Oltári kalapkavalkád az epsomi derbin

Az 1780 óta minden évben megrendezett Epsomi derbivel vette kezdetét a II. Erzsébet trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett négy napos ünnepségsorozat. A London közeli kisvárosban tartott versenyt a futamok futamának tartják a hozzáértők. Az angolok szemében az év egyik főattrakciójának tartott eseményen gyakran a királynő is megjelenik, így érdekes és színes, koronáknak is beillő kalapokban a lóversenypálya környékén sosincs hiány.

A világ legnagyobb lóversenyfutamára a szürke idő és szitáló eső ellenére karneváli hangulat kerekedett. A királynő Stewart Parvin által tervezett királykék gyapjúkabátban és kék, virágmintás ruhában, a szetthez illő Rachel Trevor-Morgan kalapban érkezett Edinburgh hercegével az oldalán. A párt a walesi származású Katherine Jenkins köszöntötte a himnusszal, kék Suzanne Neville kosztümben.

A királynő a futamot a királyi páholyból nézte végig két fiával, Eduárd wessexi gróffal, András yorki herceggel, és unokáival, Eugénia yorki hercegnővel és az 1988-ban született Beatrix yorki hercegnővel. Beatrix nem sokszor szerepel, tavaly mégis nagy médiafigyelmet kapott Vilmos és Kate Middleton esküvöjén, ahol igencsak feltűnő Philip Treacy kalapot viselt. Szintén a királynő páholyában szórakozott Sophie, Wessex grófnője, Gloucester hercege és hercegnője, Mihály brit királyi herceg és hercegnő.

„A királynő szenvedélyes lovas, hihetetlenül tájékozott, tudása az angol telivérfajta tenyésztésére is kiterjed. Teljesen elképesztő” – mondta Anthony Cane, az Epsom Downs lóversenypálya elnöke. Az idén 233. alkalommal megrendezett futamra, melynek összdíjazása 1,3 millió fontot (482 millió forint) tett ki, számos híresség is kilátogatott, például a csillogó cilinderben, lovaglózakóban pózoló színésznő, Misha Barton, és Donna Air, angol tévés személyiség, valamint Phil Dawson amerikai futtball játékos.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek