OFFLINE

Megtalálták a világ legrégebbi cipőjét

2010. június 17., csütörtök 10:11

Múlt hét szerdán hozták nyilvánosságra, hogy egy régész-csapat 5500 éves bőr cipőt talált Örményországban. A Cork-i Egyetem tudósai szerint ez a lábbeli a legöregebb ismert bőrcipő a Földön, az eszkimók fókaprémes bakancsai, a mokaszinok, papucsok a nyomába se érnek. Csak egy szandál körözi le.

Ron Pinhasi ír kutató és csapata először 2005-ben jutottak be abba a Jerevántól egy órányi autóútra lévő, Irán és Törökország határához közel található barlangba, ahol mostanra előkerült a lelet – írja a CNN. Akkor nem találtak semmit, de két évvel később visszatértek, leástak fél méternyit, és így máris sokkal érdekesebbnek bizonyult a helyszín: jó állapotban megmaradt szerves anyagokat, textileket, köteleket, faszerszámokat találtak.

Egy évvel később előbukkant egy barlangba épített ház és egy juh- és kecskeürülékkel takart gödör: ebből került elő a jobb lábas, díszítetlen cipő, mely mai számozással 38-as méretű lenne, és viselője valószínűleg egy nő volt. „Ebben nem lehetünk biztosak, lehetett egy kis lábú férfi is.” – mondta Pinhasi.

A világ legöregebb bőrcipője
A világ legöregebb bőrcipője

„A cipőt alkotó bőrt két rétegbe vágták, aztán kicserzették. Ez valószínűleg elég új eljárás volt akkoriban.” – magyarázta Pinhasi, az ásatás társvezetője. Bár a talp kevéssé kopott, a fűzőnek vágott lyukak közül némelyik egy régebbi újrafúrása. „Az különösen érdekes, hogy mennyire hasonlít egy mai cipőre, vannak rajta fűzőlyukak, meg minden. Már akkor tudták, hogy kell cipőt készíteni!”– mondja Pinhasi. A puha tehénbőrből vett mintákat három különböző kutatócsoport vizsgálta meg, és mindhárman egybehangzóan állítják, hogy a cipő körülbelül 5500 éves. A feltárás előtt Ötzi, az Alpokban talált jégember 5300 éves lábbelije számított a világ legrégebbi bőrcipőjének.

Piranhi nem tudja, vajon mennyien grasszáltak mokaszinban, cipőben, szandálban több ezer évvel ezelőtt, de lehet, hogy nem számított luxusnak egy-egy lábbeli beszerzése, tekintve, hogy ezek anyaguknál fogva könnyen lebomlanak (csupán egy régebbi lelet van az örmény bőrcipőnél, Missouriban találtak egy 7500 éves gyékényszandált). Az örmény cipőt a barlangban uralkodó állandó 20 fok körüli hőmérséklet mentette meg a pusztulástól. A leletet egyelőre nem lehet kivinni Örményországból: nem is szeretnék külföldön kiállítani, csak állapotának megőrzéséhez lenne szükség német és svájci laboratóriumokra.

Manolo Blahnik, korunk egyik legelismertebb cipőtervezője is kommentálta a leletet: „Hihetetlen, mennyire hasonlít ez a viselet a mai, modern viseletre!” – lelkendezett Blahnik a National Geographic-nak. „Nyilván a cipő fő funkciója a láb védelme volt, de nincsenek kétségeim afelől, hogy a cipők kinézete és jellege különböző törzsekhez tartozást volt hivatott mutatni” – tette hozzá a mester.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.17 10:58:39kyskalacs***

  teccik. megveszem. háv mács?

 • 2010.06.17 11:10:20tibszi

  hát nem egy Nike Cortez:)

 • 2010.06.17 13:11:40nagybela2

  Hogy kell csinálni ilyet?

 • 2010.06.17 13:34:16nyuszihusi

  próbálom értelmezni az első bekezdést:
  ez egy 5500 éves cipő, régebbi az eszkimók cipőinél, csak egy szandál körözi le = van egy szandál ami régebbi. azzal mi van? kép, vmi?

 • 2010.06.17 13:57:29Ginger ale

  „Az különösen érdekes, hogy mennyire hasonlít egy mai cipőre, vannak rajta fűzőlyukak, meg minden. ... ????

  A Velvet illetve a kedves cikkírók nem süllyednek el szégyenükben, amikor ilyen és ehhez hasonló cikkeket adnak ki a kezükből?

 • 2010.06.17 14:16:50bájron

  Valószínűleg a régészek is onnan jöttek rá, hogy ez egy cipő, mert hasonlít a mai cipőkre. Ha kézigránáthoz hasonlítana, nehezebben tudták volna azonosítani. - Egyébként nem lehet, hogy ez egy 5500 éves kézigránát?

 • 2010.06.17 16:23:11Niro

  Ez nem régi:D : [link]

 • 2010.06.17 16:29:49calvin&hobbes

  2010.06.17 13:57:29Ginger ale

  Eszedbe sem jutott hogy az 1, idezet, 2, annak forditasa?

  Nem akarom vedeni az indexet, velvetet mert neha bizony vannak hibak, de azert nem kell ennyire kekeckedni....

 • 2010.06.18 11:41:10Rékuc

  a spammelő meg takarodjon a felmenőihez...
  és igen, a 'grasszáltak' 'meg minden' tényleg elég gáz, ellenben nem meglepő. Már csak a 'vaze csajszykák mijen menő cikket írtúnk' bevezetés hiányzik :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta