OFFLINE

Cseresznye nélkül nincs élet

2012. május 31., csütörtök 08:32

Ahogy az első cseresznyék pirosodni kezdenek a fákon, határtalan izgalom lesz úrrá rajtam. Egyrészt fantasztikusan finom és zamatos, másrészt, ha ránézek, a gyerekkori nyarak, a boldogság és az önfeledt élvezet jut róla eszembe. Mit kezdjünk hát a cserkóval?

tk3s b1702224 102

Maki Stevenson

Szereti a cseresznyét

Naná, hogy együnk annyit amennyi belénk fér. Ám eljöhet az a mennyiség, amikor már nem fér több cseresznye natúr formájában a szervezetünkbe. Ekkor dönthetnek úgy a klasszikus ízeket kedvelők, hogy teszek egy laza kísérletet a befőttel, a francia vonalat preferálók pedig a Clafoutis-t kell, hogy megvalósítsák. Azért még van pár lehetőség, a pitétől a levesig. Mivel a cseresznye kevésbé karakteres, mint a meggy, érdemes fűszerezni. Ha pedig hozzájuttok feketecseresznyéhez, mindenképpen próbáljátok ki azt is sütibe, megéri!

A cseresznyéért nem csak én és Ed Hardy rajong, már az ókorban is termesztették. Állítólag Lucullus hadvezér a csatákba is elvitte a gyümölcsöt, de magyaroknak a török hódoltságig várniuk kellett, hogy megismerjék a nemesített cseresznyét. A gyümölcs számtalan színben és változatban kapható, a Badacsonyi és a Germensdorfi tűnik fel legtöbbször a pultokon.

A nagy szemű gyümölcs 100 grammjában 70 kalória van, emellett pedig A-, B1-, B2-,B6-, C-vitamint is tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és sok vasat visz a szervezetbe. Jó hír, hogy vesetisztító és a vér húgysavszintjét csökkenti, amelynek a reumás betegek örülhetnek igazán. Emellett enyhe hashajtó és vérnyomásszabályzó, kálium tartalma pedig abban segít, hogy a szívritmus rendeződjön.

640cser

Egyértelműnek tűnik, hogy az ép példányokat érdemes megvenni, de nem könnyű elkerülni a romlásnak indult cseresznyék hazavitelét. A cseresznye akkor friss, ha szára szép zöld, kemény és fényes a héja. Otthon nem szabad zacskóban tárolni - kivéve ha a házi pálinkára hajtunk javasolt a kiterített állapotban hűtőbe téve eltenni, mert az összeérő szemek hamar romlásnak indulnak, akárcsak az epernél. Ha nagyobb tételben kívánjuk beszerezni a gyümölcsöt, mert szívesen fagyasztanánk le télre belőle, akkor érdemes "szedd magad" gazdaságot keresni, vagy várni egy kicsit, hogy ne arany árban vegyük meg.

cherry wallpaper

Cseresznyés clafoutis, azaz tejes pite

3 tojás
8 ek. liszt 
2,5 dl tej
4 ek cukor
2,5 dl tejszín
50 dkg cseresznye
2 csomag vaníliás cukor (igazi vaníliás, ha lehet)
izlés szerint mandulaszeletek a tetejére

A tejes piték, vagy előkelőbben clafoutis-k (ejtsd: kláfuti) nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészíthetőek, és bármilyen gyümölccsel működnek.

Cseresznyés pite
Cseresznyés pite

A tojásokat a cukrokkal össze kell keverni, aztán mehet bele a liszt, és a tej+tejszín. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett formába kell önteni, a tetejére rászórni a kimagozott cseresznyét, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig kell sütni. Hidegen és melegen egyaránt isteni, és gyakorlatilag elronthatatlan.

Mézes sült cseresznye

250ml vaníliafagylalt vagy görög joghurt
40 dkg cseresznye
2 ek. méz
3 tk. fahéj
2 dkg vaj

Ez szinte nem is recept. A megmosott cseresznyét kimagozzuk és megtöröljük. Közben egy edényben a vajat megolvasztjuk, és hozzátesszük a kimagozott cseresznyét. Miután kicsit megpárolódott, összekeverjük mézzel és a fahéjjal.  (ezt az egészet akár a sütőben is intézhetjük) Tálka aljába tesszük, és tálalás előtt ráhalmozzuk a vanília fagylaltot, vagy a görög joghurtot.

Vörösboros cseresznyeleves

60 dkg cseresznye
2,5 dkg cukor
6 dl inni is finom vörösbor
darabka fahéj/csillagánizs/szerecsendióvirág/szegfűbors vagy ezek kombinációja
tálaláshoz mentalevél
1ek. kukoricakeményítő+1 ek víz (ha valaki nagyon szereti a pudingállagot)

A cukrot a borral és a fűszerekkel feltesszük melegíteni, és amikor forr, beletesszük a kimagozott, megmosott cseresznyét és 5 percen át főzzük. Amikor a cseresznye feljön a bor tetejére, kiszedjük és félretesszük.Ha úgy látjuk, a cseresznyéből nem főtt ki elég lé, vízzel pótoljuk. A lábosban lévő boros keveréket a felére beforraljuk, majd, ha használunk keményítőt, azt is hozzáadva hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön a lé. A legpraktikusabb kiporciózva hűtőbe tenni, és a tálaláskor mentalevéllel díszíteni.

A kulináris élményeket az alkohol oldaláról megfogni szándékozók se szomorkodjanak, a cseresznyebor és a cseresznyepálinka is otthon megvalósítható projekt, bár némi kutatómunkát mindkettő megalkotása igényel.

Húskedvelők számára érdemes lehet fűszeres cseresznyemártással is kísérletezni, ekkor a gyümölcsöt jóféle portóival vagy cseresznyepálinkával és kevés balzsamecettel összerottyantjuk, tetszés szerint fűszerezhető, az irányt a hús fűszerezése szabja meg. Jól megy hozzá a gyömbér, minden fűszer, amit a levesnél felsoroltunk, de akár a kardamom is.

Bloggerlandi cseresznyetermés:

Rácsos cseresznyés süti
Morzsás cseresznyés crotata
Cseresznyés piskóta
Cseresznyés pite
Cseresznyés focaccia
Kávés, csokis, feketecseresznyés kenyér
Cseresznyés csokis clafoutis
Cseresznyezselé karamelles citromkrémmel
Csokis, konyakos cseresznye-meggy lekvár

Környezettudatos szülők a cseresznyemagból nagyszerű párnát készíthetnek, illetve tökéletes fülmelegítőt, fájós fülű gyerekek számára.

Van kedvenc cseresznyés receptetek? Gyüjtitek a magokat?

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Különleges nyári ajánlat: Ha két jegyet veszel bármelyik órára akkor a második jegy árából 50%-os árengedményt kapsz! Aki élni szeretne az ajánlattal, a makifood@gmail.com címen regisztráljon. Következő órák: 05.31. Ráhel asztala, 06.02. Keserédes csokigyár, 06.02. Alap késtechnika, 06.08. Sushi workshop.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta