Programajánló: krémkiállítás az Andrássy úton

A napokban nyílt az a kiállítás az Andrássy úton található Párizsi Nagyáruház galériájában, amelyet a Nivea krém századik születésnapja alkalmából hoztak tető alá. Az eredeti terméket 1911-ben fejlesztették ki, és egy ideig sárga, szecessziós stílusú tégelyben árusították. A kék tégelyt, amelyet mindenki ismer, csak 1925-ben mutatták be. A kiállítást április harmincadikáig bárki megtekinthete, és ott láthatja, milyen kisebb-nagyobb átalakulásokon ment keresztül a fehér krém csomagolása, valamint azt is, hogy a Beiersdorf vállalat milyen reklámplakátokkal, -filmekkel népszerűsítette a termékeit.

Klikk a többi képért!

Bár inkább a vizuális élményen van a hangsúly, és nem a tényeken, azért pár információt mégis sikerült begyűjtenünk a cég képviselőitől. Mint megtudtuk a márkanév azt jelenti, hogy hófehér, és a latin  nix, nivis szóból ered (jelentése hó). Magát a krémet  Oscar Troplowitz gyógyszerész, dr. Paul Gerson Unna dermatológus, és dr. Isaac Lifschütz vegyész fejlesztette ki. Ehhez persze szükség volt Lifschütz korábbi felfedezésére, az eucerit nevű emulgeálószerre, amivel lehetőség nyílt arra, hogy a vizet és az olajat egyetlen stabil emulzióban kössék meg. A centenáriumi sajtóeseményen egyébként azt is elárulták a jelenlévőknek, hogy az alapvető összetevők száz év óta nem változtak.

Egyúttal azt is megtudtuk, hogy minden európai piacra szánt alumíniumtégelyt a hamburgi központban gyártanak, és minden egyes nap 500 000 kék tégelyt préselnek és 50 tonna krémet állítanak elő: ez 125 millió tégelyt és 12 500 tonna krémet jelent évente. Ha pedig egymásra raknák a napjainkig eladott krémeket, akkor a kis kék tégelyek majdnem elérnék a Holdat, pontosabban 2020-ra hidat lehetne építeni belőlük a Föld és a Hold között.

Az időszakos kiállítás megtekinthető:

A Párizsi Nagyáruház Párisi Galériájában (1061, Budapest, Andrássy út 39. – a régi Divatcsarnok). A galéria nyitva tartása: 10:00 – 20:00-ig, mindennap.

Oszd meg másokkal is!
Mustra