Nem dolgozom, mert dagadt napom van!

Sok brit nő bevallotta, hogy vettek már ki szabadnapot olyankor, amikor alacsony volt az önbizalmuk – írta a Dailymail. Egy új tanulmány megállapította, hogy a nők nagy százalékának napi szinten jelent problémát a saját magukról alkotott negatív testképük. A megkérdezettek 90 százaléka vallotta azt, hogy állandó kétségei vannak a külseje miatt, néhányuk azt is elismerte, hogy beteget jelentett a munkahelyén az úgynevezett „kövér napokon”, amikor annyira alacsony volt az önbecsülésük, hogy nem tudták elviselni még kollégáik jelenlétét se.

kövér nő tk3s 12790017

A tanulmány megállapításai szerint a nők átlagosan 11 napon érzik magukat taszítónak havonta. Minden megkérdezett beszámolt arról, hogy volt már „rossz frizura napja” vagy „kövér napja”, ami hatással volt a munkahelyi teljesítményére, míg 6 százalék azt is elismerte, hogy még ahhoz is beteg volt, hogy a telefont felvegye. Ezeknél a számoknál még aggasztóbb az a tény, hogy a tesztalanyok közel fele a 18-24 éves korosztályból került ki (42 százalék), és azt állította, hogy alacsony önbecsülésük a társadalmi életüket is tönkretette. Egyötödük otthon marad (20 százalék), nem néz tükörbe (27 százalék), illetve nem eszik (28 százalék).

Az 1000 fős tanulmányt készíttető Chimes Shopping Centre szóvivője, Donna Watson, elmondta: „A kutatás azt mutatja, hogy a nők nagy része nincs megelégedve a testével. Az eredmények alapján ez nagymértékben kihat a munkájukra, társadalmi- és magánéletükre egyaránt. Azt már tudjuk, hogy a nők szeretnék magukat valódi, magabiztos nőknek látni, legyenek bármilyen alakúak, illetve hordjanak bármilyen méretű ruhát, szemben az agyonretusált fotók modelljeivel."

A testképről szóló kampány pszichológiai hatásai már jelentkeztek: a nők 69 százaléka számolt be arról, hogy jobban érzi magát, amikor nincs körbebombázva olyan reklámokkal, amiken valótlan alkatú modellek szerepelnek. Bár sokan fordultak partnerükhöz megértésért (34 százalék), jelentős számban vannak olyanok is, akik elvesztik bizalmukat partnerükkel szemben (17 százalék). Úgy tűnik azonban, hogy a kor enyhíti a gondokat, ugyanis az 50 feletti nők körében jóval alacsonyabbak ezek a számok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek