A nőknek nagyon jól áll a bicikli

A Medián Közvélemény - és Piackutató Intézet közel 5000 fő részvételével végzett online kutatást, hogy megtudja, mennyire magabiztos a biciklis társadalom a KRESZ tudását illetően. A kutatás eredménye szerint a fiatalok közel százszázaléka gondolja úgy, a 2010 elején megváltozott szabályok szerint közlekedik. A Medián arra is kíváncsi volt, hogy azok, akik életformaszerűen bicikliznek, hogyan gondolkodnak ugyanerről. Vagyis a vezérbringások szerint ma az utakon közlekedő biciklisek fele nincs tisztában azzal, mik a szabályok. Azok, akik nemcsak kerékpároznak, hanem autót is vezetnek, ugyanezen a véleményen voltak.

Abban azonban az összes megkérdezett egyetértett, hogy szükség van egy olyan programra, ami összefogja a hazai biciklis társadalmat. A McDonald's úgy érezte, népszerűségüknek köszönhetően alkalmasak arra, hogy segítsenek elsajátítani a kerékpárkultúra alapjait. A BringaMánia program idén nyáron el is indul, így hamarosan minden gyorséttermük előtt lesz biciklitároló, sőt, az éttermekben a közlekedési szabályokat is elolvashatják azok, akiket ez érdekel.

A pasik hülyébbek

Az esemény házigazdája Till Attila volt, akit egy kollégája a sajtótájékoztató előtt elütött a Margit hídon, ahol több tábla is figyelmeztet arra, hogy nem szabad biciklizni a gyalogosforgalom miatt. Saját tapasztalatom szerint a nők sokkal többször sértik meg a KRESZT, mint a férfiak, akik magabiztosak, és kiszámítható a mozgásuk, akkor is  amikor iszonyatos sebességgel haladnak.

„Semmi ilyet nem tapasztaltam. Szerintem nagyon-nagyon csinosak a nők, nagyon jól áll nekik a bicikli, és rendkívül sokan vannak. Sisak nélkül! Most megjelent egy olyan generáció, amelyik nem hajlandó sisakot felvenni. Nekem amúgy nincs jogsim, viszont a feleségem félelmetesen jól vezet. Ott sem értem, miért a nőket szidják, amikor a pasik hülyébbek. Most van az a stílus, hogy a kereszteződésbe hirtelen jönnek ki a férfiak, és hirtelen állnak meg. Megijed a másik autós, nem tudja, hogy kijöjjön vagy sem. A nők ezzel szemben olyan finoman, harmonikusan tudnak vezetni, hogy csak ismételni tudom magam: nem tudom, miről beszélsz” – mondta Till Attila, akinek hozzánk képest iszonyat nagy szíve van, és nem bosszantja fel magát azon sem, ha az óvónénik egy komplett óvodát terelnek a bicikliútra. Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda elnöke szerint nem biztos, hogy több gond lenne a női kerékpárosokkal. „Azt látom, hogy bizonytalanabbak, jobban vigyáznak magukra, és talán másokra is. Nem tapasztaltam, hogy gond lenne velük.”

Ön hogy látja, van különbség a női és férfi kerékpárosok közlekedése között?

Oszd meg másokkal is!
Mustra