Öntisztuló póló, bugyi, alsógatya: kell?

stockfresh 74775 lazy-guy-playing-guitar sizeM

Kínai vegyészek bejelentették, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan pamutkeveréket, amely magától tisztul és illatosodik, csak napfényre van szüksége a működéséhez – írja az io9. Hasonló gatyát már tesztelt egy japán asztronauta, az űrgatyó egy teljes hétig maradt csíramentes.

Mingcse Long és Dejong Vu kutatók a mostani termékhez titán-dioxidot használtak fel, amely gyakran alkalmazott színezőanyag, naptejben, sminkcuccokban, festékben is megtalálható. Öntisztító tulajdonságai miatt háztartási takarítószerekben is használják. A kutatók tapasztalataikat az Applied Materials & Interfaces oldalain publikálták (itt).

A titán-dioxid fényérzékeny tulajdonsága már a hatvanas évek óta ismert, a mostani eset érdekessége, hogy már nemcsak ultraviola-sugárzásnak kitéve, hanem napfény hatására is beindul a folyamat.

Azt is megfigyelték, hogy minél több ezüst-jodidot oszlatnak el az anyagon, annál gyorsabban tisztul. Jó hír továbbá, hoyg ha a napfény hatására nem tűnne el a pörköltszaft az öntisztuló asszonyverő atlétáról, az anyag nem károsodik, ha szappannal és vízzel mossuk ki.

Kéne?

Az eredeti hír nem tér ki erre, de minket nagyon érdekel: önök kipróbálnák? Elég a tudományosan megalapozott indoklás, hogy miért nem leszünk hajléktalanszagúak, és már nő is a komfortérzet? Vagy azért zavaró a tudat, hogy nem cseréltünk ruházatot?

Brace yourself, future is coming

Nemrég hírt adtunk arról is, hogy már a piacon kéne lennie a spray-ruháknak. A Fabrican fantázianevű termék működése viszonylag egyszerű: egy oldószerbe kevert, többek közt pamutból és műanyagból készült keverék van a palackban, amelyből kifújáskor elpárolog az oldószer, a termék pedig vattacukorszerűen tapad a testre. Erről sajnos még mindig nincs több hír, de ezt is izgatottan várjuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra