Menő vagy ciki a sprayruha?

Lábra fújható műharisnyáról már írtunk, amikor új volt, sőt, kolléganőink ki is próbálták, amikor Magyarországon kapható lett. Most azonban jó ideje egy olyan fejlesztésre várunk, ami nem áll meg a lábnál, hanem gyakorlatilag bárhova felvihető. Ez volna elvileg a Fabrican, amelynek működését egyik főfő-fejlesztője, dr. Manel Torres szemlélteti az alábbi videón.

A termék működése viszonylag egyszerű: egy oldószerbe kevert, többek közt pamutból és műanyagból készült keverék van a palackban. Ha az elegyet kifújjuk, az oldószer elpárolog, a termék pedig vattacukorszerűen tapad a testre. Ha a ruhát meguntuk, akkor lehúzás után csak bele kell dobni az oldószerbe, ezután újra felhasználható.

Mostanra ígérték, na de hol van?

A Fabrican-projekt okosai 2011-re azt ígérték, hogy nemcsak hozzáférhetővé teszik, de alkalmazási területeit is kiterjesztik. Terveik szerint gyógyászati célra is felhasználnák: az oldatba keverhetnének gyógyszert, fertőtlenítőt, így hozva létre kötéseket, vagy fájdalomcsillapítós cuccal fújhatnának le egy széket, netán nikotinos oldattal, így a dohányzásról való leszokáshoz csak le kéne ülni.

Fotó: Fabrican Ltd 2010 - Ian Cole
Fotó: Fabrican Ltd 2010 - Ian Cole

Háztartási célokra is bevetnék a terméket: a falra fújva tapéta, a bútorokon kárpit lehetne belőle, attól függően, mennyire vastagon viszik fel az egyes felületekre. Törlőkendőt is fújhatnánk belőle, és a plasztikus művészeti ágakban tevékenykedők munkáját is megkönnyítené, ha ezzel készítenének vázlatokat.

A fejlesztésről egy ideje semmit sem hallani – tavaly szeptember óta csak ígérik, hogy legalább a sprayruha a polcokra fog kerülni. Aggályokat persze felvet a technológia: mi van, ha valakit megtámadnak vele, például arcon fújják? Vagy ha valaki egy flakon oldószerrel rohangálva azzal szórakozik a nyílt utcán, hogy leönti másokról a pólót? Sőt, tovább megyünk: egy szőrös férfimellkasra elég vastag rétegben kell felvinni a vattacukrot, hogy ne üssön át a maszlagon. Ráadásul kis mellű nőknek praktikus lehet, a mejjes-farosoknak viszont muszáj melltartóra fújni az egészet, már ha szoktak hordani olyat.

Az viszont, hogy a végeredmény olyan színű és formájú lenne, amilyennek csak szeretnénk, sőt, bele is keverhetünk ezt-azt, nagyon csábító. Alkalmi felsőket vizionálunk: erdei túrázáshoz sötétben világítót, napfürdőzéshez minimálisan takarót, dubstep-buliba hallucinogénnel kevertet. (Nem is, a drog rossz, értem?) Nos, ha kapható lenne sprayruha, hordaná? Menő, vagy ciki?

Oszd meg másokkal is!
Menő! (2713) (2458) Ciki!
Mustra