Programajánló: Roma divat és suttogó parabolák a MOME Maratonon

Az idén 130 éves Moholy- Nagy Művészeti Egyetem harmadik alkalommal mutatkozik be a Múzeumok Éjszakáján. Az idei Maratonon az érdeklődők a MOME Textil Tanszék divatshowját, az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákat, valamint egy kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg – derült ki a hivatalos sajtóközleményből. A rendezvénynek a Műcsarnok ad otthont, ahol az érdeklődők az éjszaka folyamán két alkalommal, 20.00 és 22.00 órakor is megtekinthetik a MOME Textil Tanszék végzős hallgatóinak diplomamunkáit egy divatbemutató keretén belül. A MOME Vizuális Kommunikáció Tanszéke mindeközben egy különleges installációval készül, amely 13 pár „suttogó parabolából” áll. Ez a 13 pár parabola hivatott jelképezni az idén 130 éves egyetem elmúlt 13 évtizedét. A Műcsarnok előtt és a termekben felállított parabolapárokkal a Múzeumok Éjszakájának forgatagában lehetőség van intim beszélgetésekre és különleges (hang)üzenetek meghallgatására.

Divattal az előítéletek ellen: MOME-Új Reformkor „roma divat” projekt

Az este során látható divatshow-ba épül be egy különleges kezdeményezés, a Hankiss Elemér vezette Új Reformkor program „a roma divat A XXI. században” projektjének kollekciója is. A projekt célja, hogy a roma kultúrát szélesebb rétegekkel megismertesse és elfogadtassa, amelyhez a MOME diákjai roma motívumú, formavilágú terveket, kollekciókat készítettek. A MOME Maraton divatbemutatóján ezen alkotásokat is megtekintheti a közönség.

A diploma divatbemutató kollekcióiról: Újszerű kísérletek, izgalmas látásmódok

A felvonultatott öltözékek és kiegészítők között találunk olyat, ahol a mintáé, a felületé vagy a formáé a főszerep. A téli sportok szerelmeseinek készült, közlekedési eszközök inspirálta snowboardruhában hőérzékeny minták a hangsúlyosak, csakúgy, mint a londoni életképek ihlette motívumokkal borított cipő-és táskakollekció. Ebből a megközelítési módból építkezik a nyomott alakzatok gazdagságának kibővítésével foglalkozó, a CD-k és más műanyagok újrafelhasználásával foglalkozó kollekció is.

A minták és formák összehangolásából született a muffinok és sütemények édes világából kiinduló molettkollekció, vagy a funkcionalitást előtérbe helyező színes, mintás táskaegyüttes. Láthatunk elasztikus szál szövetbe építésével formára alakított öltözékeket, illetve cipzárral átalakítható csíkritmus- és formajátékot, és a Magyar népmesék világába kalauzoló, színeket rétegező, kötött kollekciót is. Népviseleti elemek átírásából született az a kollekció, melyben az egykoron alkalmazott hímzéseket fém szegecsekkel és rátétekkel helyettesítette a fiatal tervező.

A formaalakítás lehetőségeit felvonultató kollekciók között szerepel az a hajtogatással kialakított női és férfikabát kollekció, mely az átalakult társadalmi nemi szerepekre reflektál, illetve a minimalista formavilágba illeszkedő táska- és tárolóegyüttes, mely a kalapkészítés technikáját veszi alapul.

Egy másik diplomamunka férfiingeket hasznosít újra könnyed nyári ruhák képében. A férfiöltözékek klasszikus formajegyeit figyelmen kívül hagyó kollekció az anyagok és formák lágy harmóniáját helyezi előtérbe. A színpompás sort pedig egy a hagyományokkal szakító, a menyasszonyi romantikát egyéni hangnemben értelmező kollekció zárja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek