OFFLINE

Izraelben nem fotóznak többé csontsovány modelleket

2012. március 21., szerda 13:32

000 SAPA980422420180

A nők önképén sokat ront, hogy csontsovány modelleket állítanak eléjük példaképként – állítja egy friss angol felmérés. Ennek fényében teljesen érthető, hogy hétfőtől Izraelben törvény tiltja, hogy alultáplált nők szerepeljenek a helyi reklámokban – írja az AP.

Az új törvény értelmében a modelleknek három hónapnál nem régebbi orvosi papírral kell igazolniuk, hogy nem alultápláltak a WHO irányszámai szerint, tehát a testtömegindexük (továbbiakban BMI) 18,5 fölött van. Ha mégis olyan nővel készül reklám, akinek nincsenek papírjai, a hirdetés nem jelenhet meg sehol Izraelben. Plusz tiltás alá esnek a digitálisan vékonyított nőket ábrázoló képek is. Bár a kezdeményezéssel nagyjából mindenki egyetért, a modellek már háborognak.

Adi Neumann modell szerint például nem igazságos a BMI alapján megítélni, hisz ő tök jól van, de a BMI-je nem éri el a 18,5-öt. A legmenőbb amerikai étkezési zavarokkal foglalkozó David Herzog szerint sem helyes ez a fajta diszkrimináció, mivel az ember súlya folyamatosan változik.

Az izraeli szabályzat annyiból különleges, hogy nem a kifutókra vonatkozik: alultáplált kifutós modelleket elvileg évek óta nem lehet sehol alkalmazni. 2006 óta tilos (elvileg) a madridi divathéten kórosan sovány modelleket alkalmazni, 2008-ban pedig a franciák is besokalltak. A berlini divathéten ugyan voltak problémák, és nemrég a Versace divatbemutatóján kellett FEMEN tüntetést tartani, de néhány kivételtől eltekintve a nyugati divatheteken évek óta nem alkalmaznak olyan modelleket, akiknek a BMI-je a normális tartomány alatt van - még a kórosan sovány Victoria Beckham is elzavarta bemutatójáról a csontkollekciókat.

000 DV1081119
Fotó: Jack Guez

„Egy csomó modellnek keresztbe teszünk, de rengeteg gyereket megmentünk ezzel” – véli Dr. Rachel Adato, az új törvényt támogató izraeli politikus, aki azt is elmondta, hogy csak az emberek 5%-ának az alkata engedi meg, hogy minden önsanyargatás nélkül a 18,5-es határ alatt éljenek. Izraelben egyébként mindössze 300 modell dolgozik, és a törvény csak a fotókat érinti, a kifutós munkákat nem.

Saját BMI-jét könnyen kiszámolhatja itt, vagy papíron is. Testsúlyát ossza el méterben megadott testmagassága négyzetével! Az így kapott eredmény lesz a BMI, azaz a kiló/négyzetméter arány. A 18,5-es BMI azt jelenti modellek esetében, hogy egy 175 centi magas nőnek minimum 57 kilót kell nyomnia, egy 180 cenit magas kifutós modellnek pedig 60 kilót.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta