OFFLINE

Jézus és Brian Boitano után eljött a vágyak ideje a csuklókon

2010. július 10., szombat 15:42 |

A New York-i Kortárs Művészeti Múzeum legújabb kiállítása olyan divatot indíthat be, mint néhány évvel ezelőtt a Livestrong gumikarkötők, amikkel eleinte a rákból felépülő biciklistát, Lance Armstrongot, később meg szinte minden kezdeményezést támogattak az emberek. A múzeumban jelenleg a brazil Rivane Neuenschwander I wish your wish (Azt kívánom, amit te) című kiállítása látható, aminek az a lényege, hogy a látogatók tevékenyen részt vehetnek benne. A kiállításon a szívárvány színeiben pompázó kis szalagok vannak felaggatva a múzeum ingyenesen látogatható részein a falakra, mindegyik szalagon egy kívánság, amit valaki kívánt. A látogatók letéphetik a szalagokat, felköthetik a csuklójukra, és amikor a szalag természetes úton lefoszlik a karról, a hiedelem szerint teljesül a kívánság.

Rivane Neuenschwander I wish your wish kiállítása (Fotó: New York-i Kortárs Művészeti Múzeum)
Rivane Neuenschwander I wish your wish kiállítása
(Fotó: New York-i Kortárs Művészeti Múzeum)

KÍvánni bárki kívánhat, akár a múzeum honlapján keresztül is, és remélheti, hogy valaki pont az ő szalagját tépi majd le, és teszi fel karkötőnek, amit a szabályoknak megfelelően három csomóval rögzít.

Az I wish your wish című kiállítás a brazil művész egy korábbi alkotása, először 2003-ban mutatták be, de most a New York-i múzeumban az eddigieknél nagyobb teret kap, mert a művész több korábbi nagyszabású alkotását is bemutatják egy nagy, tematikus kiállítás keretében. Többek között egy 2000-es vállalkozását is megismétli, amikor a látogatók elmondták Neuenschwandernek, hogy nézett ki az első szerelmük, ő meg rendőrségi fantomrajzot készített, majd szép lassan megtöltötte a termet az elkészült képekkel. De egy új munkája is látható lesz, amiben egy termet a legmodernebb biztonságtechnikai megfigyelőrendszerekkel szerelnek fel, amiket a művész még a kiállítás előtt megpróbál kiiktatni. A kiállításon meg azoknak a kameráknak, mikrofonoknak és egyéb eszközöknek a felvételeit láthatják, hallhatják a látogatók, amelyeket nem tudott kiiktatni Neuenschwander.

Rivane Neuenschwander I wish your wish kiállítása (Fotó: New York-i Kortárs Művészeti Múzeum)
Rivane Neuenschwander I wish your wish kiállítása
(Fotó: New York-i Kortárs Művészeti Múzeum)

A New York magazin szerint potenciális divatot indító kiállítást Neuenschwander eredetileg néhány hónappal a Lance Armstrong melletti kiállást jelképező gumiszalagok előtt mutatta be először. A sárga gumiszalagok néhány éven keresztül uralták is a karkötődivatot, fej-fej mellett haladtak a gyöngyökből álló, buddhista karkötőkkel, amelyeknél nagyon fontos volt, hogy a viselőjük minél többet hordjon belőlük a karján.

A mostani szalagokra viszont jobban hasonlított a What Would Jesus Do?, vagyis Mit tenne Jézus? feliratú szalag, ami még az 1890-es években terjedt el az Egyesült Államokban, de a mai napig népszerű, és mottóként szolgál sok hívő embernek, aki a nehéz döntései előtt ezt a kérdést teszi fel magának. A South Park természetesen ezt a remek hagyományt is kicsúfolta, amikor a népszerű műkorcsolyázóra, Brian Boitanóra cserélték ki Jézust.

És persze nem hagyhatjuk ki a Magyarországon is sokáig népszerű barátság karkötőket, ami a csomózott karkötők egyik szinonímája volt, és a működési mechanizmusa nagyon hasonlított Neuenschwander karkötőiére. Egy ilyet barátunk karjára felkötözve a barát kívánhatott egyet, ami ha minden jól ment teljesesült. Az ipari verziókban a karkötők gyöngyből készülnek vagy általában cérnából és szép lassan a cérnát szétvágó, ezért az alkart irritáló műanyaglapból úgy, hogy a cérnát különféle mintákban feltekerték a lapkára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.11 00:13:10etika

  Kedves mm, érdeklődéssel olvastam a cikket, sajnálom, hogy nem szól senki hozzá.
  Addig is, amíg az olvasók idetalálnak, kijavíthatnád a nyelvhelyességi hibákat.

 • 2010.07.14 01:16:49trafikuty

  Itt kezdett el hatni a munkahelyi "védőital"?

  "Egy ilyet barátunk karjára felkötözve a barát kívánhatott egyet, ami ha minden jól ment teljesesült. Az ipari verziókban a karkötők gyöngyből készülnek vagy általában cérnából és szép lassan a cérnát szétvágó, ezért az alkart irritáló műanyaglapból úgy, hogy a cérnát különféle mintákban feltekerték a lapkára."

  Dear Velvet, azért ez elég gáz!

 • 2010.07.19 00:08:24etika

  Kedves mm! Ejnye! Egy hét alatt nem sikerült kijavítani a nyelvhelyességi hibákat?

 • 2010.07.27 17:17:04etika

  Égek a vágytól, hogy megismerjem a véleményeteket a kortárs művészetről. :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta