Karl Lagerfeld a net-à-porter-én: drága és furcsa

Szeretjük Lagerfeldet, szeretjük a Chanelt, és az olcsósított designerkollekciókat – ezt hajtogattuk végig, amíg a net-à-porter Karl kínálatát végignéztük. De hiába, minél tovább nézegettük a kollekciót, annál töményebb hányingert kaptunk.

Karl Lagerfeld a mostani haute-couture divathéten ismét nagyot alkotott: a kék kosztümök, a hatvanas éveket idéző széles gallérok, gyöngyös, dekonstruált ruhák, fiatalosan alacsony derékvonalak hozták a szokásos Chanel színvonalat.

Bár a Daily Mail szerzője, Liz Jones szerint Lagerfeld túl messzire ment a fiús vonalakkal, nagy elődje, Coco Chanel ugyanis androgün stílusával sem csinált kisfiúkat a modellekből. Coco Chanel ruhái arról szóltak, hogy a nők jól érezzék magukat bennük, Lagerfeld ruhái pedig ott buknak el, hogy csak tökéletes, sovány testen mutatnak valahogy – tehát az igazi nőknek nem kedvez a mostani Chanel stílus.

A vitatott Chanel kollekció mellett azonban Lagerfeld sajnos tervezett egy külön kis ready to wear designerkollekciót, ami nagyjából a Chanel bemutatóval egy időben jelent meg, de ezek a ruhák még sokkal vitathatóbbak, mint a fent említett haute couture ruhák.

A 70 darabból álló KARL kollekció (így, csupa nagybetűvel) kapható a net-à-porter-n, illetve Párizsban több Karl szalonban, plusz pop-up shopokban a világ minden táján – és persze kaviárral és VIP estekkel tarkított bemutatását hatalmas ujjongás övezte.

A híres tervező műbőrrel, PVC-vel és rengeteg flitterrel dolgozott, és bár a kollekció olcsó hivatott lenni, egy 250 eurós leggingst (73 ezer forint) azért nem mindenki engedhet meg magának. Persze ebbe fölösleges belekötni, a Karl kollekció darabjai még (átlagember számára) magas áraik ellenére is negyed annyiba kerülnek, mint egy Chanel ing vagy táska, tehát viszonylag tényleg olcsók.

Mi inkább a kollekcióba kötnénk bele: a legtöbb darab olyan, mintha a kínai piacról szedték volna össze, a cuccok simán közönségesek és még a képeken is ócskának tűnnek. A PVC ujjú KARL pulcsi 140 euró (41 ezer forint), az ezüst lamé felső 150 (44 ezer forint), műbőr szoknya szintén 140 euró, cserébe úgy néz ki, mintha a 80-as évekből maradt volna meg a sarki bálás turiban. Van egész elképesztően kinéző bőrszandál 300 euróért (96 ezer forint) és amin a legjobban kiakadtunk, egy ritka ronda PVC short 99 euróért (29 ezer forint). A 160 eurós (47 ezer forint) műbőr nadrágot sem értjük, és a 700 eurós (205 ezer forint) fehér motorosdzseki sem túl meggyőző, de azt el kell ismerni, hogy pár fehér ing és atléta (69-160 euró, 20-37 ezer forint) egész szépre sikerült.

Ezer euróból tehát simán felöltözhetünk Pretty Woman-nek, de ez mondjuk bármelyik plázában vagy piacon megoldható 20 ezer forint alatti áron is. Ebben a kollekcióban igazából tényleg nem az ár a felháborító, hanem az, hogy ezt akarják lenyomni az emberek torkán.

Mi történhetett, elgurult Karl gyógyszere? Vagy a prosti-sikk csak szerintünk nem ultratrendi? Lagerfeldet (és a Chanelt) a visszafogott elegancia, a laza de ötletes szabásvonalak miatt lehet szeretni, egy olcsósított kollekcióban is ezt várnánk tőle, műbőr miniszoknyában,  ezüst magassarkúban és rózsaszín bőrmellényben mégis, hogy néz ki az ember?

A kollekció minőségét és stílusát tekintve egyébként egyetértünk a Daily Mail megmondóemberének beállított Liz Jonesszal, aki rendelt a kollekcióból, majd a rendelés nagy részét vissza is postázta a net-à-porter-nak. Jones a 250 eurós flitteres leggingst is visszaküldi: igaza van, pont ugyanilyeneket lehetett kapni idén télen minden fast fashion boltban 5-6 ezer forintért. Jones is a cipőkön akadt ki legjobban és a PVC-n, iletve azon, hogy semmi ötlet nincs a kollekcióban, a tavalyi motoros-sikket vette elő újra Lagerfeld, majd legyártatott mindent műanyagból.

De ez csak két vélemény, a miénk és Jones-é. Menő vagy ciki a 70 darabos KARL kollekció?

A teljes kollekciót (vagyis ami még maradt belőle) megcsodálhatja itt, és rendehet is a net-à-porter-ról.

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1870) (2458) Ciki!
Mustra