Az élelmiszereknél jobb kozmetikum nincs

Néha rácsodálkozom, hogy egy szappant képesek annyiért árulni, mint a havi telefon-előfizetésem, vagy hogy a világ összes problémáját megoldó sampont olyan áron vehetem meg, mint egy jobb Gere Cuvée-t, és közben elgondolkodom rajta, hogy tényleg ennyivel drágábbnak kell-e lennie annak, ami jó minőségű? Mi lenne, ha nem kéne mocsok sok pénzt fizetni valamiért, ami hatásos? Ha ki se kéne lépnem a lakásból, hanem magam kutyulnék valami kencét az otthoni élelmiszerekből?

tk3s swns happiest meal 030088215

Meggyőződésem, hogy az ínséges években, amikor a kosztpénz épp csak a pótkávéra volt elég, a nagyik rendszeresen házi kozmetikumokat használtak. Ebben a cikkben már összegyűjtöttük, hogyan lehet a legtöbbet spórolni a kozmetikumokon, most jöjjenek az élelmiszerek.

1. A banán mint borotvahab

Kivételesen nem arcpakoló készül a banánból, hanem borotvahab. A banánt egyszerűen vízzel összekeverve egy folyékony állagú kenőcsöt készítünk, és –a szigorúan olcsó– borotvával megszabadítjuk magunkat a szőrtől. Ettől a láb puha és selymes lesz. Azt, hogy melyik borotva a legjobb, ebből a cikkből tudhatja meg.

tk3s 56-1016512260

2. A cukor mint arcradír

Mindegy, hogy fehér, vagy barna van otthon, nagyszerű arcradír készülhet belőle. A cukrot egy kevés olívaolajjal vagy joghurttal összekeverjük és ledörzsöljük vele az elhalt hámsejteket. A maradékot fel lehet használni könyök vagy lábpuhításra.

3. Almaecetes hajöblítő

Az almaecetet vízzel elkeverve remek hajöblítőt kapunk, ami fényesíti a hajat, eltávolítja róla a kemény víz okozta lerakódásokat, és még a sprőd hajnak is jót tesz.

4. Olívaolaj mint szemfestéklemosó

Az olíva nem csak a salátára öntve isteni, hanem szemfesték eltávolítására is alkalmas. Egyszerűen egy vattapamacsra téve át kell vele törölni a szemet. Vészhelyzetben gyakorlatilag bármilyen növényi olaj megteszi, kivéve a ricinus, mert az ragad.

stockfresh 257604 small-decanter-with-olive-oil-and-some-olives-

5. Joghurt vagy tejföl leégés ellen

Nincs mese, ha leégtünk, valamit tenni kell. Az egyik variáció, hogy megvesszük a Panthenolt vagy az Irixet, a másik, hogy tejföllel vagy joghurttal bekenjük a megégett testrészt. A görög joghurt különösen jó rá, csökkenti a gyulladást és még hűtő hatása is van.

6. Avokádó mint mélyhidratáló

Az avokádó különösen jót tesz a gyenge, károsodott hajnak, gondoljunk csak bele, hogy mostanában növényi olajokkal próbálják ránktukmálni a hajápoló csodaszereket. Az avokádót hagyjuk jól megérni, majd villával törjük össze, és masszírozzuk a hajba. Egy tojással még fokozható is a hatás. A keveréket 15 percen át hagyjuk a hajon, majd mossuk le. A hatás megdöbbentő.

stockfresh 1646489 avocados sizeM

7.Szódabikarbóna a korpa ellen

Még mindig a hajnál maradva, a szódabikarbóna jelenti a megoldást a korpa ellen. Egy két hetes tesztben, a minden második nap elvégzett fejbőrmasszás hatására a korpa eltűnt. A szódabikarbónát a fejbőrbe kell masszírozni, majd lemosni. Utána jöhet az ecetes öblítés. Ha még marad a porból, akár fogkrémet is gyárthatunk belőle, amitől a fogaink is fehérebbek lesznek.

És, hogy mindez mit jelent forintban?

  Bolti termék Házi módszer
Borotvahab 600-1000 Ft 300 Ft
Arcradír 300-800 Ft 20 Ft
Hajöblítő 300-800 Ft 20 Ft
Szemfestéklemosó 300-1000 Ft 100 Ft
Mélyhidratáló pakolás 600-1200 Ft 600Ft
Leégés utáni testápoló 600-1200 Ft 300Ft
Korpa ellenes kezelés 700-1500 Ft 300Ft
Összesen: 3100 Ft 1640 FT
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek