Elszoktunk a méretre szabott ruháktól

Stumpf Imre divattervező bemutatóját a Szépművészeti Múzeumban rendezték, és már a show elején felhívták a figyelmünket a méretes szalon kifejezésre. Állítólag sokan azt gondolják, hogy itt termetesebb emberekre készítenek ruhákat. Ön például tudta, hogy ez nem így van?

Stumpf Imre már évek óta készít méretre alkalmi, elegáns viseleteket női megrendelőinek, a bemutatót követően is megerősítette, hogy valóban előfordult, hogy valakit fel kellett világosítania arról, hogy mekkorát tévedett. "Itt tartunk" - jegyezte meg szomorúan a tervező, akinek egyébként az a fő célja, hogy megismertesse az emberekkel a hétköznapi eleganciát.  "Kicsi a piac, és az emberek teljesen elszoktak a méretes ruházkodástól. Hosszú idő az, amire visszaszoknak, és egyáltalán megértik, hogy miről van szó" - tette hozzá a tervező.

"Más tervezőkkel ellentétben nem úgy indulok neki, hogy ideológiákat gyártok, hanem inkább formába öntöm a gondolataimat" - mondta a tervező, aki szerint ugyan léteznek báli ruha trendek, de mivel méretes szalonja van, ezért bizony a divatos színek, formák, anyagok használatánál fontosabb az, hogy mi felel meg az ügyfél személyiségének, alkatának. "Hiába nagyon divatos egy szín, ha az a megrendelőnek nem áll jól, nem venné fel. A mi esetünkben a trendeket egy kicsit rugalmasabban kell kezelni" - folytatta a tervező, aki szerint van, akinek azért fontos, hogy varrasson, mert a konfekcióméretek nem felelnek meg az alkatának, van, aki igényei miatt dönt így, szereti, ha foglalkoznak vele. "Azért jó, hogy vannak előre elkészített ruhák, amiket vagy egy bemutatón vagy egy szalonban meglát, mert amit kiválaszt, abból már fel tudom mérni, hogy milyen az ízlése, mi az, ami tetszik neki" - nyilatkozta a tervező, aki korábban a Velvet Arca lányait is kisegítette ruhákkal, amikor az Operabálba készültek.

És hogy mikor érdemes varratni és mikor kölcsönözni? "Akinek sűrűn kell olyan eseményekre, helyekre járnia, ahol ilyen öltözékekben kell megjelenni, annak valószínűleg van egy komoly ruhatára, aminek darabjait tudja variálni. Aki csak egy-egy alkalomra szeretne ruhát, az valószínűleg jobban jár, ha kölcsönöz. Bár ez azért rizikós, mert nem biztos, hogy talál az alkatára illőt. Így szerintem érdemesebb varratni ruhát. Abban sem vagyok biztos, hogy annyival kevesebb egy kölcsönzési díj" - tanácsolta Stumpf Imre. Önnek tetszik a tervező méretes kollekciója?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek