jó nagy csokor, lehet masszív szárú, virágos is)
felöntővízbe literenként 1 kicsit púpozott evőkanál só
Jó vastag (2 ujjnyi) kenyérszeletek, lehetőleg adalékmentes, kovászos kenyérből

opcionális: fokhgymagerezdek, mustármag, koriandermag, bors, babérlevél, vagy amit gondoltok, én szoktam bele tenni egy babérlevelet, valamennyi szemesborsot, néha fokhagymát, mustármagot.

koviubialap

Először tegyétek fel a vizet lefedve forrni. Ezzel az lesz a dolgotok, hogy ha felforrt megsózzátok és hűlni hagyjátok.

Ezután az uborkát kell alaposan megtisztítani. Ezt érdemes áztatás+tiszta mosogatószivaccsal ledörzsizéssel megoldani (utálatos, igen).  A végüket picit le kell vágni, és ha nagyobbak 8-10 centisnél, akkor be is kell őket vagdosni. Ez úgy megy, hogy az egyik végéről indulva elkezdjük elfelezni az ubit, de nem megyünk végig a késsel, hanem egybenhagyjuk az utolsó egy-másfél centit. Ha tényleg nagyok az uborkák, ekkor megint fordítunk egy negyedet, és ugyanarról a végéről, mint az előbb, ismét elkezdjük végigvágni, de ismét meghagyjuk egyben ugyanazt a végét, mint az előbb.

Kezdhetjük berendezni az üveget, a kaprot lehet vízszintesen is a rétegek alá-közé-fölé rakni, vagy az uborkák közé tömködni. A választott módszer szerint elkezdjük kirakni az üveget az uborkákkal, a kaporral, és az egyéb fűszerekkel, ha vannak. Szépen, emeletesen építkezünk, de arra figyeljünk, hogy felül hagyjunk helyet a kenyereknek, és ha finnyásak vagyunk, még afölött is vagy 5-10 centit, hogy ne forrjon majd ki a leve.  A legtetelejét rakjuk ki a kenyérszeletekkel, lehet kicsit tömködni, de azért ne marcangoljátok szét.

koviubikesz

Ha berendeztük az üveget, a felforralt, megsózott és némileg visszahűtött vízzel öntsük fel az üveget, hogy mindent ellepjen a folyadék, még a kenyeret is békében. A tetejére hagyományosan rábiggyesztünk egy kistányért, hogy le is legyen zárva, de forrni is békében tudjon, majd 2-3 napig érni hagyjuk napos teraszon, ablakpárkányon, vagy akármilyen meleg helyen. Végső szükségben a meleg megoldható meleg vízzel feltöltött ládában érleléssel, sok-sok meleg takaróval (ekkor végképp bőven hagyjunk helyet az üveg tetején, és tegyük az üveget tányérostól jó nagy nejlonszatyorba, hogy ne áztassa el a pehelypaplant), de akár hősugárzóval is, ha milliomosok vagyunk.

Ha megvan a jó kovászos uborka, érdemes eggyel továbbmenni, és tenni egy kisérletet a Kistücsök által híressé vált krémlevessel is, nagyon is megéri.

Hozzászólás és Alapkonyha

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Világbüfé fesztivál június 21-én, Makinál izakaya menüt kóstolhattok.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta