OFFLINE

Eljött a plus-size férfi modellek ideje

2012. június 11., hétfő 18:56

A csapból is az egészses életmód folyik, és évek óta igyekeznek helyet szorítani a plus-size modelleknek a divat világában, kisebb-nagyobb sikerrel. A kifutókon és a divatlapok hasábjain is láthattunk már 44-48-as méretű modelleket: tulajdonképp ők sem az egészséges életmód nagykövetei, valamiért mégis így adják el őket. A sáskatest nem menő, a háj igen. Az évek óta Németországban élő magyar modell, Demmer Erika teljesen egészséges méretű, nőies alakú, nem hiába ő a világ egyik legkeresettebb plus-size modellje Lizzie Miller és Sophie Dahl mellett. Kate Dillon, vagy a 16 éves kora óta foglalkoztatott Tara Lynn neve is ismerős lehet azoknak, akiket érdekel a divat. 2011 szeptemberében elindult Magyarország első plus-size modellügynöksége is, a Plus Size Modell Agency – de ők egyelőre csak nőket foglalkoztatnak.

Nem foglalkoztat plus-size férfi modellt a divatvilág
Nem foglalkoztat plus-size férfi modellt a divatvilág
Fotó: Bloomberg

A telt test azonban nem csak a nők problémája, ezért a férfidivattal foglalkozó Fantastic Man magazin a szokottnál is húsosabb férfiakat bújtatott fecskébe még 2010-ben. Egy nemrég megjelent kutatás szerint az 1,6 millió evészavaros angol személy 25%-a férfi – írja Joseph Stashko a New Statesman-ben. A férfiak problémáit súlyosbítják a fitness magazinokban pózoló kigyúrt, kockahasú, matrózbarna, félmeztelen férfi modellek is, akik gyakorta már annyira tökéletesek, mint az agyonretusált női modellek – akiktől meg ugye a nőtársadalom készül ki.

A Táplálkozási Zavarokkal Küzdők Nemzetközi Szövetsége szerint az Egyesült Államokban tízből egy férfi étkezési zavarban szenved, azaz anorexiás vagy bulimiás beteg. Stashko saját maga is beszámol saját csatájáról az anorexiával és fájlalja, hogy az interneten szinte kizárólag a nőkre szabottak az evészavarokkal kapcsolatos információk, amitől csak még rosszabbul érzi magát. Stashko-éhoz hasonló problémáról ír a GQ magazin is, mely egy megtörtént esetet is közöl az étkezési rendelleneséggel küzdő D'Angelóval.

Az ilyen editorialokra még várni kell
Az ilyen editorialokra még várni kell

A Good Men Project új főszerkesztője, Noah Brand pedig úgy akarja felhívni a problémára a figyelmet, hogy saját  meztelen fotóját hozta le a lapban, magát pedig úgy mutatta be, mint aki túlsúlyosból épp átlép az elhízottak csoportjába. Fotói vegyes reakciókat váltottak ki még kollegái körében is. Bár Brand nem megy bele Stashko vagy D'Angelo szintű részletességekbe, de utal rá, hogy szenved némi énképzavarban és étkezési problémái is vannak. "Ha aközött választhatok, hogy szégyenkezem, vagy hogy totálisan gátlástalanná válok, akkor az utóbbit választom. Több férfinek kéne így tennie" – mondja Brand, és valószínűleg ez az egyetlen járható út a nem tökéletes testű férfiak számára.

Önnek bejönnek a molett pasik?

 • 61
  Kizárólag kockahasúakkal állok szóba
 • 140
  Mindig a mackó alkatúak vonzottak
 • 104
  Nem a külső számít
 • 303
  Azért egy férfi modell ne legyen sörhasú

Így tesz Ausztrália első molett férfi modellje, a 24 éves Richard James Aitken is: a 182 centi magas, 104 kilós férfi a BMG ügynökség modelljeként a Plus Model Magazin júniusi számában látható, mellyel célja az egészséges testalkat népszerűsítése és a”valódi” testformák képviseltetése a divatiparban. A férfi modellek közt egyébként azokat szokták plus-size jelzővel illeni, akik a szokásos modelleknél magasabbak és izmosabbak, Aitken az első, aki nem túl erős izomzata, hanem hája miatt került a plus-size férfimodellek közé.

„ Azt akarom, hogy azok a srácok is jól érezzék magukat, akik nem véznák, vagy nem rendelkeznek csodálatos izomzattal. A férfiaknak is szükségük van némi bátorításra” – mondja Aitken, aki modellfotóin kivétel nélkül felöltözve látható, míg a női plus-size modelleket előszeretettel vetkőztetik – a duci férfiak levetkőztetése lesz a következő?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta