Megtalálták a világ legrégebbi cipőjét

Múlt hét szerdán hozták nyilvánosságra, hogy egy régész-csapat 5500 éves bőr cipőt talált Örményországban. A Cork-i Egyetem tudósai szerint ez a lábbeli a legöregebb ismert bőrcipő a Földön, az eszkimók fókaprémes bakancsai, a mokaszinok, papucsok a nyomába se érnek. Csak egy szandál körözi le.

Ron Pinhasi ír kutató és csapata először 2005-ben jutottak be abba a Jerevántól egy órányi autóútra lévő, Irán és Törökország határához közel található barlangba, ahol mostanra előkerült a lelet – írja a CNN. Akkor nem találtak semmit, de két évvel később visszatértek, leástak fél méternyit, és így máris sokkal érdekesebbnek bizonyult a helyszín: jó állapotban megmaradt szerves anyagokat, textileket, köteleket, faszerszámokat találtak.

Egy évvel később előbukkant egy barlangba épített ház és egy juh- és kecskeürülékkel takart gödör: ebből került elő a jobb lábas, díszítetlen cipő, mely mai számozással 38-as méretű lenne, és viselője valószínűleg egy nő volt. „Ebben nem lehetünk biztosak, lehetett egy kis lábú férfi is.” – mondta Pinhasi.

A világ legöregebb bőrcipője
A világ legöregebb bőrcipője

„A cipőt alkotó bőrt két rétegbe vágták, aztán kicserzették. Ez valószínűleg elég új eljárás volt akkoriban.” – magyarázta Pinhasi, az ásatás társvezetője. Bár a talp kevéssé kopott, a fűzőnek vágott lyukak közül némelyik egy régebbi újrafúrása. „Az különösen érdekes, hogy mennyire hasonlít egy mai cipőre, vannak rajta fűzőlyukak, meg minden. Már akkor tudták, hogy kell cipőt készíteni!”– mondja Pinhasi. A puha tehénbőrből vett mintákat három különböző kutatócsoport vizsgálta meg, és mindhárman egybehangzóan állítják, hogy a cipő körülbelül 5500 éves. A feltárás előtt Ötzi, az Alpokban talált jégember 5300 éves lábbelije számított a világ legrégebbi bőrcipőjének.

Piranhi nem tudja, vajon mennyien grasszáltak mokaszinban, cipőben, szandálban több ezer évvel ezelőtt, de lehet, hogy nem számított luxusnak egy-egy lábbeli beszerzése, tekintve, hogy ezek anyaguknál fogva könnyen lebomlanak (csupán egy régebbi lelet van az örmény bőrcipőnél, Missouriban találtak egy 7500 éves gyékényszandált). Az örmény cipőt a barlangban uralkodó állandó 20 fok körüli hőmérséklet mentette meg a pusztulástól. A leletet egyelőre nem lehet kivinni Örményországból: nem is szeretnék külföldön kiállítani, csak állapotának megőrzéséhez lenne szükség német és svájci laboratóriumokra.

Manolo Blahnik, korunk egyik legelismertebb cipőtervezője is kommentálta a leletet: „Hihetetlen, mennyire hasonlít ez a viselet a mai, modern viseletre!” – lelkendezett Blahnik a National Geographic-nak. „Nyilván a cipő fő funkciója a láb védelme volt, de nincsenek kétségeim afelől, hogy a cipők kinézete és jellege különböző törzsekhez tartozást volt hivatott mutatni” – tette hozzá a mester.

Oszd meg másokkal is!
Mustra