OFFLINE

15 centivel vastagabbak vagyunk, mint 60 éve

2012. május 26., szombat 18:57

A brit Saga friss kutatása megállapította, hogy napjainkban 15 centivel vastagabb a nők dereka, mint 1952-ben, amikor a királynő trónra lépett. A felmérésben 8000 férfi és nő vett részt, akiknek derékméretük, kalóriabevitelük, életmódjuk megvizsgálása és összehasonlítása után jutottak a megdöbbentő eredményre. Az évek alatt képződött felesleges zsírpárnák fő okának a modern háztartási gépeket tartják, ugyanis az 1950-es években a háziasszonyok egy nap alatt akár 1000 kalóriát is elégettek házimunkával.

Egy mai nőnek sokkal mozgásszegényebb az életmódja, a teljes munkaidőben töltött nap legnagyobb részét az íróasztal mögött ülve tölti. A napi rendrakással, mosással és egyéb extra strapával küzdő átlagos nőnek az ötvenes években 71 centis volt a dereka, manapság az átlagos méret 86 centi.

60 év alatt 15 centivel lett vastagabb a nők dereka
60 év alatt 15 centivel lett vastagabb a nők dereka

„Az elektronikai és háztartási gépek jelentősen csökkentették a házimunkára fordított időt és erőfeszítést. Az ötvenes években a legtöbb nőnek nem is volt mosógépe” – mondta Dr. Ros Altmann, a Saga főigazgatója.

Az 1950-es években, amikor még gyorsétterem is alig létezett, valamivel kevesebbet ettek az emberek, általában csak 1818 kalóriát fogyasztottak naponta, szemben a mai 2178 kalóriás bevitellel. (A javasolt mennyiség 2000 kalória.) Napjainkban, ha valakinek mozogni támad kedve, beül az autóba és elmegy az edzőterembe, hatvan évvel ezelőtt még autójuk sem nagyon volt az embereknek, a legtöbb helyre gyalog jártak.

Tam Fry a Nemzeti Elhízás Fórumon elmondta, hogy bár az elhízás mindkét nemet érinti, aránya általában a nők körében magasabb, a terhesség ideje alatt szerzett súlynövekedés miatt. A nők általában a második gyermeknél feladják a felesleges kilók ellen vívott harcot. A legfrissebb adatok szerint a nők 23,9 százaléka elhízott, míg a férfiaknál ez az arány 22,1 százalék.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta