OFFLINE

Programajánló: Roma divat és suttogó parabolák a MOME Maratonon

2010. június 18., péntek 13:10

Az idén 130 éves Moholy- Nagy Művészeti Egyetem harmadik alkalommal mutatkozik be a Múzeumok Éjszakáján. Az idei Maratonon az érdeklődők a MOME Textil Tanszék divatshowját, az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákat, valamint egy kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg – derült ki a hivatalos sajtóközleményből. A rendezvénynek a Műcsarnok ad otthont, ahol az érdeklődők az éjszaka folyamán két alkalommal, 20.00 és 22.00 órakor is megtekinthetik a MOME Textil Tanszék végzős hallgatóinak diplomamunkáit egy divatbemutató keretén belül. A MOME Vizuális Kommunikáció Tanszéke mindeközben egy különleges installációval készül, amely 13 pár „suttogó parabolából” áll. Ez a 13 pár parabola hivatott jelképezni az idén 130 éves egyetem elmúlt 13 évtizedét. A Műcsarnok előtt és a termekben felállított parabolapárokkal a Múzeumok Éjszakájának forgatagában lehetőség van intim beszélgetésekre és különleges (hang)üzenetek meghallgatására.

Divattal az előítéletek ellen: MOME-Új Reformkor „roma divat” projekt

Az este során látható divatshow-ba épül be egy különleges kezdeményezés, a Hankiss Elemér vezette Új Reformkor program „a roma divat A XXI. században” projektjének kollekciója is. A projekt célja, hogy a roma kultúrát szélesebb rétegekkel megismertesse és elfogadtassa, amelyhez a MOME diákjai roma motívumú, formavilágú terveket, kollekciókat készítettek. A MOME Maraton divatbemutatóján ezen alkotásokat is megtekintheti a közönség.

A diploma divatbemutató kollekcióiról: Újszerű kísérletek, izgalmas látásmódok

A felvonultatott öltözékek és kiegészítők között találunk olyat, ahol a mintáé, a felületé vagy a formáé a főszerep. A téli sportok szerelmeseinek készült, közlekedési eszközök inspirálta snowboardruhában hőérzékeny minták a hangsúlyosak, csakúgy, mint a londoni életképek ihlette motívumokkal borított cipő-és táskakollekció. Ebből a megközelítési módból építkezik a nyomott alakzatok gazdagságának kibővítésével foglalkozó, a CD-k és más műanyagok újrafelhasználásával foglalkozó kollekció is.

A minták és formák összehangolásából született a muffinok és sütemények édes világából kiinduló molettkollekció, vagy a funkcionalitást előtérbe helyező színes, mintás táskaegyüttes. Láthatunk elasztikus szál szövetbe építésével formára alakított öltözékeket, illetve cipzárral átalakítható csíkritmus- és formajátékot, és a Magyar népmesék világába kalauzoló, színeket rétegező, kötött kollekciót is. Népviseleti elemek átírásából született az a kollekció, melyben az egykoron alkalmazott hímzéseket fém szegecsekkel és rátétekkel helyettesítette a fiatal tervező.

A formaalakítás lehetőségeit felvonultató kollekciók között szerepel az a hajtogatással kialakított női és férfikabát kollekció, mely az átalakult társadalmi nemi szerepekre reflektál, illetve a minimalista formavilágba illeszkedő táska- és tárolóegyüttes, mely a kalapkészítés technikáját veszi alapul.

Egy másik diplomamunka férfiingeket hasznosít újra könnyed nyári ruhák képében. A férfiöltözékek klasszikus formajegyeit figyelmen kívül hagyó kollekció az anyagok és formák lágy harmóniáját helyezi előtérbe. A színpompás sort pedig egy a hagyományokkal szakító, a menyasszonyi romantikát egyéni hangnemben értelmező kollekció zárja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.19 10:48:02be good

  Vajon miért nem jelent meg éjjel a kommentem? Nem volt benne semmi sértő.

 • 2010.06.19 11:49:37be good

  Ezek a ruhák nekem nem népszerűsítik a roma kultúrát, mert nem ismerek rá bennük a roma kultúra jegyeire. Vannak-e roma tervezők, roma modellek, s mit szólnak a roma nők ezekhez a ruhákhoz?

 • 2010.06.19 11:52:37be good

  A 20. fotó második képe szerintem sértő.

 • 2010.06.19 19:54:15Baatkaa

  Nekem tetszenek a munkak, de mi bennuk a roma?

 • 2010.06.20 11:11:17abracadabra

  Tényleg, mitől roma ez a kollekció? Látszik, hogy nem ismerjük a roma kultúrát. Nem lehetne kiegészíteni a cikket némi magyarázattal, ha már ily' kedvesen érdeklődünk itt néhányan? Esetleg a tervezők, ha erre tévednek, megírhatnák a kommentekben. :)

 • 2010.06.20 11:32:23eo

  Nem is rosszak! Pl. a kötött ruhát a 15-ös képen simán hordanám.

 • 2010.06.20 13:25:07moana

  "Az idei Maratonon az érdeklődők a MOME Textil Tanszék divatshowját, az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákat, valamint egy kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg" - vagyis a tegnapi program három részből állt, a diplomamunkákból, a roma divat projekthez készült munkákból, valamint a különleges installációból. a képek nem véletlenül kerültek a diploma divatbemutatóról szóló részhez, ahol van is pár magyarázat, hogy mi inspirálta a végzős hallgatókat. remélem, így helyére került minden :)

 • 2010.06.20 14:34:39etika

  Köszönjük a választ,:) "így helyére került minden", már csak azt kérdezzük, egyre nagyobb érdeklődéssel és lelkesedéssel, hogy mi bennük a roma? :D

 • 2010.06.20 15:03:15gazdag teve

  A fotók a diplomamunkákról készültek, nem a roma divat projekthez készült munkákról.

 • 2010.06.20 15:27:14ton-ton

  ...kár, hogy a fotósokról nem tudni semmit -> szinte jobbak, mint a ruhák...
  ...azért arra kiváncsi lennék, hogy ezek a végzősök milyen kollekciót csinálnának, ha mondjuk a HáeM, vagy más divatgyár kérné fel őket?...

 • 2010.06.20 15:35:17Bors_nem_neni

  Pár hete volt a 'roma divat' projektről egy cikk a hg.hu-n, ott valamivel több infó van róla, és néhány fotó is (legalábbis anyagokról, skiccekről, néhány ruháról)

  [link]

 • 2010.06.20 16:18:58rokabra

  Kedves Kommentelők!

  Ne haragudjatok, tisztelet a kivételnek, de lesújtó a tájékozatlanságotok, a zárkózottságotok és a figyelmetlenségetek.
  Egyrészt, nem olvastok figyelmesen. Ha megtettétek volna, nem fröcsögtetek volna feleslegesen a diplomamunkákon, hogy azok miért is nem romásak...?!
  Másrészt, talán -ha adhatok egy tanácsot- örülni kéne annak, hogy az egyetem hallgatói ezzel a kultúrkörrel is kapcsolatba kerültek és foglalkoztak vele, és inkább megnézni magát a programot, hiszen ez egy ajánló. A kedves néző látvány útján meggyőződhet arról, milyen a valóság, és hogy az tetszik-e neki. Csak ehhez nyitni kell, és részt venni pl. olyan programokon, mint az idei Múzeumok Éjszakája.

  Üdv és további jó írogatást mindenkinek!

 • 2010.06.20 17:13:21etika

  Kedves rokabra!

  Nem szoktunk fröcsögni. Tájékozatlanságunk ne sújtson le, nem vagyunk a roma kultúra szakértői.
  Nem vagyunk zárkózottak, itt érdeklődünk iránta.
  Nem vagyunk figyelmetlenek, több diplomával megtanultunk figyelmesen olvasni. Nézd már meg a cikk címét.
  Örülünk.

  Neked is üdv. és /kedvesebb/ írogatást!

 • 2010.06.20 17:49:30moana

  nos, a cimben az is benne van, hogy programajanlo, vagyis ez nem egy teljes, mindenre kiterjedo beszamolo. am mivel a posztban meg lett emlitve a roma divattal foglalkozo resze is a szombati esemenynek, ezert belekerult a cimbe is. a projekthez egyebkent a hankiss elemerrel keszult interju tartozik. sajnalom, hogy ez nem volt eleg elozetesnek.

 • 2010.06.20 18:19:17be good

  moana, remélem, Te is örülsz, hogy ennyire érdeklődünk a téma iránt. :)

 • 2010.06.20 18:21:02abracadabra

  Még jobban örülhetnénk, ha többen érdeklődnének a téma iránt. :D

 • 2010.06.20 23:50:09rokabra

  Kedves etika,

  nem véletlenül kezdtem azzal a hozzászólást, hogy "tisztelet a kivételnek", ergo nagyon örülök, ha Te a figyelmesen olvasó, nyitott és érdeklődő kommentelők közé tartozol ;)

 • 2010.06.21 00:51:46be good

  Kedves rokabra, remélem, én is. :)

 • 2010.06.21 00:54:04abracadabra

  Kedves rokabra, remélem én is. :D

 • 2010.06.22 18:38:46Satie

  Moana, én az egészet úgy ahogy van lájkolom!

 • 2010.06.26 13:50:15Fick

  A megoldás nagyon egyszerű: a képeken nem a cigány pályázatra elkészült ruhákat láthatjuk, hanem az attól független diplomamunkákat. Az írás nem választotta el elég világosan a kettőt. Egyértelmű, hogy romával jobban el lehet adni a cikket.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta