Öt ok, amiért a Halloween lenyomta a farsangot

000 DV437115

Én elég biztosan emlékszem, hogy angolórán hallottam életemben először a Halloweenről. Ez általánosban volt, valamikor a kilencvenes évek eleje körül. Tanultuk, hogy van ilyen, mint ahogy azt is tanultuk, hogy van olyan is, hogy Valentin-nap. A Valentin-nap jött, látott és győzött, de annak legalább nem volt magyar megfelelője. A Halloween viszont, úgy látszik, kitúrta a farsangot, legalábbis ami a jelmezesdit illeti.

Már két éve is azt mondtuk, hogy ez az ünnep igenis létezik nálunk, és rengeteg Halloween-parti lesz idén is Magyarországon, csomó buliba kell/lehet beöltözve menni vasárnap este. A dologban annyi a némileg meglepő, hogy megvolt nekünk a saját jelmezbálos ünnepünk, de az a Halloween előretörésével folyamatosan veszít népszerűségéből. Ki az, aki még mindig farsangkor szokott beöltözni...?

Nyilván több oka van annak, hogy menővé vált a Halloween, miközben a farsang egyre cikibbnek számít. Íme ezek közül öt dolog, ami valószínűleg közrejátszott abban, hogy - akár tetszik, akár nem - a farsang az utóbbi időben cikivé vált, a Halloween viszont előretört.

beimb103109-156

1. Kezdjük például ott, hogy a karnevál nálunk eléggé lóg a levegőben, amióta mindenki elfelejtette, hogy pontosan mikor is van ez az ünnep, és miért akkor. A farsang ugyanis egy olyan ünnep a sok közül, ami a húsvéttal együtt mozog, hiszen a karneváli mulatságokat általában a nagyböjti idő kezdetét megelőző utolsó hétvégére szokás szervezni; úgy, hogy a buli legkésőbb húshagyókedden véget érjen.

De ki a fene foglalkozik ma Magyarországon húshagyókeddel, ami idén pl. február 16-ára esett, jövőre viszont március 8-án lesz? Halloween viszont minden évben napra pontosan ugyanakkor van, sokkal könnyebb megjegyezni a dátumot, ráadásul mindig nemzeti ünnep következik utána. Sőt, még azt is sejtjük róla homályosan, hogy a mindenszentekhez meg halottak napjához van köze, és ez már önmagában több, mint amennyi köze egy átlagmagyarnak a karneválhoz szokott lenni.

xposure 02112009 0302

2. Aztán valószínűleg nem segít a karneválnak az iskolai-óvodai farsangok gyerekkorhoz kötődő jellege sem. Nálunk valamiért már jó ideje csak gyerekeknek szokás beöltözni farsangkor, a felnőttek viszont cikinek érzik a jelmezbebújást. Ugyanez Halloweenkor viszont nem ciki, hiszen előttünk a tengernyi példa a filmekből és a hírekből, hogy Amerikában simán beöltöznek a felnőttek is Halloweenkor.

3. Ráadásul a farsang kisgyerekes aurájával szemben a Halloween sokkal felnőttesebb-izgalmasabb, hiszen a vicces-jópofa-csicsás kosztümök helyett ijesztőre-horrorisztikusra kell venni a figurát. Mégiscsak menőbb vámpírnak, szörnynek vagy zombinak beöltözni, mint kiskacsának, hercegnőnek, virágnak vagy királyfinak.

Volt már rá példa, hogy ön felnőttként jelmezbbálban volt?

4. A karnevál körül ráadásul nincs is túl sok hírverés általában. Miközben rengeteg jó és még jobb film ábrázolja az amerikai Halloween izgalmait (egy csomó nagyon rossz film mellett természetesen), addig nem nagyon szoktunk a moziban a riói vagy a velencei karnevállal találkozni. Igaz, mi például írtunk róluk egy ilyen cikket idén februárban.

5. Nem segített az sem, hogy már hosszú évtizedek óta nincs különösebben nagy hagyománya a farsangolásnak Magyarországon. Megmaradtak olyan események, mint a báli szezon az Operabállal együtt vagy a busójárás Mohácson, de ezekben az átlagember nemigen szokott részt venni. Ehhez képest jópofa Halloween-partikat rengeteg helyen szerveznek most héten, ezekbe sokkal egyszerűbb becsatlakozni.

091031mvc gwenstefani 062

Kíváncsiak lennénk rá, olvasóink mennek-e valamikor jelmezes buliba, és ha igen, mikor: most vagy farsangkor? Menő vagy ciki ma Magyarországon a Halloweent ünnepelni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra