OFFLINE

Jobb az átlagos nő az újságban, mint a gebe

2011. március 5., szombat 08:57

A brit Look magazinban korábban is feltűntek molettebb, vagy átlagos méretű modellek, de az utóbbi pár hónapban már minden egyes számban pózolnak olyan nők, akiknek súlya, alakja eltér a divatvilágban megszokottól. Ali Hall, a magazin munkatársa szerint nagyon meglepő volt az eredmény. „Nagyon megérintette az embereket, hálát rebegtek, arról meséltek, hogy mennyivel jobban érzik most már magukat a bőrükben” – tette hozzá. Persze nem a Look az első magazin, amelynek szerkesztői úgy döntöttek, hogy átlagos külsejű nőkkel próbálnak hatni azokra, akik a divat, a hírességek világa által sugallt követelmények miatt önbizalomhiányban szenvednek.

Hall leszögezte, nem a hírverés miatt csinálják mindezt, hanem tényleg segíteni szeretnének. Ami az eladásokat illeti, Hall szerint még korai bármilyen következtetést is levonni, de úgy véli, hogy hosszabb távon sikeres lehet a stratégia. Állítólag ezt mutatja az is, hogy nagyon sok kiadványnak látványosan estek a számai, míg ők csak fél százalékkal kevesebb lapot terítenek. A Guardian szerint több olyan magazinnak is növekedett az eladása, amelynek vezetősége úgy döntött, hogy száműzik a hivatásos modelleket.

article-0-0AFC8C48000005DC-84 634x430

A német Brigitte-ből négy százalékkal több fogy a váltás óta, ami egyébként tavaly januárban történt. Andreas Leber, a kiadvány vezetőszerkesztője azt mondta, teljesen természetesen jött ez a lépés, nem stratégiai döntésről van szó. A hirdetők is jól fogadták a változást, és állítólag még a luxusmárkák képviselői is egyetértenek abban, hogy manapság egy női lapnak, egy divatmagazinnak másképp kell kinéznie, mint mondjuk pár évvel ezelőtt.

A brit Essentialsnek sem lehet oka panaszra, az első szám, amelynek címlapján nem hivatásos modell szerepelt, huszonöt százalékkal teljesített jobban a korábbi kiadványokhoz képest, és ugyan a lelkesedés már nem ilyen nagy, de azért jelenleg is nagyobb példányszámban árusítják a lapot, mint a döntést megelőzően – írja a Guardian. „Szerettük volna, ha a kiadvány valóban az olvasókról szól, és szerintem most erre a vonalra vágynak a nők. Egy sokkal valódibb, sokkal pozitívabb tartalomra vágytak” – nyilatkozta Jules Barton-Breck szerkesztő.

Douglas McCabe, az Enders Analysis munkatársa szerint, ha egy magazin – mondjuk a Look – nemcsak hivatásos modelleket alkalmaz, sokkal változatosabb tartalommal jelentkezik, akkor könnyebb beazonosítani, egyedi lesz. „Az Egyesült Királyságban nagyon telített a piac. A hirdetők szemszögéből nézve ugyan nagyon sok a felület, de nehéz ezeket megkülönböztetni egymástól”- tette hozzá. Persze azért némi kockázattal is jár egy ilyen döntés, hiszen nemcsak lenyűgözni szeretnék a hirdetőket, az olvasókat, hanem egy fontos leckét szeretnének tanítani nekik. Hozzátette, mivel a számok nagyon kedvezőek, ezért úgy tűnik, hogy egy létező igényt elégítenek ki.

Fotó: Models.com / V Magazine
Fotó: Models.com / V Magazine

Ben Barry, a Cambridge Egyetem egyik hallgatója azt vizsgálta, hogy vajon a nők nagyobb valószínűséggel vesznek-e meg egy kiadványt, ha olyan modellek szerepelnek benne, akikkel könnyebben azonosulnak. Összesen háromezer brit, amerikai és kanadai nő vett részt a felmérésben, és valóban többen hajlandóak pénzt áldozni valamilyen termékre akkor, ha a modell korban, méretben vagy bőrszínben hozzájuk hasonló. Hozzátette, a hirdetőknek és a szerkesztőknek nem szabad megfeledkezniük a célközönségről, és bizonyára hajlandóak lesznek változtatni, ha látják, hogy ez milyen anyagi haszonnal jár. Egy korábbi posztunkban mi is rákérdeztünk, hogy Önök száműznék-e a modelleket és a celebeket a magazinokból, és a többség igennel válaszolt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.05 11:18:54think different

  Gyorsan megnéztem pár Triumph képet, de én csak egészségesen vékony, vagy sportos lányokat látok.
  Ugyanis az sem természetes, ha a husi kibuggyan a farmer felett...

  [link]

  Engem abszolút nem zavar, ha egy lánynak látszanak az izmai, többek között a hasán is.

 • 2011.03.05 11:20:38zsviktoria

  Ezekkel a nőkkel nincs gond, mi róla beszéltünk:
  [link]

 • 2011.03.05 11:26:36think different

  Igen, marketing szempontból csőd ez a kép, de a hölgy ettől még rendben van.
  De jogos, ez olyan, mint Darfurban a McDonalds reklám. Értelmetlen.

 • 2011.03.05 12:18:07nyuszihusi

  én is csodálkoztam a triumphos csajon, a hasleszorító bugyi csak hangsúlyozza a medencéjét és a bordáit, elég durva.
  a V magazine képein meg tényleg pont egy normális nő látható, nem estek át a ló túloldalára.

 • 2011.03.05 12:38:30max val birca man

  Istenem, kik ezek a kövér disznók???

 • 2011.03.05 13:10:54atpijkamo

  Kövérednek a angol nők, az ideált is hozzájuk kell igazítani. Még pár évtized, és 150 kg lessz az ideális modell testsúlya.

 • 2011.03.05 13:24:20Ligu

  Szerintem meg az van, hogy a hölgyek bizonyos része azért fúj a vékony címlap modellekre, mert azok jobban néznek ki náluk, és mondjuk irígylik őket.
  A saját önértékelési zavarukból eredő lelki disszonanciájukat úgy próbálják feloldani, hogy inkább lehúzzák a náluk jobban kinéző, sikeresebb hölgyeket, és saját középszerűségüket próbálják meg "normálisnak" beállítani. Ez ugyanis egyszerűbb, mint tenni azért, hogy jobban nézzenek ki, és hamis megnyugvás-érzetet adhat.

  Egy egészséges önértékelésű nő szarik rá, hogy a címlaplány jobban néz-e ki nála.

 • 2011.03.05 13:30:41nlght84

  Divatba jön a tehén-style!

 • 2011.03.05 13:34:09Mrs. Jackman

  Hát én meg a vékony fiatal csajokat akarom nézni az újságokban.

 • 2011.03.05 13:57:54JaroslavPascek

  Nah megszólaltak a férfi ideállok, pff :D először nézzetek tükörbe. Komolyra fordítva nem a modellekkel van baj akiket alkalmaznak, hanem az utómunkával, a túlzott ps néha elég érdekes anomáliákat hozz létre.

 • 2011.03.05 14:40:05fagzal

  Az a baj (tm), hogy a divat általában a ló egyik vagy másik oldalán található :)

  Az első, "klasszikus" trend az, hogy 180 centis 45 kilós halálmadár (tm) arcú csajok, szétphotoshopolva. Ez fos.

  A másik a Dove-féle "mutassunk átlagnőket", ahol meg malacok - 160 centi 75+ kiló - egymás hegyén-hátán.

  Könyörgöm... mikor térnek már észhez?? (És mikor veszik észre, hogy a konfekcióméret, mint átlag, pont hogy SENKIRE sem jó? :))

 • 2011.03.05 14:41:52think different

  atpijkamo,

  Én mindkét országban élek/éltem, bár mostanában többet az UK-ben, de semmivel sem vékonyabb az átlag magyar nő.
  A különség, hogy a magyar nők legtöbbje, ha túlsúlyos, nem bojlertestű, mint az angol, akinek ezzel szemben hatalmas melle van.
  Valamit, valamiért:)
  A "világon a legszebbek" definíciót is csak Magyarország határain belül ismerik:)

  Amúgy én a normál vékonyakat szeretem, pl. Eva Mendes tökéletes lenne, ha egyedülálló lennék:)

 • 2011.03.05 15:13:58JaroslavPascek

  barbie83, ellentétben a feltételezéseddel férfi vagyok :) és 6 éves korom óta töretlenül sportolok, csak szűk társaságomban figyeltem meg, hogy a legnagyobb fikagépek azok akikben azért lehet kivetni valót találni... sőt... :D. Plusz a húgom elég sikeres modell és photozásról photozásra látom mit művelnek a ps-l és azt már értelmetlennek látom, nem értem ezzel mi a baj? :)

 • 2011.03.05 15:35:29think different

  "Alapvetően azzal van a baj, hogy smiley-kat használsz a mondtaidban. Ilyet csak a buzik és az ostobák csinálnak."

  Üdvözöllek az interneten. Te valószínűleg új vagy itt. Ez egy csodálatos világ, tele rejtélyekkel - öleld magadhoz és fedezd fel...:)

  Vagy várj, hogy értsd: mosolygok.

 • 2011.03.05 15:35:50JaroslavPascek

  Drága az nem tűnik fel, hogy az érveket amiket felhoztam alátámasztásként szolgálnak, bár lehet, hogy retorikai szinten le vagy maradva az átlagtól. Továbbá veled ellentétben én életszagú dolgokat hoztam fel és nem üresen kritizáltam, de mivel nem vagyok szájkarate híve, szívesen meghívlak egy vacsorára és kitárgyalhatjuk a témát és így nekem is lenne alkalmam megbizonyosodni mennyire vagy más mint az átlag. Azt hiszem ez egy korrekt ajánlat. Tessék egy smiley mentes komment.

 • 2011.03.05 15:39:53Geolány

  2011.03.05 13:44:12barbie83: Idióta! Az átlag nem fos. Az igazi átlagot keresi mindenki, mert valójában a szabályos, átlagos külsö a legszebb. Pszichológia...

 • 2011.03.05 15:41:06anothernick

  a fotó meg fotó ugye... nem baj, ez csak pózolás. amúgy ne törjétek már be a fejét, mert sportol és a sportos csajok tetszenek neki! egyetértek vele, csak kicsit nehéz manapság ilyet találni (már olyat aki nem a díszaerobik-óráktól, meg az Adios melegítőtől vár eredményt). a gebe nem nőies, kell cici is, popsi is. a zsír se nőies. de ez meg az één véleményem...

 • 2011.03.05 15:42:32anothernick

  geolány: mi az, hogy a legszebb??? hogy ezt találják a legszebbnek az emberek? igen, de hányszor hallottam már, hogy unalmas, nincs benne semmi érdekes... pedig az kell, sztem...

 • 2011.03.05 15:44:11victor vacendak

  Hihetetlen, hogy a dagadtak állandóan sírnak, ha vékony nőket látnak a címlapon.

 • 2011.03.05 15:59:33max val birca man

  A csúnya, magukra nem figyelő nők visítozása a szép nők és a címlapok ellen kb. olyan, mintha a nyolcadosztályű balatonbüdösi Paraszt FC kétballábas játékosa fel lenne háborodva, hogy a sportlap címlapján nem ő vagy hozzá hasonlóak vannak, hanem egy bajnokcsapat sztárjátékosa.

 • 2011.03.05 16:14:25blackbarika

  Az eddigi csontsoványság se volt jó, de az se lesz az ha hurkás csajok lesznek címlapon. Legyen egy sportos Shakira típusú, az simán jó sztem.

 • 2011.03.05 16:23:20JaroslavPascek

  barbie83, köszönöm, innentől hiteltelen vagy. Én nem kételkedek a képességeimbe sem a külsőmben. Ellentétben veled, legalábbis a kommentedből ezt szűrtem le. Én csak kíváncsi voltam, hogy tudod-e bizonyítani azokat a dolgokat amiket mondtál, ennek eszközéül egy vacsorát ajánlottam fel, lehet, hogy nem megszokott, de mindenképp vicces lenne, maximum egy órát vesztek az életemből és lesz egy sztorim erről is. Én így gondolkozom... Konklúzióm pedig az, hogy valószínűleg ritka ronda vagy és monitor mögött megéled a komplexusaid. Maradok tisztelettel!

 • 2011.03.05 16:52:56Zöldsárkány

  Szeretném, ha nemcsak tinédzser korúakra és XXS méretűekre terveznének ruhákat. Jó lenne, ha az összes ember csinos ruhákat találhatna magának, idős és fiatal, vékony és átlagos, meg túlsúlyos és kövér is, alma és körte alkatú.

  Jó lenne, ha lennének réteglapok, aki gebéket akar bámulni, vegye azt, aki átlagosakat akar látni, vegye meg azt a teltebbek is találjanak orgánumokat, ahol kis színeseket olvashat, informálódhat mindenféléről, netalántán öltözködési és életmód tippeket is kaphat.
  Aki gebéket akar nézegetni ne vegye a XXXL-esek lapját, vegye az XXS-esekét, az muszklirajongók pedig a fitness és ne a fogyókúrás lapokat nézegessék.
  Sőt, nem ártana, ha generációs lapok is lennének. Anyósom szívesen olvas újságot, a bravó, a joy és társaik tökéletesen hidegen hagyják, már a nők lapja is, de valamiért az ő generációjáról már megfeledkeztek a kiadók, a ruhagyárosok egyaránt, talán csak a vegyipar és a koporsógyárosok számolnak velük.:(

 • 2011.03.05 17:31:31tris

  zsviktoria

  ja azt láttam! Nagyon furi hirtelen azt mondanád nincs dereka, aztán rájössz, hogy teste illetve csípője nincs...

 • 2011.03.05 17:33:36dongabesz

  barbie83,neked egy jó nagy dugás hiányzik.Vagy inkább egy tucat.Jaroslavtól talán megkaptad volna.Tudsz normális hangú kommentet írni? Hogy a témához is hozzászóljak,a ruhamodell csajokat élő ruhafogasnak használják.A tervezők a ruhát akarják eladni,nem a modelleket.Melyik tervező szeretné,ha a csajok nagyobb figyelmet kapnának,mint a kollekciójuk?
  Véleményem szerint azon van a lényeg,hogy vékony,vagy telt egy nő,hanem a megfelelő arányokon és hogy van ez a megfelelő arányosság csomagolva.De,ha olyan a személyisége,mint barbie83-nak,akkor már mehet is a levesbe.
  barbie83-nak szeretettel: :) :( :P XD :D

 • 2011.03.05 17:39:44tris

  én még sosem voltam dagadt - és nem tetszenek a túl vékony nők - de nem bánom, hogy velük reklámoznak őket legalább lehet szidni :)

 • 2011.03.05 18:32:59Dead like Me

  Én újságomban jelentkezni lehetne ha szerepelni akar benne... aztán sorsolás ha sokan vannak. :D
  Inkább valódi nő (egyik nő sem átlagos) mint 50kg és mégis 15x photoshoppolt "modellek".

 • 2011.03.05 19:43:53Take-it-Easy

  Blackbarika: Shakirával az a baj, hogy a legutóbbi klipjében (Loca) már látszanak rajta az anorexia kezdődő jelei...
  ...és éppen ez a baj a vékony modellekkel. Hogy azt a formát csak táplálkozási zavar útján lehet elérni.

 • 2011.03.05 20:06:00El-kúrom

  zsviktoria!
  :):):):)

 • 2011.03.05 20:31:00think different

  Take-it-Easy,

  Ó, dehogy! Mozgásnak hívják és egészséges táplálkozásnak.
  Én 40kg-ot fogytam csak azzal, hogy felórát futottam minden nap és évek óta nem eszek tésztát többször heti egy alkalomnál.
  Ha édességre vágyom, akkor gyümölcsöt eszek, ha valamit rágcsálnék, akkor répát vagy más zöldséget, esetleg nem sózott magvakat.
  Tudod mi a legdurvább, még a fogaim sem romlanak, mint a kólás-chipszes-csokis időszakomban.

  Shakira meg messze van az anorexiától, felesleg is van rajta (latinos sajátosság), de izom is - nem is kevés!

 • 2011.03.05 22:39:54retinax

  Hát még a Tesco újságot mennyien olvassák, pedig abban aztán teljesen átlagos modellek vannak, bénán fényképezve!
  Nem tom, én szeretem, ha nálam szebb nők vannak egy újságban, mert rondábbat minek nézzek?

 • 2011.03.05 22:39:56lajos.bergmann

  Miért gáz egy vékony ember?

  Engem nem érdekel az, ha valaki teltebb, vagy esetleg kövérke. Akkor legyenek szívesek, a vékony embereket nem abszurditásként jellemezni.

 • 2011.03.05 22:41:00lajos.bergmann

  Amúgy, hogy faszomba lehet kólát inni?

 • 2011.03.06 00:14:11Olikincs

  örülnék ha lecserélnék az újságokban az összes anoreiás modellt egészséges kinézetű, hús-vér nőkre, rá kéne már jönni hogy ez vezet a rengeteg táplálkozás zavaros tizenéveshez[link] !!!!!!

 • 2011.03.06 00:26:49tris

  fene tudja én inkább túlsúlyos tiniket látok sűrűbben.

 • 2011.03.06 11:18:53blackbarika

  Take it e: Shakira aztán meg hol anorexiás?? Teljesen arányos teste van, sportos és szép. Ilyet kéne címlapra tenni. De ez az anorexiázás már annyira bedurvult hogy normális alkatú nőket is legebéznek. Bár valahol megértem, lassan annyi lesz a dagadt bálna hogy akinek szép alakja van az is anorexnek fog számítani.

 • 2011.03.06 13:06:41retinax

  Olikincs: a táplálkozászavaros tinédzserhez az vezet, hogy az anyja nem törődik vele, már gyerekkorában is szart a fejére. Nehogy már egy újság nagyobb hatással legyen egy emberre, mint a családja meg a neveltetése! Muhaha! Ha a barátnője csontsovány, az intő jel. Ha az iskolában, bandában a menő csak gebe, akkor is oda kell figyelni a szülőnek, de nehogy már az újságokat hibáztassuk!

 • 2011.03.06 17:05:50neccharisnyás útonálló

  Egyetértek Zöldsárkány. Röhej, hogy a konfekció a tinédzserméret. Nomeg stílus. Hogy én mit szívtam, mikor 1 darab sima mezei farmert akartam venni -persze nem aranyáron a Levi's-nál-. Olyat, amiből nem kacsint ki a vesém. Mert hiába vagyok még magam is zsenge, se vesemedence-gyulladást nem szeretnék, sem pedig a kikandikáló alsóneműmhöz nincsen az utca emberének semmi, de semmi köze.

 • 2011.03.06 19:08:35blackbarika

  Zarában, Mangoban, Promodban és ilyen üzletekben simán lehet nem tini, hanem elegánsabb cuccokat kapni. Amnesia,Persona, Mayo Chixx--itt vannak inkább a fiatalabb nőknek cuccok. A C&A-ban és H&M-ben pedig nagyobb méretek vannak ha jól láttam. Sztem simán meg lehet találni ami kell, xxl-es boltok is vannak, láttam már olyat.
  Én inkább a pasikat sajnálom, nekik elég kevés a választék, ismerőseim panaszkodtak is már emiatt.

 • 2011.03.06 21:43:21antiszociális exlúzer

  max val birca man

  Hol látsz te itt csúnya, magukra nem figyelő nőket?
  A fenti képeken átlagos, de ápolt, csinos, változatos életkorú nők vannak, és csak egy-kettő közülük duci.

  A sipákolásról annyit, hogy ha nem fotóbolttal készülnének a tökéletes szépségek, jóval kevesebb volna a kritikus hang.

 • 2011.03.07 20:07:00ronsis

  Én túlsúlyos vagyok és erősen molett,de sosem azt kívántam bárcsak gebére fogynék,ha végleg eldöntöm,hogy teljes életmódot változtatok,hanem hogy mellem,fenekem olyan egészséges formában maradjon.

 • 2011.03.08 11:15:52csakseggbeedit

  Hát ez engem nem érint, nekem tökéletes az alkatom, akinek meg nem tetszik az lemondhat a komoly anál élvezetekről.

 • 2011.03.08 11:33:23Oleg Gontar

  Lehet vissza kene hozni azt a kozepkori szokast hgoy torzszulotteket puposokat meg torpeket mutogatnak a vasarban,m es akkor a parasztok jokedvuen terhetnek nyugovora hgoy ok milyen faszak.

  A boldogsag titka a viszonyitasi szint dinamikus csokkentese.

 • 2011.03.08 16:40:57Sеntа

  Klassz... ezt a postot simán össze lehetne vonni a Tóth Verással, ott ugyanez a hajtépés megy, villogás, hogy ki mennyit sportol, mennyire nem kövér. Vagy nem, és az. U! NAL! MAS!

  ---

  2011.03.05 15:13:58JaroslavPascek
  photozásról photozásra

  Neked meg... őőő... gratulálok.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta