OFFLINE

Évi százmilliárdot remélnek a homályos hamburgeradótól

2010. június 29., kedd 13:12

Nagyjából százmilliárd forintot vár évente az egészségügy számára ötletének köszönhetően Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a hamburgeradóként elhíresült egészségügyi hozzájárulás kitalálója. Egyelőre szinte semmit sem tudni az új terhelésről, de amit igen, azt összeszedtük, ön meg döntse el, hogy szeretne-e hamburgeradót!

Csiba Gábor a legtöbb konkrétumot a Gazdasági Rádiónak nyilatkozva mondta el, ezek alapján azoknak kéne termékenként tíz forintot fizetniük, akik alkoholt, dohányárut, hamburgert, chipset, szénsavas üdítőitalt állítanak elő. A Csiba vezette egyesületnek nincs honlapja, ezért onnan nem tudtunk tájékozódni. Az egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy az egészségügyben sok támogatója van az ötletének, és hogy mindenképpen kikérik majd az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakvéleményét a pontos megfogalmazás szakaszában. "Van erre fogyasztói tudományos intézet, amelyik meg tudja állapítani, vagy meg tudja határozni, hogy melyik egészséges vagy egészségtelen" – mondta korábban Csiba az m1-nek.

A TV2 Mokka című műsorában korábban nyilatkozó dietetikus, Klima Anita nem ért egyet a kezdeményezéssel, mert elmondása szerint az egészségtelen étel nagyjából tudományos nonszensz. Az, hogy egy étel, szervezetbe jutó tápanyag, kire milyen hatással van, erősen egyénfüggő, ezért nehéz olyan termékekről beszélni, amelyek objektíven nézve károsak az egészségre. Ráadásul egy nem agyonmajonézezett, friss zöldségekkel elfogyasztott hamburger semmivel sem károsabb, mint egy bármilyen másmilyen szendvics. "A gond az akkor kezdődik, ha a hamburgerhez nincsen semmilyen zöldség, tele van majonézzel, kólát iszunk hozzá" – mondta a Mokkában a dietetikus, aki még az üdítőkkel is egészen megengedő volt, napi 1-2 deci fogyasztását abszolút elfogadhatónak tartja.

Szerinte, ha valamit szabályozni kéne, az a sófogyasztás, mert Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb táplálkozási probléma a túlzott sóbevitel. Olyannyira nagy, hogy 2010 a Stop Só, a Nemzeti Sócsökkentő Program éve. A dietetikus szerint a megoldás tehát a mértékletes fogyasztásban van, nem a tételenkénti szankcionálásban.

Az ötletet támogatja a kórházszövetség elnöke is, a hozzájárulás bevezetése mögött az a gondolat húzódik meg, hogy aki tudatosan egészségromboló életet folytat, arra több pénzt kénytelen fordítani az egészségügy, ezért a tudatosan egészségtelenül étkezők támogassák a saját ellátásukat azzal, hogy az általuk fogyasztott termékek árának egy része az egészségügyi kasszába megy. Amennyiben persze ezek a tízforintok a problémásnak tekintett termékek árában jelennek meg kizárólag, és nem mondjuk egy cég teljes termékpalettájának előállítási árában elosztva úgy, hogy a fogyasztó ne érzékeljen árnövekedést.

Hamm! Burger
Hamm! Burger

Mivel a tervezetről egyelőre meglehetősen keveset tudni, ezért például kérdéses, hogy a limonádé cukros üdítőnek számít-e, amiért a nyári időszakban a teraszokon kapható, szódával készült limonádék drágulására kell-e majd számítani. Ahogy az sem világos, hogy pontosan milyen szendvics számít hamburgernek. A javaslatot mindenesetre még idén el szeretnék fogadtatni.

Legyen hamburgeradó?

 • 1145
  Legyen
 • 1116
  Ne legyen
 • 705
  Szalonnaadó legyen
 • 115
  Nem tudom

A hozzájárulást korábban Romániában is be akarták vezetni, de végül a dolgot elnapolták, itthon sokáig úgy emlegették az ötletet, hogy román mintára Magyarországon is be kellene vezetni a hamburbergadó intézményét. Ha idén elfogadják a hazai tervezetet, akkor Magyarország lehet Európában az első, ahol bevezetik az Egészségügyi Világszervezet által már 2003-ban felvetett ötletet - írja a Portfolio.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.29 17:32:05ju offa

  ami itt folyik az borzasztó kevés.

 • 2010.06.29 17:37:09Rich.mond

  Támogatom.
  Csak menjen normális helyre a pénz, mondjuk csökkentsék belőle a járulékaimat.
  Vazze, az a 10 ft/hamburger mekkora felháborodást okozott :))
  Tőlem több tízezer forintot nyúl az állam, nagyon helyesnek tartanám, hogy a fogyasztást adóztassák a jövedelem helyett (ellenőrizhetőbb, és nem az szívna, aki rendesen fizeti).

  Hogy ettől mennyivel lennének egészségesebbek az emberek? Semennyivel. Mondjuk hogy ebbúl nem jönne be 100milliárd, az hótziher.

 • 2010.06.29 17:39:35énis

  2010.06.29 16:54:32Bambano

  nem, azon csak bevallod! :-))

 • 2010.06.29 17:42:18énis

  2010.06.29 17:07:49T-akonypunpa

  eszel te kenyeret, vagy más egyéb gabonaszármazékot? Ha igen, akkor rohadjál meg és ne merészelj beteg lenni.. ez kb. ilyen

 • 2010.06.29 17:43:20T-akonypunpa

  motorman a nevelés nem ér semmit: van bűnözés, van terhességmegszakítás, vannak balesetek, bagóznak, piálnak, zsíros kajákat esznek.
  Nem akarnak tiltani semmit most sem, nincsen szigor sem:) Csupán az a cél, hogy az fizessen be többet az állam kasszájába, aki többe kerül az államnak. Teljesen igazságos terv. Ha ezt az adózást nem vezetik be, akkor a túlsúly miatt beteggé válók ellátására ki kell találni más bevételt, ami esetleg az egészségesen élőt is súlytani fogja.
  Az ittasan balesetet okozót megbüntetik. A tüdőrákossá váló bagóst nem büntetik meg. Ne vonj párhuzamot:P

 • 2010.06.29 17:44:07Sadist

  Azért nem olyan egyszerű eldönteni valamiről, hogy egészséges-e, vagy sem.
  A vörösbor napi max 2 dl-ig (talán még a legtöbb orvos szerint is) egészséges. Ennél több már nem biztos, valószínű az ember mája bánja. Akkor most eü adóztatni kell-e a bort, vagy nem?
  Még mindig az volna a legtisztább, hogy a májzsugorosnak szépen ki kéne csengetnie a saját ellátását, ha ivott, mint a kefekötő. Úgyhogy ezek alapján én az alacsony IQ adó mellett vagyok, aki olyan hülye, hogy szétbassza az egészségét, az fizesse is a kezelést.

 • 2010.06.29 17:47:11T-akonypunpa

  énis: nem eszem kenyeret és gabonaszármazékot.
  Remélem, hogy megnyugodtál, de kis mocskosszájú IQharcos:)

 • 2010.06.29 17:48:54T-akonypunpa

  2010.06.29 17:43:20T-akonypunpa
  Javítom magam: sújtani

 • 2010.06.29 18:06:48nigel

  Szerintem meg be kéne vezetni a recska adót! Egyrészt azért, mert tömegmészárlásnak minősül, másrészt meg mekkora pazarlás, mikor fogy a magyar. Répázásonként 10 Ft méltányos árnak minősül!

 • 2010.06.29 18:10:20mazsola és tádé

  mondom, nem az egészséges/nem egészséges vita a lényeg, hanem fel kéne fogni végre, hogy az a kulcsszó: MÉRTÉKLETESSÉG! ennyi. hiszen a túlzásba vitt szalonnázás is okozhat gubancot, és ha néha elcsábulunk 1 hamburgerre, kólára stb. az még nem baj.

 • 2010.06.29 18:13:35adamsski

  nesze nekünk vizit-díj ezerszerese..

 • 2010.06.29 19:00:47paráznabillegető

  legyen csöcsadó!!!
  nagy csöcs = több adó = erősebb Magyarország!!!
  előre, tisztelt barátaim és honfitársaim, kitartóan előre!!!

 • 2010.06.29 19:23:42mpapa

  Engem nem zavar az adó, de sokkal fontosabbnak tartom, ha a boltban megveszek valami élelmiszert akkor arra rá legyen írva, mennyi kaloriát és ezen belül zsírt, szénhidrátot, és fehérjét tartalmaz.
  Ha valaki odafigyel ezekre, akkor könnyen el tudja dönteni megveszi-e az egésségtelen ételt vagy sem.
  Ma szinte egyik chips-re vagy bármilyen ételre sincs ráírva mi az energiatartalom kivéve a külföldi termékek egy részét (gondolom mert ott előírás így ha már szerepel akkor nem csomagolják külön a magyarországra szánt terméket).
  Az ember nem is gondolná, hogy pl. 100g trapista sajt 22-25g zsírt tartalmaz, vagy 2dl üditő 1 pupozott evőkanál cukrot.

 • 2010.06.29 19:31:15kakaósbögre

  érdekes.mostmár csak az a kérdésem hogy hány tagja van ennek a szövetségnek,mikor alapították,és melyik párt finanszírozza.

 • 2010.06.29 19:42:41Rák Attantam

  Már csak azt remélem, hogy a költségvetés nem gondolta komolyan, hogy be is folyik hozzájuk a százmilliárd. Esetleg nagyjából 60 ha összejön. Ennek 70-80 százaléka az "egyesület" működésére fog elmenni, hiszen ételek tízezrei várják, hogy valaki megállapítsa róluk grammra, centire, milliamperre, hogy mennyire egészségtelen. Ehhez emberek (többnyire rokonok) kellenek, azoknak fizetni kell. Havonta. Hétszámjegyűt.

  Szerintetek a másik gittegylet, az artisjusztis által mindenre rárakatott díjak hová mennek? A jogtulajdonosokhoz? Ja, kb. a 10 százaléka. Annyi sem.

  Ez csak egy bevált forma arra, hogyan csaljunk ki a zemberektől mégtöbb pénzt adó formájában, a költségvetési szervektől, kormánytól, mindentől függetlenül működő egyesületecskék segítségével.

  Ki is mondta, hogy "el lehet innen menni"? Szomorú, de egyre inkább igaza lesz...

 • 2010.06.29 20:00:31andlagókandalló

  attól eltekintve, hogy az egész egy abszurd hülyeség, bennem felmerül, hogy például a bármelyik szomszédos országban gyártott ilyen cuccra nem megy rá az adó. a boltban ugyanúgy el lehet adni.

  namost mondjatok olyan gyártót aki ne vinné át a gyártást máshová. aztán majd néznek, hogy nahát, megint kirúgtak párszáz embert, ez meg hogy lehet?

 • 2010.06.29 20:03:38Répatorta

  Kormányváltás volt. A dilettánsokat az agyatlanok váltották. Vakarták a fejüket, hogy mi a fenét lehetne még megadóztatni? Meg van, a hamburgert! Aztán megint vakarták a fejüket, hogy kitalálják, hogyan is lehetne a hamburger helyett ezt a baromságot letolni a pórnép torkán.
  Inkább vakarják tovább, hátha kilyukad és megy bele valami kívülről abba az üres fejükbe.

 • 2010.06.29 20:31:59bdaddy

  Mire kell még fizetni???
  Fizetem az adót az államnak hogy működjön.
  Fizetem a TB ha valami bajom van kapjak ellátást, igaz az is kap aki nem fizet. Fizetem az ÁFÁ-t a termékek után. Most fizessek még hogy kapjak ellátást ha "rosszat" eszem, bár már egyszer fizettem TB-t. Én fizetném semmi gond, de akkor csak az kapjon ellátást aki fizet is valamit állam bácsinak.
  Talán inkább azt kellene megnézni miért ilyen kevés ember fizet TB-t, közben meg mindenki követeli az ellátást.

 • 2010.06.29 20:47:50tomfix4

  na de kérem, életbenmaradásiadót is kikéne vetni,nem?

 • 2010.06.29 21:09:31ctrl-c

  amúgy meg a só nem is egészségtelen...

  [link]

 • 2010.06.29 21:25:47Gatto Negro

  Rendben adóztassák meg a hamburgert, meg az egészségtelen kaját. De akkor ebből a pénzből kompenzálják az egészséges ételeket...Akkor legyen olcsóbb a teljes kiőrlésű kenyér, mint a hagyományos fehér kenyér...a sovány sajt a zsírosnál, a gyümölcs és a zöldségfélék is lehetnének olcsóbbak...a teljes kiőrlésű liszt is olcsóbb lehetne a hagyományos finomlisztnél, a barnacukor a kristálycukornál...

  Tudom: álmodik a nyomor...

 • 2010.06.29 22:05:45Kangörény_

  1. A felsorolt "káros" ételek akkor károsak, ha az ember mértéktelenül azokat zabálja.
  2. Hol marad a felsorolásból a disznózsír, a langalló, a kürtős kalács, a töltött káposzta, hurka, kolbász, stb?
  3. Cukros sütemények? Szelet sütire is 10 Ft, meg az egész tortára is?
  4. Akik azzal érvelnek, hogy 10 Ft nem olyan sok, azok mit szóltak a 300 Ft-os vizitdíjhoz?
  Merthogy akkoriban az volt a szlogen, hogy NEAZEMBEREKKELFIZETTESSÉKMEG, pedig ugye az arról szólt, hogy aki kezelést vesz igénybe, az fizessen többet, ne az, aki nem veszi igénybe a szolgáltatást.
  5. Cigi, pia - mintha a jövedéki adó is ilyen célokat szolgálna, mint ez az új adó.
  6. Mi van a pálinka házi főzésével, ott ki szedi be az adót és mi alapján? Vagy a nagyüzemi pálinka az káros, de az otthon pancsolt az egészséges?

  7. A legfontosabb: az igazi rafinált csalók módszere az, hogy viszonylag alacsony összeget lopnak össze rengeteg embertől, akik nem is veszik észre a kis lopásokat. Az új adó nem más, mint rengeteg ember adóterhének növelése.

  Köszönjük az új adót!

 • 2010.06.29 22:12:55gorcsev54

  Remélem "Csiba úr" úgy gondolta ,hogy adó+ÁFA-nálunk ez úgy is bevett szokás.Én meg azokra vetnék ki adót +ÁFA aki ilyen hülyeséggel áll elő-vagy minden politikával foglalkozóra minden előterjesztés a képviselő fizetésének 15%-ka adó+25%ÁFA.Hamar befejeznék a baromságaikat.

 • 2010.06.29 22:20:54gorcsev54

  Azt még az előbb elfelejtettem:Csiba úr évi száz milliárdot vár az Eü.-be ettől az adótól-hát én már most előre kijelentem ebből egy megveszekedett árva Ft sem kerülne oda, de bezzeg máshova, ahova most is súlyos milliárdok
  kerűlnek oda még száz milliárddal több-mindenki tudja hova.

 • 2010.06.29 22:29:32queensryche

  Nagyon helyes! El se hiszem...megértem, hogy értelmes döntések szülessenek...

 • 2010.06.30 07:02:18bubutt

  [link]

  egy újabb pénznyelő és -mosoda

 • 2010.06.30 07:03:38bubutt

  egyébként meg ugyan úgy megveszem azt a hambit mint eddig mer cseszettül finom :D

  hajrá GO-GO HAMI

 • 2010.06.30 07:12:00bubutt

  de úgy látom még saját honlapja sincs ennek a fontos egyesületnek

 • 2010.06.30 07:22:16acsa77

  @Boethius: a monosudium-glutamate lehet, hogy puhításra is jó, de valójában ízfokozó. Méghozzá akkora mennyiség, hogy csillagokat látsz tőle, és ha egyszerű az aromaérzékelésed, akkor még azt is mondod, hogy "hú, de finom ez a hambi", mert a húslé ízét fokozza. Melynek amúgy elvileg nincs szüksége fokozásra - legalábbis az én háztartásomban.

  @Sadist: valóban, de ezt részben a francia borlobbi kezdte el erőltetni, másrészt nem olcsó borral tesztelték. Mondjuk képzelj el inkább 3000Ft/palackot, ahol már kisebb az esély a pancsolásra, színezésre, aromatizálásra. Sőt, ebben az árban én már ittam olyan bort, mely teljesen hőszabályozós érlelésű, mindössze egy helyi élesztőt használva egyetlen hozzátevőként.

 • 2010.06.30 07:27:21acsa77

  A hamburger egyébként akkor lenne egészséges, ha tényleg "egyszerűbb" összetételű lenne, rendes idényzöldség lenne benne, és elhagynák a zsemlét. Hülyén hangzik, de így örül az emésztés. Az amcsik csináltak is egy ilyet - valamilyen fodros salátatípust vágtak formára. Nem azt a vacak, könnyű leveleset persze, amit nálunk erőltet minden zöldséges.

 • 2010.06.30 07:30:48Nzoltan

  @Kangörény_: A vizitdíj lényege az volt, hogy ne kaszinózzon ott boldog-boldogtalan az orvosnál, csak az akinek tényleg szüksége van rá. Ezzel annó tökéletesen egyet kellett értenem. Én soha nem járok állami egészségügyi intézménybe, csak ha valamit meg kellet újítani.
  akkor aztán fél napokat kellett várni bármire, mert mindenki ott kaszinózott mint a lottózóban. Holott kábé semmi baja nem volt.

 • 2010.06.30 07:34:58Nzoltan

  Nem látom pontosan, hogy ez a rendszer igazságosan hoyg tuna működni, mert nem lehet kimondani az egyik kajáról hogy káros annak alapján hogy hol állítják elő? mert hamburgert akár otthon is összeüt az ember teljesen hátköznapi összetevőkből és még jobban is jár.

  Ugyanakkor a hamburgergyártókat nem sajnálom. Iparihulladékot árulnak kurva sok pénzért. Szar kaja bohócoknak a bohóctól.

 • 2010.06.30 07:36:29﹨uh.golb

  Kiváló gondolat! A termékek 90%-a eleve kibaszott egészségtelen, így-úgy összevissza kezelt, csilliárd szerrel turbózott, gyógyszerrel, hormonokkal telebaszott, cukorral, mesterséges ízfokozókkal bifiduszeszenzisszel, majomgecivel bindzsizett. A maradék 10% "tiszta" élelmiszer meg jóval drágább... Kiváncsi volnék, hogy számukra hol lesz a határ? Meddig egészségtelen, és honnantól nem? Csak egy újabb lehúzási lehetőséget látok ebben is, ahelyett, hogy okítanák egy kissé a népet kajálásilag + a valóban természetes, tiszta étkek árát törekednének csökkenteni. Ez utóbbi két dolog talán hozhatna eredményt, ez a hamburgeradó kutyafarkát sem fog érni, csak a még olcsóbbakból (szarabbakból) fognak választani a felturbózott ízekhez szokott emberek, hiszen alternatíva, vagy megosztott infó nem lesz. Abszolut szar megoldás.

 • 2010.06.30 08:36:24hipokrita

  Majdnem vettem a biotejet. 379 Ft/liter.
  Ekkor visszatettem, és megvettem inkább a gazdaságosat.
  Van a magyarnak pénze egészségre, ha már témánál vagyunk? (Elrugaszkodva a hamburgerektől)

 • 2010.06.30 10:08:58Sеntа'

  2010.06.29 21:25:47Gatto Negro
  2010.06.30 08:36:24hipokrita

  Jaja, ha ezt a 100milliárdot az egészséges kaják támogatására fordítanák, akkor akár OK is lehetne a hamburgeradó. Csakhogy az egészségtelen kaja nem a hamburgernél és a piánál kezdődik... nagyon nem.

  Más kérdés, hogy ha mindenki áttérne a tiszta kajákra, akkor úgy megugrana az igény, hogy a mostani biokaja mennyiség irtó kevés lenne, tehát az embereknek is át kellene gondolni valamelyest az étkezési szokásaikat... különben nem megúszható a nagyüzemi állattartás, génkezelt növénytermesztés.

  Mondjuk ezt fel nem foghatom, hogy a teljeskiőrlésű liszt és belőlük készült termékek miért jóval drágábbak, mint a finomítottak, amikkel úgy gondolom, több a meló. (És marad utána a gabonából a szimpla keményítő, ami csak üres kalória, has telik vele, de semmi tápértéke nincsen. Óriási ötlet!)

 • 2010.06.30 10:21:07acsa77

  @Senta: mert a többi összetevőt egyébként jó áron eladják.

  @hipokrita, Senta: ha csak szimplán alapanyagot vesz az ember, szigorúan nem vesz szinte semmilyen feldolgozott ételt/italt, és kompromisszumosan csak könnyen elkészíthető ételeket készít, megtanul fűszerezni (ez a kettő a legnehezebb rész, mert ízlésváltást kíván), akkor egy alsóközepes család is havonta egy kiló libamájat, vagy két kiló vadhúst ehetne - normál kiskerből. Ez persze még nem bio, de drámaian egészségesebb, mert az üres tartalom (víz, finomított cukor, liszt, margarin stb) helyett tápanyagban dús ételeket kap. Egy középjövedelmű család már félig átállhat a saját szintjén biora. Egyébként Mo.on bőven van hely biotermelésre, túltengés van termőföldből.

  Persze részletezhetném, de nekünk összejön, mert családi együttlét a rövid konyhai munka is.

 • 2010.06.30 10:53:43Boethius

  Magyar hamburger /fasírozott/ receptje: 50 dkg darált hús, Te veszed meg, látod, mit veszel /vegetáriánusoknak gomba vagy más zöldség/, 1 tojás, 1 zsemle /tejbe vagy vízbe áztatva, kifacsarva/, sült reszelt vöröshagyma, fokhagyma, só, bors. A hamburgerhez képest nem kell bele gyanús vegyszer, konzerválószer, színezék, ízfokozó, nyesedék.

 • 2010.06.30 12:22:53whehehe

  nem lenne ez hülyeség, csak pl. nem a hamburgerre kellene kivetni (amiben azért ugye van fehérje, szénhidrát, a zöldségekben vitamin, zsirok, amik szintén kellenek a szervezetnek), hanem javaolnám a keménycukrokra, a gumicukrokra, a nyalókákra, a pillecukrokra, a nápolyikra, stb.
  szerintem ezek sokkal egészségtelenebbek, mint a hamburger

 • 2010.06.30 13:11:28énis

  az impotensekre, meg lankadót!

 • 2010.06.30 13:44:41czejp

  Érdekes gondolatok. A többi adónemet ezekre a termékekre eltörlik az egyszerűség kedvéért ?
  A Kovács evtárs is már megemelte a cigaretták adóját. Micsoda ország ! Az alkoholisták, dohányosok és az autósok tartsák el a sok okoskát.

 • 2010.06.30 13:47:00czejp

  PS. Még egy gondolat. Aki a zsemlyét és a darált húst külön veszi meg, ezzel is kijátszva a törvényt azzal mi lesz ?

 • 2010.06.30 14:51:12TemplarOmega

  Esetleg egy füst alatt a kender évi 150-200mrdját is beszedhetnék.

 • 2010.06.30 15:05:55Sеntа'

  2010.06.30 10:21:07acsa77
  Igazad van, engem nem kell meggyőznöd :) De ezekre az általad említett kompromisszumos kajákra a többség azt mondja: ízetlen, PRONYÓ:))) Én megszoktam és szeretem... azt is, hogy nem kell fél napig készíteni egy ebédet. És valóban, hiába drágább a rapunzel rizs, árban az összkaja nem drágább, ha nincs mellette süti, kóla, ilyen-olyan majonézes saláta hegyek, rengeteg hús, pudding, kamuegészséges gyümölcsjoghurtok, édességek, nassolnivalók. Nálunk egy csomó termék lekerült a palettáról (illetve soha nem is volt rajta:), ami tök felesleges, csak "finom" - viszont drága és egészségtelen. Biztos, hogy nem eszünk fejenként az általad említett 2 kilónyi húsnál többet, de... ez sokak étkezési szokásához képest nagyon kevés, nem jellemző, hogy belegondolna a többség, hogy ilyenkor mi mindent fal fel a havi átlag 7-10kilóval... Nem vagyok benne biztos, hogy ez a mennyiség biogazdálkodásokban, növekedési hormonnal gyorsított tenyésztés nélkül elérhető. A jelenlegi biogazdaságok/tanyák számát tekintve sajnos tuti nem. Tehát csökkenteni kellene valamelyest a húsevést. Mindenkinek :) Ugyanez a cukor, a fehérlisztből készült termékek. A többség "takarmány ízűnek" találja a teljeskiőrlésű cuccokat... (mondjuk némelyik valóban pokoli)... szóval... nem kicsi az átállnivaló :) De megtehető... akár kisebb lépésenként is. Egyébként szerintem így sokkal könnyebb az élet. pl a bevásárlás, ami fontos, mert nemigen szeressem a boltokban türhődést... :)

 • 2010.06.30 19:10:25acsa77

  @Senta: az íztelenség, azaz tágabb értelemben ízlés kérdése a legérdekesebb az egészben. Még az ezerféle tápanyag összhatásának problémájánál is.

  1. a mai magyar általános étrend a fűszerezésem és technológiám kibővítése után íztelen, unalmas, és a meglévő alapanyagokból is gyakran kiírtja a technológia az ízt. A normál receptekre gondolok, nem az ipari készítményekre. De:

  2. nem reménytelen az átnevelődés, bárki tud alakítani ízlésén. És még dicsérni is fogják, tehát van motiváció. Pl: amióta drámaian lecsökkentettük a cukrot a sütikbe, stb., azóta drámaian jobban érzem az ízesítést. Persze nem egyik napról a másikra.

  3. ellenhatása az átnevelődésnek, hogy mazochista áldozathozatalnak tüntetik fel az egészséges életmódot, ami fiatal hölgyek tömegeinek (is) a sara, már bocsánat. Én is kitűnő (de etikátlan) üzletnek tartom néhány kenyérgyártó ehetetlen, drága teljes kenyerét. Amilyet én csinálok 10 percből, az az összes költséget beleszámítva is lényegesen olcsóbb bármi hasonló ipari cuccnál. Amelyek jók vagy jobbak (pl. kovászolni nem tudok), azok sokszor aranyáron vannak. Tény, hogy sok szörnyű recept is van. Fölöslegesen.

  4. a bioétel drágasága két fő okból származik: a nem bioban nincs benne az externália költsége; valamint mennyisége miatt lényegesen olcsóbb a logisztikája. Ezt egy rántott hús kapcsán vezették le a németek.

  5. millió étel van, mely rövid idő alatt elkészíthető, tehát akár otthon is lehet csinálni. Itt visszakanyarodunk a 2. ponthoz. Sajnos olyan ételt nem csinálnak szinte sehol, mely megfelelne nekem. Ha egy szimpla sült oldalast vagy más sült húst akarok enni, mindenütt kisütik belőle a levét. Ez a magyar ízlésnek és szakácsszakmának tökéletesen megfelel. Nekem nem.

 • 2010.06.30 19:30:39kakaósbögre

  egyébként meg kialófasz ez a csibagábor és milyen alapon mer kihúzni az ország lakóinak zsebéből 100 milliárdot?
  nincs elég népnyúzó fizetnivaló?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta