Cseresznye nélkül nincs élet

Ahogy az első cseresznyék pirosodni kezdenek a fákon, határtalan izgalom lesz úrrá rajtam. Egyrészt fantasztikusan finom és zamatos, másrészt, ha ránézek, a gyerekkori nyarak, a boldogság és az önfeledt élvezet jut róla eszembe. Mit kezdjünk hát a cserkóval?

tk3s b1702224 102

Maki Stevenson

Szereti a cseresznyét

Naná, hogy együnk annyit amennyi belénk fér. Ám eljöhet az a mennyiség, amikor már nem fér több cseresznye natúr formájában a szervezetünkbe. Ekkor dönthetnek úgy a klasszikus ízeket kedvelők, hogy teszek egy laza kísérletet a befőttel, a francia vonalat preferálók pedig a Clafoutis-t kell, hogy megvalósítsák. Azért még van pár lehetőség, a pitétől a levesig. Mivel a cseresznye kevésbé karakteres, mint a meggy, érdemes fűszerezni. Ha pedig hozzájuttok feketecseresznyéhez, mindenképpen próbáljátok ki azt is sütibe, megéri!

A cseresznyéért nem csak én és Ed Hardy rajong, már az ókorban is termesztették. Állítólag Lucullus hadvezér a csatákba is elvitte a gyümölcsöt, de magyaroknak a török hódoltságig várniuk kellett, hogy megismerjék a nemesített cseresznyét. A gyümölcs számtalan színben és változatban kapható, a Badacsonyi és a Germensdorfi tűnik fel legtöbbször a pultokon.

A nagy szemű gyümölcs 100 grammjában 70 kalória van, emellett pedig A-, B1-, B2-,B6-, C-vitamint is tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és sok vasat visz a szervezetbe. Jó hír, hogy vesetisztító és a vér húgysavszintjét csökkenti, amelynek a reumás betegek örülhetnek igazán. Emellett enyhe hashajtó és vérnyomásszabályzó, kálium tartalma pedig abban segít, hogy a szívritmus rendeződjön.

640cser

Egyértelműnek tűnik, hogy az ép példányokat érdemes megvenni, de nem könnyű elkerülni a romlásnak indult cseresznyék hazavitelét. A cseresznye akkor friss, ha szára szép zöld, kemény és fényes a héja. Otthon nem szabad zacskóban tárolni - kivéve ha a házi pálinkára hajtunk javasolt a kiterített állapotban hűtőbe téve eltenni, mert az összeérő szemek hamar romlásnak indulnak, akárcsak az epernél. Ha nagyobb tételben kívánjuk beszerezni a gyümölcsöt, mert szívesen fagyasztanánk le télre belőle, akkor érdemes "szedd magad" gazdaságot keresni, vagy várni egy kicsit, hogy ne arany árban vegyük meg.

cherry wallpaper

Cseresznyés clafoutis, azaz tejes pite

3 tojás
8 ek. liszt 
2,5 dl tej
4 ek cukor
2,5 dl tejszín
50 dkg cseresznye
2 csomag vaníliás cukor (igazi vaníliás, ha lehet)
izlés szerint mandulaszeletek a tetejére

A tejes piték, vagy előkelőbben clafoutis-k (ejtsd: kláfuti) nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészíthetőek, és bármilyen gyümölccsel működnek.

Cseresznyés pite
Cseresznyés pite

A tojásokat a cukrokkal össze kell keverni, aztán mehet bele a liszt, és a tej+tejszín. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett formába kell önteni, a tetejére rászórni a kimagozott cseresznyét, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig kell sütni. Hidegen és melegen egyaránt isteni, és gyakorlatilag elronthatatlan.

Mézes sült cseresznye

250ml vaníliafagylalt vagy görög joghurt
40 dkg cseresznye
2 ek. méz
3 tk. fahéj
2 dkg vaj

Ez szinte nem is recept. A megmosott cseresznyét kimagozzuk és megtöröljük. Közben egy edényben a vajat megolvasztjuk, és hozzátesszük a kimagozott cseresznyét. Miután kicsit megpárolódott, összekeverjük mézzel és a fahéjjal.  (ezt az egészet akár a sütőben is intézhetjük) Tálka aljába tesszük, és tálalás előtt ráhalmozzuk a vanília fagylaltot, vagy a görög joghurtot.

Vörösboros cseresznyeleves

60 dkg cseresznye
2,5 dkg cukor
6 dl inni is finom vörösbor
darabka fahéj/csillagánizs/szerecsendióvirág/szegfűbors vagy ezek kombinációja
tálaláshoz mentalevél
1ek. kukoricakeményítő+1 ek víz (ha valaki nagyon szereti a pudingállagot)

A cukrot a borral és a fűszerekkel feltesszük melegíteni, és amikor forr, beletesszük a kimagozott, megmosott cseresznyét és 5 percen át főzzük. Amikor a cseresznye feljön a bor tetejére, kiszedjük és félretesszük.Ha úgy látjuk, a cseresznyéből nem főtt ki elég lé, vízzel pótoljuk. A lábosban lévő boros keveréket a felére beforraljuk, majd, ha használunk keményítőt, azt is hozzáadva hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön a lé. A legpraktikusabb kiporciózva hűtőbe tenni, és a tálaláskor mentalevéllel díszíteni.

A kulináris élményeket az alkohol oldaláról megfogni szándékozók se szomorkodjanak, a cseresznyebor és a cseresznyepálinka is otthon megvalósítható projekt, bár némi kutatómunkát mindkettő megalkotása igényel.

Húskedvelők számára érdemes lehet fűszeres cseresznyemártással is kísérletezni, ekkor a gyümölcsöt jóféle portóival vagy cseresznyepálinkával és kevés balzsamecettel összerottyantjuk, tetszés szerint fűszerezhető, az irányt a hús fűszerezése szabja meg. Jól megy hozzá a gyömbér, minden fűszer, amit a levesnél felsoroltunk, de akár a kardamom is.

Bloggerlandi cseresznyetermés:

Rácsos cseresznyés süti
Morzsás cseresznyés crotata
Cseresznyés piskóta
Cseresznyés pite
Cseresznyés focaccia
Kávés, csokis, feketecseresznyés kenyér
Cseresznyés csokis clafoutis
Cseresznyezselé karamelles citromkrémmel
Csokis, konyakos cseresznye-meggy lekvár

Környezettudatos szülők a cseresznyemagból nagyszerű párnát készíthetnek, illetve tökéletes fülmelegítőt, fájós fülű gyerekek számára.

Van kedvenc cseresznyés receptetek? Gyüjtitek a magokat?

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Különleges nyári ajánlat: Ha két jegyet veszel bármelyik órára akkor a második jegy árából 50%-os árengedményt kapsz! Aki élni szeretne az ajánlattal, a makifood@gmail.com címen regisztráljon. Következő órák: 05.31. Ráhel asztala, 06.02. Keserédes csokigyár, 06.02. Alap késtechnika, 06.08. Sushi workshop.
Oszd meg másokkal is!
Mustra