OFFLINE

Lefotózták Banksyt vagy nem

2011. március 1., kedd 15:39 |

A személyazonosságát ezidáig kiválóan titkoló graffiti művészt lencsevégre kapták Santa Monicában. A titokzatos művész  filmjét, melynek magyar címe a Kijárat az ajándékboltból (Exit Through The Gift Shop) is lehetne, idén Oscar-díjra is nevezték a legjobb dokumentumfilmek között. De míg azoknak, akik abban reménykedtek, hogy végre láthatják a díjátadón Banksyt életben, csalódniuk kellett, addig a Kaliforniában autózók ma megfigyelhettek egy férfit, aki nagy valószínűséggel a világtól elvonuló Banksy lehetett.

Persze biztosan nem lehet tudni, ki a férfi a képen, így Banksy identitását továbbra is homály fedi. Bár azért nagy valószínűséggel  fotókon ő látható, legalábbis a MailOnline szerint. Megdönthetetlen bizonyítékul viszont az szolgál, hogy Banksy a saját honlapjára is feltette azt elfánt-tartályos képet. A lesifotósok képeit itt tekinthetők meg.

A művész munkái

Banksy első munkája egy benzinkútnál felállított óriásplakáton volt látható, ahogy Mickey Mouse épp koktélt szürcsölget, és kedvesen átölel egy hiányosan öltözött modellt. Aztán jött a gyermek, aki egy olyan géppisztolyt szorongat, aminek a töltényei zsírkrétából vannak. A kisfiú egy élénk színű virágokkal teli réten áll. Ez a kép egy ruhabolt falán jelent meg. Ez után láthatták a járókelők a pisilő kutyát egy Beverly Hillsben található falon, majd a lövésre készülő Charlie Brownt a Sunset Boulevard egy kiégett házának falán.

Híres rajongók

A graffitis, aki körülbelül 36-37 éves lehet, már egy vagyont keresett a művészetével. Olyan hírességek rajonganak érte, mint Christina Aguilera és a még mindig féktelenül bulizó Kate Moss, akinek egy 80 ezer fontos (25 millió forint) Banksy képét tavaly májusban lopták el a betőrök. Tavaly a brit miniszterelnök felesége Samantha Cameron, Obamáéknak ajándékozott egy 2500 fontos (800 ezer forint) graffitit Ben Eine-től, aki Banksy közeli barátja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.01 16:35:33horkinca

  Jó öreg Banksy graffitiket hajtottuk/kerestük egy időben Londonban. Egy mellett rendszeresen eljártam kocsival. Elég jellegzetesek. Komolyan emelik azon ingatlanok értékét, aminek a falára kerülnek. :-)

 • 2011.03.01 16:45:56Nina Skye

  subaznam:)

 • 2011.03.01 17:31:33Oleg Gontar

  volt olyan is amibol a polgarpukkasztasi szandekon tulmutatonak ereztem. Ezzel messze meghaladja a legtobb kortars muveszt, akik kozul egyet sem ismerek.

 • 2011.03.01 18:09:19jani_a_hegyről

  Micsoda gyökér kérdés, persze, ha valaki nem akarja, hogy megtudják ki ő, akkor nyílván nappal fog ilyesmit csinálni, amikor bárki lekaphatja.
  Beszarás, ezt komolyan elhiszi valaki?
  Szerintem szarabbul néz ki, mint általában a Banksy alkotások, aki olyan szinten van, mint ő szerintem profibbra csinálta volna sötétben is.
  Amúgy arról, hogy az ingatlan értékét emeli egy Banksy graff elég annyit mondani, hogy Hackney-ben több házon is lefestették a rajzait például a csatornán csúszdázó kislányt, Camden Townban meg hányszor mocskolták már össze a takarító csajt? Szerintem nem különösebben becsülik meg, pedig többet ér, mint 100 "sztár dizályner" együtt...

 • 2011.03.01 20:35:58Zimzizim

  Első olvasásra elég meghökkentő, hogy a világtól való elvonulásra Santa Monica legyen a megfelelő hely, de jobban belegondolva, ha egy kies helyet keres, jó poén. :D

 • 2011.03.02 08:45:50hodgepodge

  Bristolbol valo. Itt becsulik a dolgait. A fenti kiallitas kepei is a varosi muzeumbol vannak.
  Amikor a kiallitast megnyitottak, valaki osszefestekezte az egyik kozeli stencil kepet, de megporbaltak a kart eltuntetni amennyire csak tudtak.

  Nem tartom ertekesebbnek vagy kevesebbnek, mint barmilyen masik kortars muveszt, de azert ha erre jarsz (Bristolban) szivesen korbeviszek barkit egy Bansky turara.

 • 2011.03.02 10:19:32lumi888

  A fotó alapján Bansky valójában Dexter Morgan. Szerintem éppen abban a tartályban rejti el az újabb áldozatát.

 • 2011.03.02 10:27:30jó-pofi

  magyar címe a Kijárat az ajándékboltból (Exit Through The Gift Shop) is lehetne - nem, nem lehetne. Kijárat az ajándékbolton át. Tudod, mikor elmész egy múzeumba, és nem tudsz csak úgy simán kimenni. Csak az ajándékbolton át közelíthető meg az exit. Na, hát ezért ez a címe.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta