OFFLINE

A lasagne szendvicstől egy olasz kitérne a hitéből

2010. július 15., csütörtök 08:51

Ha egy kreatívabb magyar pékségben valami oregánós-paradicsomos szósszal megkent péksüteményt látok, mindig valami rossz érzés fog el. Ha ki is van rá írva a termék megnevezése, mármint hogy “pizzás csiga”, akkor meg azonnal azt kívánom, hogy csak nehogy egy olasz egyszer meglássa, hogy mi magyarok mit művelünk az ételeikkel, mert akkor biztos azonnal atomháborút indítanak ellenünk.

De a brit Tesco lasagne szendvicsének híre megnyugtatott: ebből egyértelmű, hogy távolról sem mi vagyunk a taljánok legádázabb ellensége (még azzal együtt sem, hogy azt hisszük, hogy Milánóban paradicsomszószos tésztával eszik a rántott húst, és ezt úgy hívják, hogy milánói sertésborda). Vajon lehet az olasz konyhát annál durvábban nyilvánosan megalázni, mint hogy a Tesco kétszeres “Italian” felirattal kenyérbe passzírozott hideg lasagnét árul szendvicsként, és mindezt még büszkén hirdeti is fényképpel ellátva? Még a mi magyar szerkesztőségünkig is eljutott ennek a roppant örvendetes eseménynek a sajtóközleménye és fotói.

Kevés előnye van annak, ha az ember egy olyan világszinten - valljuk be - meglehetősen ismeretlen és jelentéktelen országban lakik, mint Magyarország, de annyi jó például van benne, hogy külföldön nem próbálják meg nálunk jobban tudni, hogy milyen a magyar kaja.

Gondoljon bele, hogy érezné magát, ha külföldön menő magyar kajaként elterjedne a pörkölt, de paprika és hagyma helyett mondjuk ketchuppal ízesítenének ez alatt a címszó alatt néhány darab szétfőtt csirkehúsdarabot? Ha magyar pálinka címén ihatatlan, filléres eper- meg barackízű töményeket adnának a külföldi közértekben, amit csakis tinédzserek vásárolnának életük első berúgási kísérletéhez? Vagy ha a mi nemzeti konyhánkat egy olajban tocsogó, szétégett lángos képviselné a világban, amihez persze még tejfölt se lehet kérni, de mondjuk hasábkrumplit azért adnak mellé?

Nagyjából ezt érezhetik az olaszok a világ legtöbb pontján, hiszen melyik nagyvárosból hiányozna az “olasz” “kézműves” fagyi, az olcsó pizzázó (lehetőleg török tulajdonossal), a Bella Italia nevű étterem helyesírási hibáktól hemzsegő étlappal és így tovább. Ha önnek is vannak borzalmas nemolasz tapasztalatai álolasz kajákkal kapcsolatban, itt a ragyogó alkalom, hogy megossza őket. Szokott egyáltalán Magyarországon olasz ételeket fogyasztani? Ha igen, hol?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.15 09:35:17Szilvamama

  A barátnőm férje megbotránkozással nézte egyszer kis hazánk egy "neves" pizzázójában, hogy a pincér kechupot hozott a pizzához, és volt, aki még meg is szentségtelenítette vele a pizzáját. Sajnálatos módon a mi általunk ismert olasz, kínai stb. ételeknek köze sincs az eredetihez :(

 • 2010.07.15 10:16:58fókaorr

  Dallasban 2 éve voltam egy magyar étteremben, amit amerikai lengyelek üzemeltetnek. A pálinkát whiskyspohárban szolgálták fel, a paprikáscsirke keserű és fekete volt az odaégett pirospaprikától és lemállott a csontról, annyira szét volt főzve, köret/kenyér helyett lángossal tálalták. Szerintem aki ott megfordult egyszer, soha többet nem akar magyar kaját enni:)

 • 2010.07.15 10:25:32Fannii

  Németországban azért ettem valami húsdarabos izét barna szószban, amit udvariasságból megdícsértem, aztán néztek is rám, hogy na ugye milyen jó volt ez a magyar gulyás? Na ott nehezen lepleztem az érzelmeim, hogy mivaan? Ez gulyás?
  A környező országok érdekesen csinálják a gulyást, pörköltet stb-t. Egyszer töltött káposztát is volt "szerencsém" de az sem hasonlított sem külsőleg sem belsőleg.
  Nnna szóval nyugi, a magyar kajákat is érdekesen sütik-főzik külföldön.
  Kommerszesíteni kell, különben nem veszi a nép. A magyar kaja csak nekünk fincsi úgy igazi módon elkészítve. Ahhoz, hogy elfogadd sok kell. Élmények, emlékek, stb. Nekem pl nem jön be az igazi olasz pizza.

 • 2010.07.15 10:27:23cukorfajankó

  Azért ne hagyjuk ki a sorból a zöldborsós és "magyaros pizzát" , de láttam már itthoni étlapon főtt szárazbabosat is.

 • 2010.07.15 10:34:01turboman

  Norvégiában sikerült beleszaladnom egy gulyásba (Gulash), már a kép is borzalmas volt róla, de hajtott a kíváncsiság, ezért megrendeltem. Pulykahúskockák, kockázott répa, petrezselyem, krumpli, vöröshagyma, írdatlan mennyiségű fokhagyma, nyomelemekben bors és valami színtelen, ízetlen paprikaőrlemény (itthon ezt csak téglapornak neveznénk). Állagra félúton a leves és a pörkölt között, a leve besűrítve keményítővel, és mindezt főtt rizzsel tálalták.
  Az egésznek valami hasonló kinézete/íze volt, mint amikor itthon valamelyik gagyi, álkínai kifőzdében a fokhagymás csirkét pulykahússal csinálnák.
  Helyileg nem tudom a nevét, de az Oslóból Beitöstolenbe tartó busz itt állt meg pihenőre, illetve felszerelni a hóláncokat. Valahol Lillehammer környékén. Amikor kérdeztem a pincért a végén, hogy mégis mi volt ez, lehengerlő mosollyal közölte, hogy kuriózum, eredeti magyar gulyás... Mutattam neki az útlevelem, hogy magyar vagyok, és ennek a tápanyagforrásnak (ételnek nehezemre esne nevezni) semmi köze a gulyáshoz, de még a paprikáshoz sem, amivel a külföldiek folyton egybemossák, akkor a világ legtermészetesebb hangján közölte, hogy akkor ez bolgár gulyás, mert bolgár a szakács. :)

 • 2010.07.15 10:38:25napsziget

  oho epp holnapra terveztem h beugrok a tescoba, akkor majd figyelek, hatha eloben is lathatom:D mellesleg a pizzak tenyleg brutalak. meg par honapja otthon, Mo-n akartunk rendelni es total ledobbentettek. volt ott csirkemajas, babos, vorosboros marhaporkoltes pizza sooot a kedvencem a gyros pizza(?) egeszen elborzaszto izuek es allaguak lehetnek, mi nem probaltuk ki inkabb egyiket sem.

 • 2010.07.15 10:44:31igazmondo

  Ehelyütt jegyezném meg, hogy az olaszországban kapható pizza lehet hogy autentikus, viszont úgy ahogy van, szar. Az én magyar ízlésvilágomnak legalábbis. A tészta túlontúl vékony (ne legyn nagyon vastag, de legyen mit harapni) és ugye alig van rajta feltét. Márpedig magyar ember a mennyiségre gyúr inkább, akár a minőség rovására (lásd még reggeliző magyarokat a szállodákban, vagy bármely svédasztal közelében).
  Szóval ettem én már pizzát olaszországban, németeknél, cseheknél, szlovákoknál de még boszniában is. A legjobban akkor is az ízlik, amit idehaza rendelni szoktam. Fokhagymás tejfölös alap (az olasz már itt fegyvert fog), csirkehús, bacon, csemegeuborka, füstöltsajt, sajt. Nem olasz, de istencsászárkirály.

 • 2010.07.15 10:54:33p)ec

  Páran itt írták, hogy goulasch néven is mást kapni a németeknél; vmi pörköltszerűen felaprított húst Braunersoße vagy Jägersoße nevű szószra hasonlító lében, néha ez utóbbinak más nevet is adnak és jó ugyan de általában tök ugyanolyan mind. :)

  Viszont Goulaschsuppét is lehet kapni amúgy náluk, ami természetesen csak távoli rokona a mi gulyásunknak, de szerintem elég jóféle cucc.

 • 2010.07.15 10:59:04Hümüzhümümüz

  Pozsonyban van magyar étterem és az a neve, hogy Peruggia (kis olasz városka)... :D Különben autentikus, mert fokhagyma és paprika lóg mindenhol és szekérkerékből van a világítás. :P De a név úgy nem illik a képbe. :)

  Különben az olaszok nem hinném, hogy nagyon foglalkoznának ilyenekkel. A híres, elterjedt dolgokat előbb-utóbb kiforgatják, megváltoztatják, átformálják, ez a siker jele.

 • 2010.07.15 11:01:14knox

  Nemetorszägban van gulyäs Gulasch neven. Senki se gondolja, bärmi köze is van az eredetihez. Eppen ezert ha nem azt värja az ember, nem csalodik. Ettem mär egesz izletesnek mondhato Gulasch-t idekint.

  A konyhäk pedig azt keszitik, amire kereslet van. Csak nekünk hangzik brutälisan a Nutelläs, meg az Apfelmuß-os längos, a garmänok faljäk ket pofära.

  Es ha a magyar a magyaros pizzät szereti vastag tesztäval, van az is. Egyszerüen a külföldi konyha kenytelen alkalmazkodni a lokälis igenyekhez. Tönkre is menne az összes kinai büfe ha azt adnäk mint Kinäban...

  En nem szeretem, de ha valaki ketchup-ot akar a pizzäjära öntözze meg vele. (Zsiros kenyeret is lehet enni soval es hagymäval, de cukorral es lekvärral is.) Ahogy jolesik:)

 • 2010.07.15 11:09:40pont, pont, vesszőcske...

  2010.07.15 10:44:31igazmondo

  Amit Te eszel, az NEM IS PIZZA!!!
  ("Fokhagymás tejfölös alap (az olasz már itt fegyvert fog), csirkehús, bacon, csemegeuborka, füstöltsajt, sajt. Nem olasz, de istencsászárkirály.")

  Ennek a neve: KENYÉRLÁNGOS!!! (vidéki/paraszt nevén: Töki Pompos!) Az eredetit kemencében sütik! És nagyon finom!!! Meg hát nem is kalóriaszegény! De a fenébe is a pizzával! ez akkor is finomabb! Ebben egyetértek veled!

 • 2010.07.15 11:11:32mickeyknox

  én ettem egy skóciai étteremben "gulyást", ami egy teljesen elb.szott pörkölt (stew) volt, sült hasábburgonyára halmozva, uborka és paprikakarikákkal körülvéve. állítólag az egyik legkedveltebb fogás volt az étteremben. csudajó volt... :)

 • 2010.07.15 11:16:05mickeyknox

  egyébként meg felesleges ezen felháborodni, mert egy adott kaját is 100féleképpen készítenek el még a "szülőhazájában" is (elég, ha magyar vonatkozásban a pörköltről vagy a halászléről beszélek). az hogy melyik nép hogy adoptálja az adott ételt, a saját dolga.
  nemtudom, hányan szeretik a gyrost nálunk, és hányan szeretnék, ha nálunk is csak birkahúsból készülne... pizza dettó.

 • 2010.07.15 11:42:05antiszociális exlúzer

  Szilvamama

  Ez nem feltétlenül tudatlanság, sőt, gyakran maguk a "megfelelő" származású vendéglátósok változtatnak az eredeti recepten a célközönség ízlése kedvéért. Például másfajta húsból készítik az ételt, más öntetet adnak hozzá etc.
  Németországban gyakran ettem török ételeket. Törökök készítették - szándékoltan nem 100%-ban hűen az eredeti recepthez.

 • 2010.07.15 11:42:26Viktus

  Életem legszarabb pizzáit Olaszországban ettem ...

 • 2010.07.15 11:46:20AgentO

  Ha kínai konyhát egy az egyben átvennék az itteni kínaiak, nem tudnának eladni gyakorlatilag sok mindent, pedig az igazi kínai konyha is igen király, persze előtte viszolyogva koplaltam három napot, aztán hozzászoktam.

 • 2010.07.15 12:03:39ZF2

  Már előttem leírták, a németek Gulasch-ként egy elszúrt pörköltöt adnak, de életem egyik legrosszabb éttermi éltele a Zigeunerschnitzel volt, amihez a bécsiszeletet valami hihetetlenül ízetlen lecsószósszal öntötték le. De azért nem kell félteni az olaszokat sem. A déliek vagy a rómaiak képesek a legjobb Milánói pizzát is lefikázni lokalpatriótizmusból, majd elénk tolni egy papírvékony szétégetett pizzát, mint az "igazit".

 • 2010.07.15 12:05:11ZF2

  ÉN golaschsuppét csak az osztrákoknál kaptam, németországban még nem találkoztam vele...

 • 2010.07.15 12:09:19Ianas

  Nem értem, mit kell nyafogni. Ha nem ízlik, nem eszed. Az olasz meg menjen haza magyar pacsirtanyelvből készült pástétomot enni. (És akadjon a torkán.)

 • 2010.07.15 12:13:13EMU

  Nem tök mindegy, hogy miként kefélik el külföldön a magyar ételeket, mondjuk a gulyást, amikor itthon sem lehet normális minőségben kapni az éttermekben, vendéglőkben? Zöldséges, olajon fonnyasztott hagymáról indított fosdombra veri magát a magyar, és kikéri magának, ha külföldön esetleg hasonlóan szar minőségben, az eredeti recepttel ugyanúgy köszönő viszonyban sem lévő szemetet kap, mint itthon a legtöbb helyen. Ne verjük már ennyire a mellünket, amikor mi magunk sem vagyunk tisztában rengeteg tradicionálisnak mondott ételünk lényegével, csak gőgösen pocskondiázzuk a külföldi próbálkozásokat a semmire.

 • 2010.07.15 12:16:46PrincessConsuela

  olaszban de szar volt a pizza...

 • 2010.07.15 12:21:10Szilvamama

  exlúzer, ebben igazad van, a közönség ízlése formálja a kínálatot :)

 • 2010.07.15 12:25:22dokngp

  Palermo mellett ettem életem legjobb pizzáját. Egyébként a dél-olaszok szerint, amit északon készítenek az úgy ahogy van gáz...
  De láttam sültkrumplis!!! pizzát is, melyet a gyerekeknek rendeltek. Durva volt.

 • 2010.07.15 12:33:20p)ec

  Szerintem tök fölösleges ezen háborogni. Kínai kaja néven sem konkrét kínai kaját kapsz, hanem olyat, amire a kínai konyha hatott. Szerintem ugyanezeket a fogásokat Kínában simán eladnád, mint magyar konyha, még csodálkoznának is, hogy mi milyen furákat eszünk.

 • 2010.07.15 12:35:46Ianas

  Nutellás pizza (y)

 • 2010.07.15 12:37:40Rendeket!

  Még csak változtatni sem kell a recepten, elég, ha nem megfelelő (helyi) az alapanyag. Főztetek már Hollandiában gulyáslevest? Akkor is holland íze van, ha grammra ugyanazt csinálod. Más a hegyma, paprika, stb. Azóta, ha tehetem, nem veszek külföldi zöldséget. Viszont a "milánói makaróniban" van nálunk darálthús, sonka, gomba is. A lasagne-s szendvics (sandwich ? pfff) meg biztos nem rosszabb, mint bármely előrecsomagolt.

 • 2010.07.15 13:05:44CSÉ

  GYB, neked aztán vannak komplexusaid.

 • 2010.07.15 13:08:54Aryanne

  Én viszont egyszer olyan jó töltött káposztát ettem egy connecticuti lengyel étteremben, hogy majd' elsírtam magam, olyan honvágyam lett. Csak pirospaprika nem volt benne, egyébként minden ugyanolyan volt, és még nem is volt ráírva, hogy magyar... :)

 • 2010.07.15 13:12:48ddevil

  Mókás, hogy itt mindenki a gulyással példálózik, mikor azt még országon belül is teljesen másként csinálják az alföldi, a dunántúli részeken stb.
  Első családi "konfliktus", hogy nálunk nem ilyen a gulyás, anyám, apám, nagyanyám stb. nem így csinálja. Vagy nincs így?
  Nem mellesleg a gulyás egytálétel, inkább pörköltszerű, a gulyásleves meg ugye leves.

 • 2010.07.15 13:34:29kakaósbögre

  egyszer sikerült 72 órát ülnöm Olaszországban,garázdaság miatt.Nos,azóta semmiféle olasz paradicsomos tészta nem megy le a torkomon.
  A kínai kaja viszont bármilyen mennyiségben jöhet.igaz,náluk még nem ültem...

 • 2010.07.15 14:15:16beebeebee

  több gatyi hülyeséget is olvastam:
  1. Az eredeti olasz pzza, amit Olaszországban készítenek igenis nagyon finom, és ezt úgy mondom, hogy én nem szeretem. Az a lényeg, hogy nem a túristáknak szánt szar helyekre menni, hanem olyan helyre ahol az olaszok is sorbanállnak. Nekem tavaly sikerült és iszonyú finom volt.
  2. Az olaszok is gombócban adják a fagyit.
  3. Az olasz kaja Olaszországban magyar gyomorral-izlelőbimbókkal is finom, ha nem akkor VELED van baj.
  4. Magyar kaja külföldön: csak bártaknak és-vagy hülyéknek. Én pár rossz tapasztalat után, messziről kerülöm a Budapest nevű éttermeket bárhol járok is.

 • 2010.07.15 14:21:21demagofób

  Felesleges ilyen dolgokon vitatkozni, amíg átlag magyar nem tudja mi a különbség a pörkölt és a paprikás között (elárulom nem a tejföl).

  Ha egy magyarnak választania kellene a legjobb minőségű és a legnagyobb mennyiségű tányér között akkor az utóbbit választaná...

 • 2010.07.15 14:44:04v€rocs

  szerintem érdemes különbséget tenni. a magyarok tudják, milyen a magyar kaja, de azt csak otthon, nagymamáknál lehet enni, vendéglőben nem. de mivel vendéglőben sose kérünk ilyen kajákat, nem tudjuk, h ott szarul csinálják. ergo valamiért elvárjuk a gülföldiektől, h olyan legyen, mint a mi nagymamánké. mert hülyék vagyunk :D

 • 2010.07.15 14:45:38Shrekova

  nekem az olasz kollégáim semmi pénzért nem ennének itt tésztát vagy pizzát- nem olyan mint otthon ezenkívül mindig kifejtik hogy azt ők jobban megcsinálják, illetve ha az ember külföldre megy nem feltétlenül hazait akar enni. Az olasz pizza nekem is csalódás volt amúgy mert olyan 'natúr' izű... de ez csak az én ízlésem miatt van. Bezzeg spanyol/mexikói kaja mindent visz :)

 • 2010.07.15 14:47:25civetta

  igazmondo
  oké, hogy ezt szereted, de ne nevezd pizzának légy szíves

 • 2010.07.15 14:52:31gyb

  "2010.07.15 13:05:44CSÉ
  GYB, neked aztán vannak komplexusaid."

  Még szerencse, hogy megtalálom a fórumot, ahol kibeszélhetem őket magamból :-)

 • 2010.07.15 14:54:37szovirag

  @Rendeket! Egyetertek. Mi kulfoldon elunk es a fiam gyakran szokta mondani, anya fozzel valami magyarosat. Aztan elmondja a helyi illetosegu paromnak, hogy ez miert nem olyan, mint OTThon (Magyarorszagon). De a magyarosan keszult magyar kajakba egy atlag kulfoldi belehal. Egyreszt mert az nincs kiporciozva, masreszt meg nem birja a palinkat v. unicumot, amivel szet lehet csapatni pl. egy jo velos, csulkos pacalporkoltet!

 • 2010.07.15 14:55:05chris-miller

  @ beebeebee:
  Az észak-olasz pizza papírvékony tésztájú és el van égetve, ahogy azt már többen leírták, szerintem se finom.

  Az olaszok nem gombócban adják a fagyit, hanem egy tortalapát szerű eszközzel "odakanyarítják" a tölcsérre.

  Egyébként életem legjobb olasz pizzáját tavaly nyáron ettem Münchenben, egy echte délolasz öregember éttermében, a főpályaudvarral szemben. :)

 • 2010.07.15 15:28:20Spikey13

  2010.07.15 12:13:13EMU
  annyira igaz :'D

 • 2010.07.15 15:42:58FPéter

  Egy pár megjegyzés az "olasz konyháról". Először is van vele egy elég súlyos gond: nem létezik. Van nápolyi, szicíliai, puglai, toszkán, venetói, lombard, ligúr, stb. stb. konyha. Néhány alap dologban megegyeznek, kb. annyiban amennyit az átlag magyar "olasz konyhának" tart: sok tészta meg sok paradicsomszósz. Ezen kívül, hogy mindig nagyon ügyelnek az alapanyagok minőségére. De a különbség a régiók között hatalmas. Hogy lehet olyat mondani, hogy "az olasz pizza szar", azután hogy _egyszer_ ettél rossz pizzát Olaszországban? Mégis milyen pizzát? Kínaiak csinálták-e? (Nagyon sok kínai pizzéria van itt is.) Az olaszok pizzája vékony és nincs rajta feltét? Menj el Nápolyba, barátom, és ülj be abba a viharvert kis pizzázóba a mellékutcában! Túl vastag a tészta? Próbálj ki egy római vagy ligúr pizzát! A milánói sertésbordán viszont tényleg jót röhögnek az itteniek. Viszont a bolognai spagetti tényleg úgy létezik, ahogy mi ismerjük!

 • 2010.07.15 15:48:04Baatkaa

  Olaszorszagban kell olasz kajat enni. A magyar pizza nem pizza, mintahogy a mindenfele nemzetisegu gulyas sem gulyas. Tavasszal voltunk Liguriaban es olyan, de olyan jokat ettunk...! Hmmmm!
  En meg a legjobb pizzat Szicillian ettem, Taormina alatt, a tengerparton egy kempingben, a legrosszabbat pedig Irorszagban kostoltam egy "spanyol" etteremben (valami szornyu hagymakrem volt rajta). :D A legfurabbat pedig egy indiaiak altal uzemeltetett imbiszbol hoztuk, a sonkas-gombas pizzara currypor volt szorva. :DDDDD

 • 2010.07.15 16:09:05Baatkaa

  Szicillia = Szicilia

 • 2010.07.15 18:32:16A.kuncsaft

  azért néha ezek az kersztezések egész jól sikerülnek. a magyaros pizza legalábbis a kedvencem. :P
  bár csak a nagyon vékony tésztásat szeretem, nálunk sajna általában valami vastag gumiszerű izére sikerül rátenni a feltétet. :(

 • 2010.07.15 19:24:56Zsúúúú04

  Az az igazi, ami úgy készül, hogy otthon a mami felkötni a kötényt és megcsinálja az alapanyagokból.....legyen ez Olaszországban a pizza, vagy nálunk a pörkölt. :)

 • 2010.07.15 19:25:59Zsúúúú04

  Egyébként, aminek a legkevesebb köze van pl. a pizzához, az a gyorsfagyasztott változata. Ha egymás mellé raknánk, amit én sütök, meg a boltból kiveszek a hűtőből......hááátt..... :D ég és föld

 • 2010.07.15 20:56:38Rékuc

  gyb egyszer utazzon el külföldre, a posztban leírt magyarétel-hamisítványok mind léteznek. A kedvencem a lazcos-ikrás-lilahagymás, vagy a teljszínhabos-lekváros lángos. Fesztiválkaja mindkettő.

 • 2010.07.15 23:39:41Jurij Rochlitz

  az igazi szkíta-pizza recept:

  óriáslángos megkenve kecsáppal majonézzel lekvárral
  rajta
  kolbász, szalámi, paprika, spenót, tükörtojás, sültkrumpli, főttkrumpli, cékla, szalonna, lilahagyma, bacon, bab, virsli

 • 2010.07.16 09:32:05gyb

  jajistenem, Rékuc, sikerült beletrafálni, sajna még soha nem voltam külföldön és még nem is láttam külföldön magyar kaját :-(

  [link]

 • 2010.07.16 10:15:05nyünyőke

  "Szokott egyáltalán Magyarországon olasz ételeket fogyasztani? Ha igen, hol?"

  Csak mert erre még senki nem válaszolt: igen, szoktam, Cézár étterem, Kecskemét.
  Konkrétan pizzát még nem ettem, sőt, eddig csak tésztát ettem, mert az valami annyira istenien finom, hogy nem bírom rávenni magam, hogy mást egyek:D Barátok ettek mást is, más is nagyon finom. És hatalmasak az adagok.

  Más, amiről még nagyon jókat hallottam: Vapiano. Nem voltam még, de a közeljövőben mindenképp:)

 • 2010.07.18 10:26:49bes3

  tenger gyümölcsei "Langos" rákokkal ?
  uburkával dúsított "gulyas?"

  mindkettôvel a svédek zúznak.

  a ketchupos pizza nem magyar bûn, szerintem Amerikából terjedt el.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta