OFFLINE

Hogy bírja a kánikulát háromrészes öltönyben?

2010. július 17., szombat 07:59 |

Az utóbbi napok időjárása ismét előhozta az öltözködési normákkal kapcsolatos vitákat. Míg az egyik tábor szerint a munkahelyünkön is nyugodtan öltözzünk az időjárásnak megfelelően, vagyis akár rövidnadrágban is bemehetünk az irodába, addig a másik oldal szerint bizonyos munkakörökhöz elengedhetetlen például a háromrészes öltöny, így a rekkenő hőségben is abban kell megjelenni az irodában.

1240879

A probléma egyébként nem csak nálunk áll fenn, a britek sem tudnak mit kezdeni a szélsőséges időjárással. „A farmeres napokon olyan embereket látsz, mint akik éppen kertészkedni készülnek” – mondta az egyik biztosító munkatársa, Sandra McLaughlin a Telegraphnak.

„Nem a mi cégünknél persze, mert a franciák természetesen elegánsak. De az utcákon férfiakat látok rövidnadrágban, ami mindig rossz ötlet, és a rövid ujjú ing nyakkendővel is az, amitől meg úgy fest az ember, mint egy légiutas-kísérő. Aki úgy néz ki, mintha strandra indult volna, azt komolyan vesz bárki is egy megbeszélésen?” – tette fel a kérdést McLaughlin, aki egyértelműen azoknak a táborát gyarapítja, akik nem szívesen rugaszkodnak el a szigorú öltözködési szabályoktól.

Ennek a tábornak vannak olyan támogatói is, akik elégedettek a munkaruhájukkal, és még csak az igényük sincs meg arra, hogy változtassanak a kötelező viseletükön. Ugyanakkor a pszichológus szerint egyáltalán nem szerencsés patakokban folyó izzadságcseppekkel flangálni az irodában. „Az izzadság soha nem tanácsos egy munkahelyen. Sunyinak néznek” – állapította meg Colin Gill.

Bár a legtöbb irodában már légkondicionált helyiségekben dolgozhatunk, azért a jelentős többség még mindig ki van téve a hőségnek. Így persze nem egyszerű feladat nem izzadni, főleg akkor, ha a felettesünk figyelmeztet a ruházati előírásokra, melyben benne foglaltatik az is, hogy szoknyához bizony kötelező harisnyát húzni, és kifejtik, hogy a kilátszódó melltartó-pánt sem szerencsés választás.

1218480

Egy a brit külügyminisztériumban dolgozó 32 éves nő szerint egy nem hivatalos öltözködési szabály van érvényben a hivatalukban. „Hétfőtől csütörtökig elméletileg senki sem lehet hétköznapi ruhában, de ha nincsenek külső találkozóid vagy megbeszéléseid a kormányzati szervekkel, akkor is – elméletileg – felbukkannak a papucsok. Láttam pár embert rövidnadrágban a héten” – mesélte a kollégáit kinevető asszony, aki feltételezhetően a lazább öltözékük miatt immár kevésbé tiszteli kollégáit.

Önök szerint mi a helyes? A bankárok is rohangáljanak rövidnadrágban, a postás kisasszonyok öltsenek forrónadrágot vagy miniszoknyát? Vagy mindenki viseljen beosztásának megfelelő viseletet, még akkor is, ha éppen egy háromrészes öltönyről van szó, és könnyen megeshet, hogy viselője beájul egy kapualjba, miközben egyik tárgyalásról rohan a másikra? Írják meg véleményüket kommentjeikben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.17 08:33:54zsoldi

  sutba a konvenciókkal, mindenki járjon amiben akar kivéve a sünök, katonák

 • 2010.07.17 08:48:46daniferi

  Kezdésnek elég lenne az, hogy ha a nők szoknyában vannak, akkor a pasiknak ne legyen kötelező a hosszúnadrág. Vagy akkor ne picsogjanak, ha letekerem a légkondit 20 fokra :)

 • 2010.07.17 08:51:53Mistral1011

  Remélem, ezek után egyetlen brit sem csodálkozik a "brit tudósok" kifejezés meglehetősen szarkasztikus értelmezésén...
  Kicsit túlléphetnének már a "ruha teszi az embert" felfogáson. Miért nem arra figyelnek, hogy mit mond? Miért arra, hogy "miből szól?". Eszement egy népség...

 • 2010.07.17 10:26:01Ibigoo

  Reptéren dolgozom, alapesetben kötelező a hosszú nadrág, ing, nyakkendő, mellény formaruha. A hőségriadó miatt viszont a mellénytől és a nyakkendőtől megszabadulhatunk, így hát nem minden kötött öltözködési szabályokat alkalmazó munkakör gyilkos ;)

 • 2010.07.17 11:39:13Koroviev

  Annyi a probléma, hogy a briteknél már jó ideje 20-22 fok körül alakul a hőmérséklet... Szóval akkor, hogy is van ez a szélsőséges időjárás náluk?!

 • 2010.07.17 15:43:33tildy:)

  azért volt itt Londonban 30 fok, vagy 3 hétig , júniusban. Nekem a munkatársaim itt biza felvették a térdig érő nadrágot, igaz , mi fejlesztők vagyunk, nem banki magamutogatók.

 • 2010.07.17 17:52:13Spikey13

  sunyinak nézik??

 • 2010.07.18 12:01:48Sеntа'

  1. Most hirtelen egyetlen olyan általam ismert cég sem jut eszembe, ahol 3részes öltöny a dress code, de nincs (múkodó) klíma.

  2. Épp a minap hallottam a rádióban, hogy a minisztériumokban, állami intézményekben kánikula idejére engedélyezték a zakó/nyakkendő elhagyását, nőknek pedig a harisnyáét, zárt cipőét. Ugyanerre biztatták a multikat is.

  Tehát a fenti gondok elméletileg már nem kellene, hogy gondok legyenek.

 • 2010.07.18 13:40:08Csípőből Derivált Ejakuláció

  Fel nem foghatom, hogyan lehetnek a férfiak ennyire marhák, hogy így ragaszkodnak egy rossz divathoz. Ahelyett, hogy küzdenének a szabadságukért, foggal-körömmel kapaszkodnak a kötelező zakóba, nyakkendőbe. Már régen elengedhették volna ezt a büntit, amit kiróttak magukra, és megállapodhattak volna abban, hogy az eleganciához elég egy jó szabású ing, meg nadrág. De neeeem, ezek mazochisták. :) Mi a fene baj van a fejükben???

 • 2010.07.18 14:14:10maim

  Most láttam egy vasutashölgyet a 37 fokban sötétkék nadrág,sötétkék mellény fekete zárt
  cipő összeállításban,ami valszínűleg kötelező.
  Én majdnem behaltam pántos ruhában,ő meg vidáman csevegett.Nem tudom hogy bírta.

 • 2010.07.18 14:26:26Vattamás

  @maim: én két éve Athénban jártam.
  A haverok rövidgatya, trikó, papucs. Majd meghaltak a melegtől. Én meg zárt cipő, hosszú nadrág és hosszú ujjú ing. Kicsit ciki volt, mert mindenki hülyének nézett, de legalább nem szakadt rólam a víz :)
  A ruha ugyanis "szigetel". Nemcsak a hidegben, hanem a melegben is (36+ fok).

 • 2010.07.18 14:44:41Vattamás

  (36+ fok) => 36 fok felett.
  Csak akkor van értelme ennek a trükknek, ha a külső hőmérséklet magasabb, mint a testhőmérséklet.

 • 2010.07.19 15:48:16GGG77

  Meg is őrülnék, ha öltönyös melóm lenne. Szerencsére nyomhatom bermudában, papucsban.

 • 2010.07.19 16:05:26wannabe a wannabe

  izzadas = sunyisag? uhhah kisse meredek, linkeljetek man be valami tanulmanyt errol lecci.

  az oltonyos munkahelyek 99%-ban legkondicionalt helyek.... ott nem nehez harisnyaban es zart cipoben lenni.

  egyebkent ki az a Colin Gill? a gugli nem ismeri, hacsak nem a pintorrol beszelunk de gondolom nem...

 • 2010.07.19 16:39:34=Daniken=

  múlt héten, szerdán jutottam el oda, hogy zakót csak viszem magammal, inget kigombol a gallér alatt kettővel és ha hazaértem, úgy dobok le magamról mindent, mintha 3 felajzott vadmacska szaggatná le rólam a ruhát és irány a zuhany. egyébként a rövid ujjú ing tényleg röhej, pláne nyakkendővel...ha ehhez még egy rövidgatyát is vízionálok, kitör belőlem a röhögés.:-)

  viszont az tényleg embertelen, ahogy szauna képződik az inged alatt (naná 37 fokban, tűző napon), aki még ilyenkor is nyakkendőben jár, az ne csodálkozzon, ha hőgutát kap...

  mondjuk 3 részest hordjanak a bankárok...ami akkor kibírható, ha otthon klímás lakásból klímás kocsiba, onnan meg klímás irodába mész. éljebn a természetes világ.

 • 2010.07.19 17:00:42Pályaelhagyó autóversenyző

  hol eloiras a 3 reszes oltony? (marmint az, h mind3 reszt egyszerre viseld)

  egyebkent mit akartok megdogleni 33 fokban, tolunk delre is elnek emberek. hogy mit csinalnak a melegben? izzadnak. ennyi. en pl 40 fokban is inkabb veszek atletat, es abba izzadok (szukseg eseten csere), minthogy az ingeimet csurgassam ossze. augusztusban, milanoban 38-40 fokban jo magas paratartalomnal nem azon fogsz agyalni, hogy hany reteg van rajtad, hanem hogy a felso vilagos legyen. meg talan ki kellene dobalni a 20ezer forintos muszalas 'oltonyt'... es kicserelni egy nyari oltonyre

 • 2010.07.19 18:47:38Cory76

  3 részes öltöny? A mellény hol előírás? Sehol.

  Meg lehet szokni.

 • 2010.07.19 21:01:05Brother Love

  Pont leszarom, hogy mi "illik", ebben a kánikulában (vagy hasonlóban) a bíróságra is vékony farmer, póló, max. rövid ujjú ing (de az is valami laza fazon) játszik.
  Vajon ki volt az az ökör, aki kitalálta, hogy egy hónaljban-háton izzadságfoltos ing elegáns? Inkább csak undorító, száradás után meg büdös is.
  Monjuk az én véleményem aligha mérvadó, mert gyűlölöm az öltönyt - épp elég öltönyös majomkodó ügyvédet és egyéb söpredéket láttam ahhoz, hogy ne érdekeljen, egy tárgyaláson pedig arra figyelek, mit mond az ellenfél, mert a válaszomban nem a ruháját köll kicikizni.
  Egyébként a magamfajta karcsú derekú, lapos hasú, széles vállú, izmos vállú-karú (és már-már zavarba ejtően szerény) kurvajópasi meg egyszerűen jól mutat a 2150 Ft-os Tesco farmer - 1300 Ft-os C§A pólóban is, a pacalderekú, négyhónaposterhes, csapott vállú, lapospicsájú, pálcalábú szarok meg szarok a méretre készült öltönyükben is. (Hogy a ritkult hajukat szánalmas frizurákba rendező, kiszőrösödött fülű-nyakú, büdösszájú DE ÖLTÖNYÖS humanoidokról már ne is szóljak.)
  A tiszteletet, figyelmet meg nem zakóval, nyakkendővel kell megadni. Remélem, mielőbb eljön az idő, hogy senki sem erőlteti ezt az elavult, kényelmetlen, legkevésbé praktikus, öltöny-baromságot.

 • 2010.07.20 09:22:13domini cane

  egy csomó munkahelyen meg van határozva , hogy mit lehet viselni , le van szarva az egyéni elképzelés

  Ha tiltott a rövidgatyó , akkor tiltott , oszt jónapot.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta